Minimalizaci mi taky nechybi. Pouzivam klavesu super a je to super. Usetri se tim kilometry majete mysi po stole.
Gnome 3 je super, vain mi vysvetlil jak na automaticke spousteni aplikaci po prihlaseni a ostatni slape az na nejake male mouchy zatim jak ma :-)) Akorat by me jeste zajimalo jestli by slo pridat nekam viditelne ikonu kose, pak jestli je nejaky zpusob jak zavirat Rythmbox do Tray (aby po kliknuti na krizek (zavrit) zmizlo okno, ale Rytmac hral dal), ten stary zpusob s konfiguraci pluginu pro stavovou ikonu nejak nefakci A taky jak zprovoznit Ati Catalyst, chtel bych si zahrat Warsow
Zkousel jsem nakompilovat Catalyst 11.5 stezeny ze stranek AMD, ale jaksi to to Gnome krapet rozhodilo :-))
Koš jde umístit na plochu pomocí gnome-tweak-tool. Mně spíš vadí to, že v nautilu nefunguje obyč delete (přesunutí do koše). Funguje jen odstranění pomocí shift+del…
Fonty v G3:
Na nekterych pocitacich (duvod proc jen nekde nechapu) jsou vysledne fonty v F15 znacne osklive a zubate. Po nekolika experimentech jsem zjistil, ze na vine je zrejme to, ze v v F15 je jako vychozi zapnuty Byte Code Interpreter pro hinting fontu. Duvodem osklivosti je zrejme to, ze svobodne fonty neobsahuji informace pro hinting a potrebuji autohinter. Zapnout autohinting lze podle teto rady:
Jeste mi v G3 chybi system monitor applet na liste. Zatim jsem to netestoval, takze nevim zda a jak to funguje, ale nasel jsem cosi zde: https://github.com/paradoxxxzero/gnome-shell-system-monitor-applet/blob/master/README.md
Fonty určitě zkusím, zdají se mi nějaké ošklivější než v Fedoře 14 a možná jsem zrovna ten případ. Díky za tip.
Mám takovou koncepční otázku - jak řešíte v gnome shellu to, co člověk mívá na ploše?
Linky na soubory, typicky. Mám jich na ploše asi deset, jsou to textové soubory, seznamy, rozepsané články apod. Každý se otevře automaticky ve své aplikaci - ale netuším, jak s tím počítá gnome shell. Připadá mi, že nutí k aplikačně-centrickému modelu (spustím aplikaci, pak si vyberu soubor) a že je to krok zpátky. Vedle Ploch a Aplikací mi v něm chybí “odkazy/linky/soubory”. To fakt mám spouštět nautilus a v něm si příslušný soubor najít? Jak to děláte vy?
V gnome-tweak-tool lze nastavit funkční plocha, jak bývalo zvykem.
Myšlenka je spíše taková, že zmáčkneš “Win” klávesu, napíšeš název souboru (mělo by ti ho vyhledat a nabídnout) a dáš Enter. Nautilus jsem na notebooku s Shellem už dlouho nezapnul
Wu napsal(a):
Fonty určitě zkusím, zdají se mi nějaké
ošklivější než v Fedoře 14 a možná jsem
zrovna ten případ. Díky za tip.Mám takovou koncepční otázku - jak řešíte v
gnome shellu to, co člověk mívá na ploše?
Linky na soubory, typicky. Mám jich na ploše asi
deset, jsou to textové soubory, seznamy,
rozepsané články apod. Každý se otevře
automaticky ve své aplikaci - ale netuším, jak
s tím počítá gnome shell. Připadá mi, že
nutí k aplikačně-centrickému modelu (spustím
aplikaci, pak si vyberu soubor) a že je to krok
zpátky. Vedle Ploch a Aplikací mi v něm chybí
“odkazy/linky/soubory”. To fakt mám spouštět
nautilus a v něm si příslušný soubor najít?
Jak to děláte vy?
Vain: tobe to po stisku win hleda ve vsech souborech na disku/v home? Me jen v aplikacich a “recent” souborech. Nebo na to musi byt pusteny nejaky indexer (Tracker)?
