Gnome 3 - zkušenosti

Ahoj,
zajímalo by mne, jaké máte zkušenosti s novým Gnome? Jak rychle jste si zvykli, co vám vadí a co (a jak) udělat pro nápravu?
Já do Gnome 3 vkládám své naděje, neboť Ubuntu se svým novým Unity je pro mne neúnosné (Ubuntu jsem používal už od Dappera), v KDE se ztrácím, XFCE se mi nelíbí a ostatní prostředí mne taky neoslovila. Popravdě se mi nejvíc líbilo klasické Gnome 2.3. Jenže čas jde dopředu a čím dřív se přizpůsobím novému prostředí, tím dřív budu v klidu :slight_smile:

Gnome 3:

• celkem rychle jsem si zvykl
  • líbí se mi (v porovnání s ostatními novými prostředími)
  • musel jsem googlit abych zjistil, jak ten werk vypnout :slight_smile:
  • chybí mi weather applet - to je pro mne velké mínus. Už někdo přišel na to, jak informaci o počasí dostat opět na panel? Zkoušel jsem různé widgety např. od Opery, ale to mne moc neuchvátilo…
  • automatický start aplikací - nelze jednoduše nastavit přes nějakou klikací fíčuru. Zkoušel jsem to skrz vytvoření .desktop souboru v .config/autostart/ složce, ale to mi taky nějak nefunguje. Zkoušel jsem pidgin, který sice naběhne, ale nedokáže se připojit k síti. Nevím proč, nejsem zrovna it guru…
  • omezené možnosti různého nastavení celkově.

Jak jste na tom vy?
Čus Lukáš

No mám GNOME 3 zatím jen na notebooku, který není tolik vytěžován, ale co jsem vysledoval, tak to má něco do sebe.

Jako velké plus bych označil ovládání GNOME Shellu přes klávesnici, prostě balada.
Naopak velké mínus je ovládání přes myš, nedej bože pomocí touchpadu. To je úmorné.

Vypínání je taky sranda. Raději to řeším přes alt+F2 a příkaz poweroff, to mi přijde nakonec rychlejší. Hezky to shrnul i covex na rootu http://www.root.cz/clanky/fedora-1415-tvar-budouciho-linuxu/ (“kapitola” Gnome 3 she2l). Pokud jde o mě, nebudu nikam spěchat a dokud nebudu z nějakého důvodu muset, zůstanu na desktopu a v práci u Fedory 14 a GNOME 2.

Díky za článek. Ta pasáž o Gnome3 přesně vystihla i mé pocity, líbí se mi to zkrátka. To psaní předtím jsem taky přelouskal, ale vůbec nevím, o čem to bylo :slight_smile:

Každopádně bych stále rád věděl, jak vyřešit ty mnou zmiňované mínusy?

S apletem počasí neporadím, jednoduše nevím, neřeším.
Automatický start aplikaci nastavíš v gnome-session-properties
Nastavení, záleží co by si rád. Časem toho určitě bude víc, přeci jen je to začátek a ne vše se stihlo naprogramovat. Něco málo najdeš v gnome-tweak-tool, pravděpodobně nutno doinstalovat

su -c 'yum -y install gnome-tweak-tool'

EDIT: jinak s tím počasím, pokud netrváš na tom, aby to bylo v panelu, můžeš zkusit conky.

Mozna by na to pocasi mohl byt nejaky desklet na plochu. Myslim ale ze problem neni v tom, ze by to nikdo nechte (taky ho pouzivam) ale v tom, ze je zatim prilis brzy aby byly vsechny mozne aplety dostupne.

Pokud by ti nevadilo byt s poustenim tech aplikaci trochu hardcore, tak vzdy to jde udelat pres inicializacni souboru X server (~/.xinitrc apod.).

Já jsem relativně s Gnome 3 spokojen, lepší než Unity. Ve Fedoře mám problém se zámkem, sice odemknu ale zůstane obrazovka s modrými pruhy, ta úvodní ale bez menu. Dost složitě se dostanu do příkazové řádky a pak reboot. Neví někdo , jak zrušit zamykání ?

vain: díky za gnome-session-properties. Přesně to jsem potřeboval, nevěděl jsem, že to je i v Gnome3. Přeci jen se k tomu nelze doklikat.

Jinak, desklet na počasí používám z Opery, ale stejně mi daleko více vyhovuje applet co byl v původním gnome. Tedy se zdá, že jedinou možností je počkat…

petrherynk: Takovýhle problém nemám, ale něco podobného se mi děje po probuzení ze spánku. Tipuju to na problémy s grafickým ovladačem (nvidia). Řeším to tak, že neuspávám…

Me se Gnome3 libi a abych rekl pravdu kdyz neco delam v gnome2 tak mam pocit, ze tam tak nejak neco chybi :).
Akorat to chce jeste chvilku pockat nez se dodelaji vsechny ostatni veci.

