Zdravím,
pokouším se nastavit domácí síť (WIFI) a v ní sdílet složky v počítačích a tiskárnu.
Na jednom PC mám Fedoru 18, na dalších dvou Fedoru 14.
Na všech PC jsem v Sambě nastavil sdílené složky přístupné komukoliv, stejnou skupinu, režim Share, seznam uživatelů jsem nechal prázdný (zkoušel i definovat uživatele).
Ve firewallu jsem všude povolil samba a samba client.
Nejsem schopen síť zprovoznit, počítače se v síti nevidí, vyskakuje mi hláška “Nelze přistupovat k umístění. Ze serveru se nezdařilo získat seznam umístění.”
V Sambě s Fedorou 18 se automaticky objevuje uživatel WARNING.
Jednou se síť spustila, vidět (z F14) byly pouze sdílené složky na F18, ale nešlo je otevřít. Po restartu počítačů opět nic.
Ví někdo, jak síť a sdílení nastavit? Existuje nějaký aktuální návod?
Dík!
Na sdileni tiskaren neni samba potreba - umi to primo cups.
S aktualni sambou nemam zkusenosti - na sdileni souboru pouzivam NFS.
Díky za tip.
Odinstaloval jsem Sambu a zkusil NFS.
Nakonfiguroval jsem sdílené složky, povolil NFS ve firewallu. Bohužel síť jakoby vůbec neexistovala…
Je třeba ještě nějak nastavovat porty nebo firewal?
Přešel jsem na Fedoru z Windows teprve před dvěma týdny, takže nevím, na co všechno jsem mohl při nastavování zapomenout…
V prvni rade, NFS je principielne trochu jine nez samba, takze je potreba s nim pracovat trochu jinak. (Je to zpravidla jen o myslenkove akrobacii.)
U NFS je potreba na serveru pouze zapsat do /etc/exports co se kam ma exportovat.
/data/ 192.168.1.1(rw)
viz man exports
Samozrejme musi bezet sluzba nfs
systemctl | grep nfs
proc-fs-nfsd.mount loaded active mounted RPC Pipe File System
nfs-idmap.service loaded active running NFSv4 ID-name mapping daemon
nfs-lock.service loaded active running NFS file locking service.
nfs-server.service loaded active running NFS Server
na klientovy pak staci do /etc/fstab pripsat neco jako
server:/data /mnt/data nfs rsize=8192,wsize=8192
Pro overeni, zda je problem ve firewallu nebo selinuxu je docasne vypni na obou stranach
systemctl stop iptables.service
setenforce 0
Po delší době jsem se dostal k tématu…
Díky za další radu, ale po přečtení manuálu NFS budu asi raději mezi počítači běhat s flashkou
Po instalaci Samby se mi v síti automaticky zobrazil počítač s widlema, ale nasdílet počítače s Fedorou je pro mě nadlidský úkol. To mi hlava nebere…
Asi jsem rozmlsaný z Windows, ale potřebuji počítače využívat k práci a na takto složitá nastavení bohužel nemám čas. Nehledě na to, že při mé nezkušenosti hrozí poškození souborů, do kterých bych cokoliv vkládal, což už se mi stalo a Fedoru jsem při pokusech zprovoznit různé funkce a aplikace musel několikrát přeinstalovávat.
Opravdu neexistuje jednodušší způsob nastavení sdílení v síti?
Díky!
Jednodussi nez NFS uz to byt nemuze… na jedne strane napises “povol tento adresar tomuto pocitaci” a na druhe strane nepises “pripoj tento adresar z tamtoho pocitace”. Neni potreba delat vubec nic jineho nez do exports na serveru a fstab na klientovy napsat dva radky a doplnit tvoje adresy. Jedna se samozrejme o sdileni server-klient, nikoli kazdy s kazdym.
Ve Fedore funguje bez problemu i Samba, nebo FTP ci SCP. Vse se da propagovat pres avahi/rendezvous (tedy aby se ti to “samo” ukazovalo na vsech okolnich pocitacich). Jenze Samba je prekomplikovana nastavovanim domen a typu sdileni, ktere se verzi od verze ve Windows chovaji jinak. Navic chovani kdy kazdy pocitac v siti rozhazuzje rucickama a krici “ja mam data vemte si je” je idelani akorat tak k sireni viru.
