ahoj ,stáhl jsem si verzi Fedory Core(pro 64-bit) z tohoto webu, vypálil a nainstaloval jako vedlejší systém k OS WXP, WXP jsem při instalaci označil jako implicitní , bohužel se však do Fedory nemůžu nijak dostat a při startu PC se mi automaticky spustí WXP. můžete poradit prosím?
Před startem systému by se měla objevit nabídka zavaděče Grub. V tu chvíli je třeba zmáčknout libovolnou klávesu a pak zvolit operační systém, který má bootovat.
Zkuste pak dát vyhledat v tomto fóru heslo grub.conf, dočtete se, jak se dá změnit nastavení zavaděče.
Tak ten problem mam i ja a tahne se timto forem jak sopel. Podstata je v tom, ze pokud jsou v kompu dva fyzicke disky s OS a primarni je ten s Windows, tak po ujisteni, ze grub bude zapsan do sektoru MBR na hda1 a po korektni instalaci Fedory je proveden restart, kdy po precteni BIOSu ma nabehnout grub a dotazat, ktery OS chci spustit, misto toho na me sviti hlaska Error 17 a komp se zastavi, nebo nesviti zadna hlaska a startuji se Windows.
Tento problem mam jen s Fedorou5, v Suse, Ubuntu se nikdy nic takoveho neprojevilo.
Zkousel jsem to opravit pres rescue linux, ale nezvladam to, nerozumim tomu, kdyz dam aktualizaci instalace Fedory a preskocim rovnou k nove instalaci zavadece, tak proces zapsani zavadece je ukoncen hlaskou, ze na hda1 neni zadny balicek s jadrem, tedy tam zavadec nebude zapsan.
Edit: pres linux rescue jsem se dostal do faze chroot /mnt/sysimage, kdyz hledam soubor etc/grub.conf tak ten neexistuje, nebo je zapsan jinde ???
Příspěvek byl upraven (30-05-06 09:48)
děkuju, postupoval jsem podle návodu úpravy grub.conf ale jak jsem psal: vůbec se nemůžu dostat do Fedory ttakže ji nemůžu nijak upravit . jaký je způsob dostat se do terminalu nebo “způsob” jak to opravit
Když vám nenabutuje fedora, nedostanete se k editaci grub.conf. Zkusil bych buď opakované a rychlé (freneticky ) mačkání libovolné klávesy od zapnutí počítače až do chvíle, kdy začnou startovat ty nešťastné windowsy, nebo nabootovat ze záchranného CD. Ale to jsem nikdy nedělal, tak nevím, co pak, abyste mohl editovat grub.conf a nastavit tam větší prodlevu před bootováním (rozhodně si ale grub.conf nejdřív zazálohujte, abyste nabootoval aspoň ty windowsy, kdybyste tam napsal něco chybně).
Cesta ke grub.conf: /boot/grub/grub.conf
Nebo si dejte do XP ovladač pro ext3 (http://www.root.cz/zpravicky/ext2ext3-ovladac-pro-windows/) a mrkněte na grub z windowsů, - jestli vám to ovšem /boot připojí. Pak bych to ale odinstaloval, protože je to šílená bezpečnostní díra - zpřístupní to linux z windowsů pro zápis a ingoruje to práva k souborům.
je to si ze suse portálu, ale říkám si linux jako linux, jen podotýkám, že yast v suse = yum ve fedoře
Měl jsem podobný problém. V PC mám dva disky. Na jednom wokna (sda), na druhém Linux (hda). Zavaděč jsem nainstaloval na disk, kde mám instalován Linux. Po restartování PC najedu do BIOSu a nastavím bootování na disk, který OS chci zavádět. Je to možná trochu krkolomější, ale funguje to.
yast neni to same jako yum - yum je pouze inteligentni resolver zavislosti balicku, zatimco jast je globalni konfiguracni nastroj suse. Lze pres nej instalovat i balicky ale je to jen cast jeho vlastnosti.
