Zatial to ide iba manualne, musis editovat subor
temy, ktoru pouziva gnome-shell. Napr. pre default
temu GNOME 3 je potrebne editovat subor
/usr/share/gnome-shell/theme/gnome-shell.css okolo
riadku 285, kde sa nachadza
Animace jsou skutecne rychlejsi (treba presun okna) - budu to nejaky cas pozorovat.
Ale objevil se vyse uvedeny problem s barvami. Treba ikona Xpad na top-panelu je modra a ma byt zluta,
horni lista okna gnome-terminal ma jinou barvu nez je tomu u ostatnich oken, etc.
Jsou to opravdu drobnosti, ale jsou tam …
Ano mas pravdu, v teto verzi jsou problemy s barvami, nevim proc, ale neni to nic hrozneho a hlavne se to uz da pouzivat. Alternativa je zrejme pouzivat normalni mesa a vynutit fallback rezim (tedy nebude to gnome-shell ale imitace gnome 2.x).
Mam F15 na dvoch PC.
Prve PC s instalaciou F15_x86_64 na hw: chipset intel ICH9 Family, Intel Core2 Duo CPU E6750, 2GB RAM, grafika nVidia 6800GTS, 120GB/7200rpm SATA disk. V systeme je kernel 2.6.40.4-5 a kmod-nvidia driver. GNOME3 vyborne ide aj s nouveau, ale OpenGL aplikacie su s kmod-nvidia minimalne 2x rychlejsie (napriklad Stellarium).
Druhe PC s F15_i386 na hw: Mainboard Gigabyte GA-GC230D - Intel 945GC/ICH7 chipset, Atom 230/Mini-ITX procesor, 1GB RAM, VGA 82945G/GZ Integrated Graphics Controller, 80GB/5400rpm SATA disk. GNOME3 funguje, je vsak viditelne pomale ale pouzitelne. Zlepsil sa start systemu, F13 a F14 takmer nikdy nenabehol korektne po spusteni pocitaca, az po restarte. Zaujimave, ze pri restarte nikdy neboli problemy, ale po zapnuti takmer vzdy - obycajne uz kernel papuloval (stale hovorim o tej doske s Atomom).
Na Gnome3 som si zvykol, vyhovuje mi ovladanie, spolahlivo idu zakladne desktop aplikacie ako Firefox, LibreOffice, tlaciarne, Evolution, dalej zvuk s Audacious, a video s VLC, xine alebo MPlayerom. Na 32 aj 64bit nebol problem nainstalovat Adobe FlashPlayer.
Co mi vadi je ze v Nautiluse blbne Ctrl+V, miesto skopirovania (vlozenia) sa objavi dole v okne editacne pole s nazvom suboru, musim to robit cez menu. Dalej aplikacia “Analyzator vyuzitia disku” (Baobab) ukazuje 2x alebo az 4x vacsi diskovy priestor nez v skutocnosti je. Odstranit tento efekt sa da zakazanim sluzby sandbox. Na 64bit (na 32bit som neskusal) je nepouzitelna aplikacia na upravu videa “Cinelerra” z ATrpms repozitara - na F14_x86_64 isla Cinelerra bez problemov. Dalej je divne, ze instalacii nestaci 512MB (treba vyse 600MB). Ked teraz pozeram ze mi bezi Monitor systemu, gedit, Firefox s 5-zalozkami, Nautilus, XChat, Terminal, LibreOfficeCalc a spotreba RAM je 341MB tak hmm… potom instalacia (anaconda) je pametovo narocnejsia nez GNOME3 s vacsinou aplikacii!
Anaconda je instalace zpravidla tisicu balicku coz je pametove narocne, proto instalace vyzaduje vic pameti nez nakonec potrebuje beh systemu… takze ja treba nainstaluju system na vykonem pocitaci protoze to je rychle a pak disk prendam do ciloveho, ktery ma mnohem mensi vykon.