Automaticke sdileni s autodiscovery ma Fedore pres ~/Public/. Staci na tuto slozku kliknout v Nautilu a nastavit Personal File Sharing.
Nejspíš budu jednodušší než NFS :-)… Další hodiny s marnými pokusy, asi budu úplně blbej.
Pokusil jsem se vše nastavit podle výše uvedeného, ale jsem úplně mimo :-(.
Pokusím se síť popsat na dvou PC:
První PC:
Fedora 18
Název: MUSIL-ACER
Sdílet chci:
/media/sda3
a
/home/david/Veřejné
etc/exports vypadá takto:
/data/ 192.168.1.1(rw)
/media/sda3 MUSIL-ACER(rw,insecure,sync,nohide) MUSIL-PC(rw,insecure,sync,nohide,no_root_squash)
/home/david/Veřejné MUSIL-PC(rw,insecure,sync,nohide,no_root_squash) MUSIL-ACER(rw,insecure,sync,nohide,no_root_squash)
/media/sda5 MUSIL-PC(rw,insecure,sync,nohide,no_root_squash)
První řádek jsem vložil ručně, ostatní system-config-nfs, ve kterém jsem sdílené složky nastavoval.
Druhé PC:
Fedora 14
Název: MUSIL-PC
Sdílet chci:
/media/sda5 (jméno disku DATA)
a
/home/david/Veřejné
etc/exports vypadá takto:
/data/ 192.168.1.1(rw)
/media/DATA MUSIL-PC(rw,insecure,sync,nohide) MUSIL-ACER(rw,insecure,sync,nohide,no_root_squash)
/home/david/Veřejné MUSIL-PC(rw,insecure,sync,nohide,no_root_squash) MUSIL-ACER(rw,insecure,sync,nohide,no_root_squash)
První řádek jsem vložil ručně, ostatní system-config-nfs, ve kterém jsem sdílené složky nastavoval.
Firewall se mi pozastavit nepodařilo, ale myslím, že v něm problém nebude. Mám pořád pocit, že systém/NFS vůbec nerozpozná síť, natož počítače v ní…
Jak by měly zápisy v exports na obou PC vypadat, aby sdílení oboustranně fungovalo?
Předem dík!
No to je teda hukot…
- prvni radek rika, vyexportuj adresar /data pro IP 192.168.1.1 tak aby ho mohl cist i zapisovat, pokud takovou IP v siti nemas, je to zcela bezpredmetne.
system-config-nfs jsem nikdy nepouzival, nicmene druhy radek
/media/sda3 MUSIL-ACER(rw,insecure,sync,nohide) MUSIL-PC(rw,insecure,sync,nohide,no_root_squash)
znamena - vyexportuj /media/sda3 toto je podezrele protoze do adresare /media se pripojuji prenosna zarizeni, NFS neni vhodne pro sdileni odpojitelnych zarizeni, NFS nema zadne autodiscovery. Dale MUSIL-ACER(rw,insecure,sync,nohide) - sdilis adresar ktery je na danem PC pro to same PC. Jaky to ma vyznam?
Dalsi MUSIL-PC(rw,insecure,sync,nohide,no_root_squash) exportuje tento adresar pro druhe PC, budiz.
OVSEM! Mas pro MUSIL-ACER i MUSIL-PC platne DNS zaznamy? Pokud ne, nemuze to nikdy fungovat!
Bud musis pouzit misto jmen IP, nebo musis mit v siti DNS/DHCP nebo musis tyto aliasy namapovat na IP v souboru /etc/hosts na obou strojich, to lze ovsem pouze pro staticke IP.
Dale si zcela opomel napsat co si dal do /etc/fstab, kde musi byt pripojeni daneho vzdaleneho svazku, tedy napr. na MUSIL-ACER by v /etc/fstab melo byt
MUSIL-PC:/media/sda3 /mnt/sda3zPC nfs rsize=8192,wsize=8192
adresar /mnt/sda3zPC musis vytvorit pred pripojenim vzdaleneho svazku.
Zacinam mit pocit, ze takto pouzite NFS neni vhodne sdileni pro tvuj pripad. NFS je vhodne predevsim pro site se stalou strukturou, jak jsem psal nema to samo o sobe zadne autodiscovery - ze by se ti najednou neco nekde objevilo ve spravci souboru nebo v okolnich pocitacich. Navic to, co ukazujes je pokus o krizove sdileni, coz sice fakticky jde, ale taktez neodpovida typickemu scenari klient-server kde server exportuje svazky a klienti si je na pozadani pripojuji.
