Gnome 3 - zkušenosti

obecně nemám rád desktopy alá animované omalovánky. na mém laptopu Dell Vostro 1220 je Gnome 3 navíc výrazně pomalé a furt na něco čekám, což je to votrava. na styl práce v něm bych si asi i zvykl, ale raději testuju xfce.

Výrazně pomalé to bude nejspíš proto, že máš něco špatně.

Drive jsem k prepinani aplikaci pouzival pouze klavesy Alt+Tab. V Gnome3 vje jeste jedna velmi uzitecna kombinace klaves hned vedle - Alt+`, ktera prepina mezi okny stejne aplikace. Cim dele Gnome 3 pouzivam tim vic se mi libi. Jeste kdyby tak fungovalo na vsech kartach.

Jj, to je dobrá fíčura. Škoda jen, že není Opera compatible :slight_smile:

Pochlubte se na jakych grafickych kartach vam bezi Gnome 3 bez problemu, nebo s problemy:
Radeon HD 2400 PRO - radeon driver - naprosto bez problemu
Radeon 9200 - radeon driver - fallback, sice G3 funguje, ale jsou v nem artefakty, takze je normalni mod zakazan
Geforce 7500 LE - nouveau - animace jsou tak pomale, ze je to nepouzitelne, jinak funguje; nvidia driver - zamrzne, nefunguje

Nic moc :frowning:

Mně to šlape na Nvidia GTS450. Ovladač nvidia, bez problémů. I když občas to zlobilo při probouzení ze spánku.

Notebook: VGA compatible controller: VIA Technologies, Inc. K8M890CE/K8N890CE [Chrome 9] (rev 01) - OpenChrome - pouze fallback mode, Gnome Shell nenaběhne.

Desktop: VGA compatible controller: nVidia Corporation G86 [GeForce 8500 GT] (rev a1) - rpmfusion nvidia driver - při normální práci naprosto bez problémů, her nehrám, jen jsem si povšiml, že glxgears házejí okolo 2000 FPS (a skoro plně zatíží procesor), zatímco v Gnome 2 to bylo při stejné hw konfiguraci +/- 4500.

Jinak, pokud jde o gui, první, co jsem v obou případech udělal, bylo, že jsem přes gnome-tweak-tool ubral velikost fontů z nesmyslných 11 na běžných 10.

A pro všeobecné obveselení ještě přidám svůj největší problém s Gnome 3 (jež se mi jinak vážně hodně líbí). Jelikož jsem ortodoxní pravák, jsem zvyklý u desktopu pokládat myš nalevo od klávesnice, neboť na její ovládání pohodlně stačí méně obratná levá ruka, zatímco pravá dominuje na klávesnici. Všechny úžasné klávesové zkratky, jež tak zpříjemňují a zrychlují práci v G3, jsou ale namapovány na levý okraj klávesnice (základně mi nefunguje ani pravá win klávesa). Používat je pravou rukou se mi neosvědčilo a přeskakovat levou z myši na klávesnici také není příliš praktické. Takže nyní váhám, zda přemapovat celé shortcutové ovládání (ale do toho se mi moc nechce, jelikož se nemůžu zbavit pocitu, že u jiného stroje se pak zblázním) nebo po patnácti letech denodenního používání pc přestěhovat myšku napravo, čímž odejdou všechny zažité návyky kamsi…

Ilja: absolutně nechápu. Každý normální pravák má myš vpravo :slight_smile:

HD 4850 svobodne ovladace v poho, AMD ovladace artefakty, cili nic moc, nemuzu hrat Warsow :frowning:

Jakasi petice at AMD hejbne prdeli a posteluje drivery, treba je to trochu postouchne :smiley:

http://www.groubal.com/amd-support-for-radeon-driver-under-linux/

covex napsal(a):

Jeste mi v G3 chybi system monitor applet na
liste. Zatim jsem to netestoval, takze nevim zda a
jak to funguje, ale nasel jsem cosi zde:
https://github.com/paradoxxxzero/gnome-shell-syste
m-monitor-applet/blob/master/README.md

Dnes mi to nedalo a podle tohoto navodu jsem nainstaloval system monitor:

Funguje pekne, jen kdyz jsem pustil z jeho menu systemovy monitor gnome, tak mi shell zamrzl - musel jsem ho zabit KILL, ale zase se restartoval a fungoval dal. Takze to uz radsi nepoustim, nicmene extension funguje ok.