Kdyby nekdo tusil cim se nahrazuje v gnome 3 gnome-default-applications-properties (resp. jak zprovoznit xgd-open na aktualizovanych systemech) byl bych vdecny za radu.
Mně to taky hledá jen v recent a aplikacích. Plus ve složkách označených v Nautilu jako oblíbené. Taky by mne zajímala kompletní indexace.
Možná by stačilo si v Nautilu označit ty oblíbené a ukládat jen do nich.
To je řešení složek (ve finále se dá do oblíbených naskládat jakákoliv složka), ale neřeší indexaci souborů.
Aha, tak to jsme si nerozuměli. Nemyslel jsem indexací ale právě nedávné položky (což mě dostačuje, nepomyslel jsem, že jiným asi ne ;-)) O indexaci provázanou s Shellem momentálně taky nic nevím.
Fonty pomohly, vypadají teď podstatně líp.
Díky za tipy k práci se soubory, plochu jsem aktivoval a prohledávání nedávných položek vyzkoušel.
Pro mě, zvyklého mít věci tam, kde si je nastavím, je vyhledávání v nedávných položkách významné snížení kontroly. “Oblíbené” by mě asi uspokojily, kdyby tam ovšem šel přidat soubor. Tristní situace :).
Zajimalo by me jestli je, nebo bude v Gnome 3 moznost rozchodit podobne efekty jako bylo mozno rozjet v Gnome 2 pomoci Compizu (vlneni oken, kostka, …) Co jsem tak pochopil tak Gnome Shell si s Compizem netyka a asi ani tykat nebude, protoze je postaveny na okennim manageru Mutter ( Metacity + Clutter) Tak bych chtel vedet jestli ten Clutter umi taky neco podobneho jako Compiz :-))
Gnome 3 neni a podle me ani nebude kompatibilni s compizem (ja bych za to osobne byl i rad, protoze to je bastl). Ale lze ocekavat ze casem (nikoli hned) bude pro mutter dostupnych efektu co hrdlo raci. Jen je nekdo musi napsat. Takove najeti mysi do rohu a zobrazeni nahledu oken compiz taky delal… akorat nevim jak se ty efekty jmenovaly - takze ano Clutter umi neco podobneho jako Compiz, ale je toho zatim malo.
Dalsi extension pro gnome 3, ktera z nej dela neco bliz gnome 2 - pro ty kdo smutni:
http://intgat.tigress.co.uk/rmy/extensions/index.html
covex napsal(a):
Kdyby nekdo tusil cim se nahrazuje v gnome 3
gnome-default-applications-properties (resp. jak
zprovoznit xgd-open na aktualizovanych systemech)
byl bych vdecny za radu.
Covex zjistil jsi pls, co nahrazuje ty gnome-default-applications-properties? Nejde mi nastavit chrome jako default prohlizec :-(( Zkousel jsem vymazat nastaveni chrome i firefoxu v home, nastavit chrome jako default v nastaveni gnome (systemove info → Vychozi aplikace), ale nic nepomaha :-(( Kdyz spustim chrome z terminalu a testnu to nastavit, tak mi to vyhodi hlasku, ze no gnome-default-applications-properties in usr/local /bin /usr/bin …, takze jsem v pasti
Ne, zatim to stale neni vyresene - ta hlaska se objevuje proto, ze vjednom skriptu je bug, ale stejne to nema vliv na funkci. Prekvapuje me, ze to nejde vyresit v tom nastaveni gnome - pokud tam jde prohlizec zvolit tak by to fungovat melo. Pokud v menu neni, tak pro operu funguje toto:
Open the file “/usr/share/applications/opera-browser.desktop”
Add “x-scheme-handler/http;x-scheme-handler/https;” in Mimetype line
Run as root “update-desktop-database -q”
Reopen the settings panel. Opera should be in the list now
No v nastaveni gnome chromajzla mam, muzu si tam vybrat mezi nim a firefoxem, ale stejne to nejde :-(( No co neva, s tim se da zit