Prace se zachrannym modem je myslim dobre popsana v
http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:zachranny_mod
nedava se
chroot /mnt/linux
ale
chroot /mnt/sysimage
dale bych pokracoval podle navodu Diagnostika problemu - tzn. pustit si “mc” a v tom uz snad pracovat zvladne kazdy kdo umi s TotalCommanderem nebo cimkoli podobnym.
grub se preinstaluje prikazem grub-install napovedu k nemu ziskam prikazem man grub-install (snad
Jelikož jsem BFU a mnohdy si nevím rady, tak zde hledám návod jak na to, pokud ho najdu a řídím se jím, ale jakmile v x tém kroku se nestane to, co se podle návodu má stát, tak jsem v koncích.
Za to chroot /mnt/linux se omlouvám, zadal jsem chroot /mnt/sysimage, ale když už jsem se dostal až sem, tak jsem stejně etc/grub.conf nenašel, prostě v etc grub.conf neexistuje, řešil jsem to příkazem “ls” a “cd”, protože když jsem zadal příkaz “mc” tak místo modré obrazovky Midnight Commandera jsem si bílé na černém přečetl hlášky znění bad, či unknown, přesně si je nepamatuji.
A tady v této fázi já BFU končím, protože když to zkouším přes /boot/grub/grub.conf a trápím se z (hd0,0) a podobně, což mi vůbec nic neříká, tak mě vyvede z míry hláška , že s partition není něco v pořádku, nebo že to není ta správná a v tom okamžiku já BFU začínám mít F5 plné zuby.
Píšete grub se přeinstaluje prikazem grub-install, ale já nevím, kde ho získám, snad na tom cd, z kterého jsem spustil rescue linux? Pokud ano, tak proč ve fázi kdy se mohu hrabat v disku a fungují příkazy “ls” a podobně, tak proč mi opět po zadání příkazu grub-install naskočí hlášky bad, či unknown.
Někde nejspíše dělám chybu, ale nevím kde, sem naštvanej a vrčím, jsem BFU, který očekává od Fedory5, podobné chování jak od jiného distra. Ale na tomto fóru se dozvídám, že tento problém s grubem a dvěma OS na dvou fyzických discích, kdy Windows je na hda, Linux na hdb, měli i uživatelé F4, tak snad už to mohlo být v F5 odstraněné. Já chci používat linux, ale odmítám být natolik počítačově gramotný, že budu chopen se kdykoliv hrabat v OS a i o půlnoci ze sebe sypat informace o fyzických sektorech v disku a tabulkách oblastí. Ale přesto nejsem zas tak hloupej, abych v případě, že jsem na disku jakýmkoliv spůsobem grub.conf našel, abych i byť metodou náhodných pokusů grub nerozjel
- tedy si tuhle tu chytrou větu
“dale bych pokracoval podle navodu Diagnostika problemu - tzn. pustit si “mc” a v tom uz snad pracovat zvladne kazdy kdo umi s TotalCommanderem nebo cimkoli podobnym.” příště nechte od cesty
V tom pripade nechapu proc pouzivate software ktery vam nevyhovuje…
pokud si koupíte, či dostanete například nové auto, po čase zjistíte, že má výrobní vadu, po tomto zjištění přestanete navždy jezdit autem? Domnívám, že tak neučiníte.
mě by v tomto případě jen stačilo, aby tvůrce F5 udělal svou práci pořádně
Příspěvek byl upraven (30-05-06 14:26)
Já bych to auto vrátil, nebo nechal opravit. Obraťte se na distributora, od kterého jste Fedoru koupil. Tomu jste totiž zaplatil. Ovšem přetím si přečtěte licenci, pod kterou se volný software šíří: http://staff.cesnet.cz/~lhotka/gnugpl-cz.html
Jinak, tohleto není žádné komerční fórum, tady radí jen takoví ti blázni, kteří jsou ochotni se zadarmo “kdykoliv hrabat v OS a i o půlnoci ze sebe sypat informace o fyzických sektorech v disku a tabulkách oblastí.” (když je ovšem znají, nebo ve svém volném čase vygooglí)
Linux není komerční záležitost, což má své výhody, ale i svá rizika. Když s ním budete mít problém, ale všichni, kteří by vám uměli zdarma pomoct, budou zrovna finišovat projekt v práci, seminárku, diplomku, disertaci, rodit dítě, stavět barák nebo tak něco, tak si budete muset prostě poradit sám. Na druhou stranu, když vám legálně získaný, draze zaplacený a profesionálně nainstalovaný Gatesův zázrak začne v určitých chvílích vyhazovat okno, že vám chybí nějaká dynamická knihovna, tak většinou nezjistíte ani proč to dělá, ani jestli to vadí, natožpak abyste mu v tom zabránili (a většinu lidí kupodivu ani nenapadne, že by měli vadný výrobek reklamovat - prostě to rezignovaně odkliknou a jedou dál).