To co by bylo vhodnejsi pro tebe je pouzit sdileni skrz Avahi, prosim zkus az budes mit pripojene oba PC aspon na jednom prikaz
avahi-browse --all
protoze Fedora ma tusim prednastavene sftp skrz avahi.
Dík za tip s Avahi.
Zkusil jsem, toto je výsledek na F18:
[david@MUSIL-ACER ~]$ [david@MUSIL-ACER ~]$ avahi-browse --all
bash: [david@MUSIL-ACER: Příkaz nebyl nenalezen…
[david@MUSIL-ACER ~]$ + wlan0 IPv4 MUSIL-ACER [00:1f:3c:67:a3:f8] Workstation local
bash: +: Příkaz nebyl nenalezen…
[david@MUSIL-ACER ~]$ + wlan0 IPv4 MUSIL-ACER Remote Disk Management local
bash: +: Příkaz nebyl nenalezen…
[david@MUSIL-ACER ~]$
Na druhém PC s F14 v podstatě to samé, jen nevyskakuje hláška bash: +: Příkaz nebyl nenalezen…
Zkoušel jsem různá nastavení režimu wifi (Infrastruktura / Ad Hoc) a nastavení IPv4 (Automaticky (DHCP) / Sdíleno s jinými počítači).
Postupně jsem doinstalovával balíčky k Avahi…
V jeden okamžik se na F18 po zadání přílazu avahi-browse --all objevil PC s F14, už jsem myslel, že je to na dobré cestě, ale pak se něco podělalo, musel jsem přeinstalovat Avahi a Wine, a už jsem na to nepřišel…
Ta hláška bash: +: Příkaz nebyl nenalezen… možná souvisí s tím, že jsem nainstaloval nějaký nadbytečný balíček k Avahi.
Takže jsem zase tam, kde jsem byl…
To je nejaka hrozna haluz
rpm -qf /usr/bin/avahi-browse
avahi-tools-0.6.31-6.fc18.x86_64
ty tam kopirujes do toho terminalu nejaky nesmysly… proste pust terminal a napis
yum install avahi-tools
avahi-browse --all
OK, díky.
Takže teď vypadá výpis v terminálu na F18 takto:
[david@MUSIL-ACER ~]$ avahi-browse --all
- wlan0 IPv4 MUSIL-ACER Remote Disk Management local
- wlan0 IPv4 MUSIL-ACER [00:1f:3c:67:a3:f8] Workstation local
^CGot SIGINT, quitting.
[david@MUSIL-ACER ~]$
a na druhém PC s F14 takto:
[root@MUSIL-PC david]# avahi-browse --all
- wlan0 IPv4 MUSIL-PC Remote Disk Management local
- wlan0 IPv4 MUSIL-PC [00:06:f4:0d:4b:f0] Workstation local
- wlan0 IPv4 MUSIL-PC SSH Remote Terminal local
Jediné, co je mi z toho jasné, že se počítače v síti nevidí
Myslím, že mám špatně nastavenou síť, ale netuším kde…
Mate mě ale, že když jsem měl nainstalovanou Sambu a pustil jsem PC s Widlema, tak byl hned vidět. Podle toho by síť měla fungovat…
???
Copak neexistuje nástroj, ve kterém by šlo sdílení jednoduše nastavit?
hmm… po několikátém pokusu, aniž bych cokoliv měnil, se konečně na F18 objevuje:
[root@MUSIL-ACER david]# avahi-browse --all
- wlan0 IPv4 MUSIL-ACER Remote Disk Management local
- wlan0 IPv4 MUSIL-ACER [00:1f:3c:67:a3:f8] Workstation local
^CGot SIGINT, quitting.
… na všech počítačích teď v terminálu spouštím příkazy jako root, to jsem předtím nedělal…
Druhý PC s F14 (MUSIL-PC) ale MUSIL-ACER (F18) stále nevidí.