Par zajimavych rozsireni:
https://live.gnome.org/GnomeShell/Extensions

Dnes na webupd8 vyšel taky hezký článek o různých rozšířeních ala GNOME 2 http://www.webupd8.org/2011/05/new-gnome-shell-extensions-that-provide.html

Časem by tam mohlo být i to počasí :wink:

To počasí bych bral, nic ostatního mne ale na to webupd8 nezaujalo. Dle mého ty nové rozšíření akurát ničí to zajímavé na Gnome3.
No ale, každý máme jiné chutě. Třeba to někomu bodne.

Takže počasí je tady :wink: http://www.webupd8.org/2011/05/gnome-shell-weather-extension.html

EDIT: odzkoušeno, funguje hezky :wink:

No, jako prostředí vypadá super. Když jsem se v něm naučil pracovat tak ještě lepší. Ale obrovské mínus je nemožnost nastavení co se má stát při zavření noteboku.

Myslím si, že to je otázka času a vývoje. Rozhodně je už teď lepší než Unity.

gnome-tweak-tool ti umozni nastavit co se ma stat po uzavreni notebooku + par dalsich uzitecnych veci.
Je to v repozitari,

Jeste bych chtel upozornit na rozsireni pro gnome shell:

gnome-shell-extensions-alternate-tab.noarch : Classic Alt+Tab behavior. Window based instead of app based
gnome-shell-extensions-alternative-status-menu.noarch : For those who want a power off item visible at all the time
gnome-shell-extensions-auto-move-windows.noarch : Assign specific workspaces to applications
gnome-shell-extensions-common.noarch : Files common to GNOME Shell Extensions
gnome-shell-extensions-dock.noarch : Shows a dock-style task switcher permanently
gnome-shell-extensions-drive-menu.noarch : Disk device manager in the system status area
gnome-shell-extensions-native-window-placement.noarch : Arrange windows in overview in a more native way
gnome-shell-extensions-places-menu.noarch : Places menu indicator in the system status area
gnome-shell-extensions-user-theme.noarch : Lets the user select a custom theme for the shell
gnome-shell-extensions-windowsNavigator.noarch : Keyboard selection of windows and work-spaces in overlay mode

Na ten gnome-shell-extensions-alternate-tab bacha, musel jsem ho před pár dny odinstalovat, shazoval Shell.

Dík za radu.

Také se mi Gnome 3 líbí více než Unity - to se mi totiž nelíbí vůbec.

GNOME 3

• Intuitivní, Minimalistické, Funkční
  • Málo možností nastavení

• Chybí mi možnost minimalizace a tedy i spodní lišta.

• Ergonomie - chudák myška se naběhá (doleva nahoru - na pravý kraj - doleva nahoru … .

• Práce s viruálními plochami: Virtuální plochy dost používám (byl jsem zvyklý na 4, ale proti dynamickému počtu nic nemám). Nicméně uspořádání je dost nelogické:
    1) Při práci nevím, na jaké ploše se nacházím.
    2) Standartně jsou náhledy ploch uspořádány nadsebou, takže pokud přesunuji aplikaci na plochu vpravo, či vlevo,tak se ve skutečnosti posunuje nahoru či dolu, ale jelikož v té chvíli nevím, na jaké ploše se nacházík, tak je to celkově dost zmatek.

• zatím celkem nestabilní

• nedá se uspat (uspí se nekorektně a už se nedá vzbudit)

• standartní “témátko” docela škaredí s místem

• nevím, jak umístit link aplikace (ze seznamu aplikací) na plochu nebo na horní lištu

Možnost minimalizace se dá nastavit v gnome-tweak-tools. Panelu běžících aplikací se dá docílit doplňkem gnome-shell-extensions-dock - ale toto ovládání je prostě proti filosofii GNOME Shellu. Totéž problém s myškou, mnohem lépe a návykověji se GNOME Shell ovládá přes klávesnici.

Pro přehled na které ploše jsi existuje doplněk http://www.fpmurphy.com/gnome-shell-extensions/

Na nestabilitu si nemůžu stěžovat, ale tak to je prostě individuální, co se dá dělat, totéž s uspáváním.

Standardní téma jsem nahradil velmi rychle, mé oblíbené jsou tyto dva http://gnome-look.org/content/show.php/Elegant+Brit+gtk3?content=141800 a http://gnome-look.org/content/show.php/Zukitwo?content=140562

Ta minimalizace mi též vůbec nechybí. Jde jen o to si zvyknout právě tou myší přejet (anebo rychleji zmáčknout tlačítko super) a pak bych řekl, že je to přehlednější než minimalizované aplikace.
Se stabilitou problém nemám, uspávání mi povětšinou taky chodí. Někdy ale při probuzení mám rozházenou grafiku na ploše.