PS:
- Na instalačním CD máte mc (někde s systémových nástrojích). Defaultně se neinstaluje, je potřeba ho při instalaci vybrat.
ja s vami souhlasim, vracet neni komu co, protoze CD bylo soucasti casopisu Linux, no chtel jsem videt jak vypada Fedora a misto ni mam na kompu Ubuntu.
Me nevadi, ze ti nadsenci co tusi vo co go, ze neodpovi, ale nastve me kdyz je odpoved psana ve stylu “no to uz snad zvladne kazdy”. Jinak k tem Windows, uz nekolik let 4 kompy, 3x Win XP, 1 x Win 2000, dva kompy pracovni, dva kompy na hry, ani jednomu nikdy nechybela zadna knihovna, modrou smrt nepamatuji.
Proc tedy Linux? Proc ne, vse se musi vyzkouset a nic neni na veky a na nastartovani PC, pristup k netu, napsani dopisu v OO staci, k tomu jednou vyzkousin Gimp a co vic. Na hry a zustane komp s Windows a kdo vi co bude dal…
pořád mi to nejde , po nainstalování ET3/ET2 se mi po ukázání vlastností disku neobjeví jiný souborový systém než NTFS, takže se do Fedory opět nedostanu. Instalace Fedory mi navíc poškodila data na disku F. (OS Fedoru jsem přitom instaloval na E:). můžete mi to nějak zdůvodnit jak se tohel mohlo stát , mám totiž takový pocit že Linux tak trochu **** a řeči o tom kolik má Microsoft bezpečnostních děr ve srovnání s Linuxem který nejde ani rozjet o tom něco vypovídá…btw můžete mi polopaticky vysvětlit jak se zalogovat jako root? pochopte že jsem linux ještě ani nerozjel takže ty rady typu: “spust terminál a zaloguj se jako root” si můžete nechat
udělejte to jinak, nainstalujte si Suse, této instalaci dva HD nevadí a oba OS startují korektně, zkuste Suse, ale raději 10.0, než 10.1 ( v10.1 totiž občas stávkuje instalace balíčků ) a narazíte na spoustu jiných problémů, ale většinu z nich by jste potkal i v F5. No a později se možná vrátíte k F5.
Ještě během instalace toho ovladače pro ext2 mi to nabídlo volbu, který disk s ext2/3 chci připojit pod jakým písmenem (třeba F:, Z: …). Pokud jste nic nepřipojil, tak se pochopitelně nikam nedostanete.
Logování jako root: Logovat se jako root do linuxu nebudete, dokud linux nerozjedete.
PS: Nechtěl jsem se dotknout windowsářů - sám jsem kryptowindowsář (Na hry je to pořád nejlepší OS). A že mi jednou zmizela nějaká knihovna? Tak tam nebyla. No a? Třeba tam byla zbytečná, tak mi ji někdo smazal. A vlastně mi to tehdy ani neoznamovaly XP, ale Norton Antivirus pokaždé při analýze registrů. - Takže se třeba jen Symantec s Microsoftem špatně domluvili…
Příspěvek byl upraven (31-05-06 06:24)
2Dutch: pokud nemate zajem se ucit neco jineho pak nevidim motivaci proc menit OS. MMCH linux je k jiz existujicimu jakemukoli jinemu OS na jakychkoli discich velmi ohleduplny a bez toho abyste mu dal spatny pokyn zadny obsah disku neposkozuje. Zkuste si na pocitac s existujici instalaci Linux nainstalovat Windows (predtim si ale nezapomente udelat kopii puvodniho disku). To ze MS se vsemozne snazi znemoznit souziti jinych OS na stejnem pocitaci ma za nasledek ze instalace alternativ neni vzdy primocara. Pokud Windows smazate nebo proste vyndate z pocitace, a date tam cisty disk na ktery nainstalujete linux, budete mit po problemech (tedy aspon po tech bootovacich).
to covex
připadá mi to, že pro samou obranu linuxu nevidíte podstatu věci, tedy to, že instalace linuxu proběhne, ale není V MBR zapsáno co kdy a jak má startovat, respektive je tam jen záznam od Windows. To se na mě nezlobte, ale toto by Fedora mohla mít zmáknuté, jak mohu chtít něco vyzkoušet, když to nejsem ani schopen nastartovat.