Bez problémov funguje na Nvidii GTS250

Problémy som zatiaľ postrehol len s ďalším softvérom, ktorý bol primárne napísaný pre Gnome 2 napr. Karty PySol nejdú nainštalovať. Skúsil som to vygoogliť, ale problém s tým majú zdá sa viacerí no bez riešenia. Čas ukáže. Zatiaľ max spokojnosť.

01:05.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Radeon XPRESS 200M 5955 (PCIE)

gallium

na 90 percent OK, len pri nainštalovanom browseri chromium chyby vo vykresľovaní. po jeho odinštalovaní všetko OK. rýchlosť v pohode.

S nvidií 7300 GT je rychlost úplně dostačující. Poměrně často se mi objevují problémy v překreslování stránek ve Firefoxu při scrollování - stránka se tak trochu rozhodí a musím pohnout oknem aby se to překreslilo správně. Z počátku po nainstalování byl problém s uspáváním (tedy spíše s probouzením po uspání do paměti), ale to už pánové z nvidie ve verzi ovladače 275.x.x opravili.

Pro Geforce 7500 existuje v koji testovaci verze nove mesa knihovny, se kterou jsou animace OK, ovsem zase jsou problemy s barvami a prestal gnome-shell fungovat na nekterych kartach Intel… :slight_smile: https://admin.fedoraproject.org/updates/mesa-7.11-0.15.20110626.0.fc15?_csrf_token=7c71cd3a69dd1c50283d602015d0410641db7b46

Nevíte někdo, jak přidat vteřiny k hodinám na horní liště?

Lukash: funguje toto? http://askubuntu.com/questions/39412/how-to-show-seconds-on-the-clock-in-gnome-3 (*)

(*) - som teraz v praci, nevyskusam.

Po dlhsom hladani a nastavovani sa mi viac-menej podarilo nove GNOME 3 nastavit tak ako (aspon mne) vyhovuje, t.j. zachovanie starych dobrych vlastnosti z GNOME 2 + nove moznosti GNOME 3. Na vacsinu problemov, ktore sa tu na fore vyskytli, sa nakoniec podarilo najst riesenie.

Spisal som si nejake poznamky (v ziadnom pripade to nie je navod), skor je to nejaky “tahak” aby som si nabuduce (Fedora 16, instalacia na inom PC) mohol nastavit cele GNOME 3 za par minut. Snad to niekomu pomoze, ak nic, tak je tam aspon kopa roznych liniek: http://strela.jinr.ru/wiki/GNOME

Zdravim.
Nevite nekdo jak zmensit (nebo odstranit) mezery mezi ikonami na toppanelu?

Od F12 jsem to resil:
gconftool-2 --type int --set /apps/panel/toplevels/top_panel/padding 0
gconftool-2 --type int --set /apps/panel/toplevels/bottom_panel/padding 0
gconftool-2 --type int --set /apps/panel/applets/systray/prefs/padding 0

V F15 se mi to zatim nepodarilo najit.

Na G3 si pooommaaaluuu zvykam. Stale hledam taskbar :slight_smile:

nVidia Corporation G71 [GeForce 7300 GS] (rev a1) [10de:01df] + kmod-nvidia se sice podarilo nainstalovat, ale pri pokusu o spusteni prvni aplikace se to zaseklo. (CPU = 98% used gnome-shell).
(Co uz jsem se s tou kartou a proprietarnima ovladacema nazlobil … )
Bez kmod-nvidia to funguje, ale je to na hranici snesitelnosti/pouzitelnosti (zvlaste rozbalovani upozornovacich oken atd.)

Dik
JJ

Nevite nekdo jak zmensit (nebo odstranit) mezery mezi ikonami na toppanelu?

Zatial to ide iba manualne, musis editovat subor temy, ktoru pouziva gnome-shell. Napr. pre default temu GNOME 3 je potrebne editovat subor

/usr/share/gnome-shell/theme/gnome-shell.css

okolo riadku 285, kde sa nachadza

.panel-button {
    padding: 0px 12px;
    font-weight: bold;
    color: #ccc;
    transition-duration: 100;
}

staci zmenit 12px, napr. na 0px alebo inu ziaducu hodnotu ( a restart temy Alt+F2 ‘rt’ )

Na G3 si pooommaaaluuu zvykam. Stale hledam taskbar :slight_smile:

Mozne riesenie taskbar-u v GNOME 3 je pouzit extensions http://intgat.tigress.co.uk/rmy/extensions/index.html (staci iba to, ktore sa vola Bottom_Panel@rmy.pobox.com)

S tou nvidii a bez kmod-nvidia zkus balik mesa co jsem odkazoval. Treba to bude lepsi. Zase s tim ale maji problem Intel grafiky, ale to te zatim nemusi trapit.