Ahoj,
zjistil jsem, že mi nefunguje výchozí kalkulačka a tak jsem našel speedcrunch - ta mi vyhovuje. Na klávesnici mám kalkulačkovej hotkey a rád bych na něj nabindoval novo kalkulačku. Jak na to? Díky
Pravda, ale jak nastaví výchozí kalkulačku mě tak napadlo? Takhle sice nastaví klávesovou “zkratku”, ale ta se bude stále odkazovat na gcaltool a jestli nejde spustit (mimochodem to by chtělo zjistit proč přesně? co takhle jí zkusit pustit z terminálu, jaký bude chybový výpis - pokud nějaký), tak vlastně nebude nic dělat.
Ahoj, špatně (moc špatně - když to teď čtu) jsem se vyjádřil. Výchozí kalkulačka samozřejmě funguje, myslel jsem to tak, že mi nevyhovuje
Tedy jde o to, jak vůbec systémově změnit výchozí kalkulačku na speedcrunch. Pak klávesa na klávesnici bude fungovat, tak jak chci…
No ja si myslim, ze to udelas vlastni klavesovou zkratkou. Custome shortucts si udelas kolonku das do ni prikaz na spusteni programu ch chces a priradis mu kolavesovou zkatku co potrebujes. Zkusil jsem a funguje.
Nevim zda to je nejlepsi reseni, ale vzasade to vzdy jde udelat tak, ze odinstalujes gcalc a vytvoris symbolicky odkaz gcalctool -> speedcrunch primo na souborovem systemu. Samozrejme to neni idealni, protoze se to muze pri aktualizacich nejak domrvit.
Bohuzel v Gnome3 jsem zatim taky neprisel na to jak menit vychozi aplikace. Me se napriklad neustale otviraji okular a dolphin misto evince a nautila…
@Lukash: Melo by fungovat podle popisu od slunete.
– @Covex: Nejake graficke hejblatko na defaultni applikace je pod System Tools -> System Info na zalozce Default Applications (ceskou lokalizaci neuzivam, prosim adekvatne si prelozit ;)), kazdopadne tam toho moc neni – zminil jsem to spis pro neznale a novacky.
Snad by to melo jit i pokud to zmenis pres “Open with…”, pripadne muzes editovat:
@Lukash: Melo by fungovat podle popisu od
slunete.
– @Covex: Nejake graficke hejblatko na defaultni
applikace je pod System Tools → System Info na
zalozce Default Applications (ceskou lokalizaci
neuzivam, prosim adekvatne si prelozit ;)),
kazdopadne tam toho moc neni – zminil jsem to
spis pro neznale a novacky.
Ano, tam je, ale je tam jen par oblasti a v kazde je omezeny pocet aplikaci, nejde tam zvolit libovolnou… tedy pokud to zase neni ukryte pod nejakou “meta” klavesou jako “poweroff” :).
Snad by to melo jit i pokud to zmenis pres “Open
with…”, pripadne muzes editovat:
/usr/share/applications]# grep directory
defaults.list
inode/directory=nautilus.desktop
mi ukazuje nautilus ale stejne se to otvira pre konqueror.
Problem je nekde v xdg. Prikaz
xdg-open adresar/
mi totiz otevre konqueror. Snazil jsem se dotrasovat proc to dela ale neprisel jsem na to…
nebo obdobne v
~/.local/share/applications/mimeapps.list
Tohle vypada nadejneji, nasel jsem
inode/directory=gnome-nautilus-folder-handler.desktop;kde4-kfmclient_dir.desktop;kde4-cervisia.desktop;kde4-dolphin.desktop;fedora-audacious.desktop;totem.desktop;
ovsem nikoli gnome-nautilus-folder-handler.desktop… takze jsem to prepsal na nautilus.desktop a uz to funguje (sice s nejakym warningem ale budiz). Takze Dekuji.
Smutne - s F16 budeme co se uprav Gnome3 tyce tam, kde jsme byli pri vydani F15 - na zacatku. V tuto chvili je v F16 jen 5 extensions. Vsechny ostatni nefunguji.
gnome-shell-extension-noim.noarch : A gnome-shell extension for removing the name and the IM status
gnome-shell-extension-noripple.noarch : A gnome-shell extension to disable hot corner ripple effects
gnome-shell-extension-pidgin.x86_64 : The components necessary to integrate Pidgin with GNOME Shell
gnome-shell-extension-righthotcorner.noarch : A gnome-shell extension for an additional hot corner
gnome-shell-extension-workspacesmenu.noarch : A gnome-shell extension for fast switching work spaces