Pustil jsem ještě třetí PC s F14, ten se ale vůbec nechytá, příkaz avahi-browse --all vůbec neproběhne. Je ale zajímavé, že se na jeden okamžik objevil na druhém PC s F14. Po opakování příkazu opět nic…
Teď jsem v síti pustil jen dva PC s F14…
Toto je na MUSIL-PC:
[root@MUSIL-PC david]# avahi-browse --all
- wlan0 IPv4 KUBA-PC Remote Disk Management local
- wlan0 IPv4 KUBA-PC [00:60:b3:65:68:a8] Workstation local
- wlan0 IPv4 KUBA-PC SSH Remote Terminal local
KUBA-PC nevidí nic, příkaz avahi-browse --all neproběhne. Ale na tomto PC jsem doteď nedělal žádný pokusy se sítí, takže mu možná chybí nějaký balíček. Jen jsem nainstaloval Avahi.
S F14 nevim, je to nekolik let stara verze…
Ono je to asi jedno, Network Manager se mi přestal automaticky připojovat k internetu, tak jsem ho přeinstaloval a počítače se už zase nevidí :-).
Myslím, že poslední nejméně problémová verze byla Fedora 5, jen jí ve své době chyběly pro mě důležité ovladače.
Na Fedoru jsem se pokoušel přecházet několikrát v průběhu pár let, a mám pocit, že čím novější verze, tím horší.
Letos jsem se odhodlal přejít z Windows na Fedoru definitivně, ale musím říct, že s problémy ztrácím stokrát víc času než s widlema :-(.
K těm se už asi nevrátím, ale pomalu začínám uvažovat o jiné distribuci Linuxu… Sdílení v síti je pro mě docela důležité a s Fedorou se mi to asi nepovede… F14 mám na starších PC, které novější verze Fedory nezvládnou, jeden znich používám jen jako tiskový server.
Budu se o to ještě dál pokoušet, snad se mi sdílení zadaří zprovoznit dřív, než mi do ruky přijde baseballová pálka :-).
Každopádně díky za tipy a pomoc!!!
Ono zasadni problem je zmenit zpusob mysleni a udelat veci tak, jak se delaji v Linuxu a ne ve Windows. Pokud chces stabilni domaci prostredi pak pouzij CentOS a ne Fedoru ve ktere se kazdeho pul roku meni i zasadni veci. Je mi to taky nekdo neprijemne, ale jedine reseni je hlasit chyby, kdyz me neco stve, jit za vyvojarema a rict jim to, pokud uz sam nechci nic delat sam. Je to proste jiny pristup, protoze to udelat muzes. Jit za nekym do MS je temer nemozne.
Ja sem ted stravil den s Windows Vista, ktere se po pripojeni k wifi zatvrzele tvarili, ze pristup je mozny pouze k lokalni siti, pritom vsechna ostatni zarizeni fungovala normalne. A tady se muzes precist proc http://social.technet.microsoft.com/Forums/en-US/itprovistanetworking/thread/4215a10d-08dd-404a-a43a-635a2f141f0d/ jestli na to budes mit nervy, prvni stiznosti v roce 2007, posledni 2012.
Způsob myšlení bych i změnil :-), ale vidíš, že v případé mé domácí sítě ani tudy asi cesta nevede :-(. Já jsem bohužel jen uživatel.
Chyby samozřejmě hlásím, i když už mě nebaví po milion pátý hlásit to samé, aniž by někdo chybu opravil.
Ale to zas není takový problém. Chápu, že jde o OpenSource, s nedostatky se musí počítat.
Obávám se, že co se týká vývoje, tak se Fedora i Bill Gates vydali špatným směrem… Vše se zdokonaluje k (možná) naprosté nepoužitelnosti (v tom má asi Windows náskok). Windows 8 přestává stíhat už po třech měsících provozu, navíc aby se v tom prase vyznalo…
Posledním Billovým použitelným systémem asi byly XPéčka do SP1 (nebo 3.11 ???). Všechny další upgrady už generují jenom problémy…
Snad se Fedora a Linux obecně vrátí k jednoduchosti, ve které je síla… Ale to by se asi musel objevit někdo geniální s úplně jiným myšlením. (Já to nebudu :-)).
NFS jednodušší být nemůže.
Zkusme to znovu.
Ukaž /etc/hosts a /etc/exports serveru i klienta. Na serveru potom i příkaz exportfs .
Vše dělat pod rootem.
Funguje mi to jak na AIX, tak i přestárlých RedHatech.