Vžijte se do situace člověka, který se poprvé rozhodne pro Linux a zvolí Fedoru, je spokojen s bezchybným průběhem instalace, provede restart a ani netuší co se bude dít dál, místo tabulky grubu na něj sítí Error 17, nebo mu startují Windows a Fedora nikde.
Teď berte v potaz, že tento člověk umí pouze jako mnoho z nás BFU v oknech klikat instal.exe a další, další… restart, přesto projeví snahu s tím něco udělat a tuto situaci změnit, začne hledat, najde fórum.
Na fóru se mu převážně dostává informací druhu:
-to není možné, mě to funguje
-to snad už každý zvládne
a pak jste tu vy
-pokud nemate zajem se ucit neco jineho pak nevidim motivaci proc menit OS
-Zkuste si na pocitac s existujici instalaci Linux nainstalovat Windows…
nevím jak vy, ale ne každý hned napoprvé skočí 2 m do výšky, ale někdo to zvládne na podruhé, někdo později, někdo nikdy, mnohdy stačí kombinace nefunkční Fedory, několika uživatelů jako jste vy a máme tu hned dalšího BFU, který si bude nadosmrti pamatovat, že Linux je OS o ničem…
Cau,
Jak jsem spravne pochopil z diskuse mas v compu dva fyzicke disky. Jako primarni mas XP a na sekundarnim chces mit Fedorku. Neco podobneho jsem se snazil resit (uz v RH9, FC1), ale take nevyresil ke zdarnemu konci, az me napadlo prohodit ty dva disky:
Takze jako primarni zapoj disk, kde chces mit FC5 a jako sekundarni dej disk s XP. (Ja jsem jeste pro jistotu vytahl napajeni od disku s XP, bo jsem netusil co to presne udela).
Naimstaluj FC5, vypni comp, pripoj zdroj s diskem XP a mel by Ti nabehnout GRUB s vyberem OS.
Ted jeste par poznamek ke grubu:
V RH9 a FC1 jsem musel rucne upravit soubor /boot/grub/grub.conf
FC5 me velmi mile prekvapila v tom, ze jsem grub.conf nemusel vubec upravovat a sama Fedora si premapovala disky.
Jeste prilozim vypis grub.conf :
[root@lexx grub]# more grub.conf
grub.conf generated by anaconda
Note that you do not have to rerun grub after making changes to this file
NOTICE: You have a /boot partition. This means that
all kernel and initrd paths are relative to /boot/, eg.
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-version ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00
initrd /initrd-version.img
#boot=/dev/hda
default=0
timeout=15
splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
title Fedora Core (2.6.16-1.2080_FC5)
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.16-1.2080_FC5 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet
initrd /initrd-2.6.16-1.2080_FC5.img
title Fedora Core (2.6.15-1.2054_FC5)
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.15-1.2054_FC5 ro root=/dev/VolGroup00/LogVol00 rhgb quiet
initrd /initrd-2.6.15-1.2054_FC5.img
title Other XP
map (hd1) (hd0)
rootnoverify (hd1,0)
chainloader +1
Vysvetleni:
#boot=/dev/hda ---- disk kde je zapsan grub
default=0 ---- default disk
timeout=15 ---- snad nemusim vysvetlovat :-))
title Fedora Core (2.6.16-1.2080_FC5) ---- prvni kernel
title Fedora Core (2.6.15-1.2054_FC5) ---- druhy kernel
title Other XP ---- a toto te zajima nejvice
pokud nebudes mit v grub.conf uvedeno, tak musis dopsat rucne, ale ja jsem uz rikal ve FC5 se to zapsalo automaticky.
Preji hodne zdaru s FC5 a nevzdavej to. Kdyby se vyskytl nejaky problem tak se ozvi.