Dobráý den, potřeboval bych přistupovat k Win diskům. Jak na to?
Ve Win mám E: a C:, dneska jsem smazal nějaké fonty(mám jich asi 2000 tak jsem dělal pořádky)a nechcou mi nastartovat Win protože nemužou najít jeden font.
Docela to spěchá protože ve Win pracuji. Díky za pomoc
ALE!!
stáhnul jsem ten balíček, poklepal jsem na něj, to se mně zeptalo jestli chci instalovat. Tak jsem dal instalovat, a paj jsem zadal ten příkaz co je na linuxsoftu. To psalo ze zadne mnt/c neni. Tak jsem restartoval system a furt nic. To jejich rpm -ihv mi nejede.
Prosim poradte. Diky moc
No jestli jste pripojny adresar /mnt/c nevytvoril, tak neni divu, ze neexistuje. Jinak popis pripojovani NTFS oddilu je i na nasem serveru (http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:fc5prirucka12). Pro zadani adresare zadejte
Cau, ted jsem vytvoril ten adresar c a potom zadal ten prikaz mount. To pise ze ntfs je neznamy file system. A kdyz otevru ten balicek co jsem stahl tak to jen prochazi slozkama co to obsahuje. diky za pomoc
To je poprve, co jsem nekomu napsal RTFM (prave ted). Tu prirucku jsem nenapsal pro srandu kralikum. Takze jeste jednou pro ty, co neumeji (nebo nechteji) cist.
Nejprve je nutne stahnout rozsireni jadra (bez toho to bude hlasit, ze ntfs neni podporovano)
su
(heslo superuzivatele)
yum -y install kmod-ntfs
Vyse uvedeny prikaz mohl take provest aktualizaci jadra - tomto pripade bude nutny restart pocitace za ucelem nacteni noveho jadra. Po tom je treba zadat
mount /dev/hda1 /mnt/c -t ntfs -o ro,nls=utf8,umask=0222
Pomoci tohoto postupu jsem pred dvema minutami pripojil NTFS partition pro cteni - takze to urcite funguje.
Já jsem asi uplný idiot.
Zapnu FC5, napíšu ten příkaz yum, restartuju. Systém naběhl, já dám ten příkaz mount a ten píše že nezná ntfs.
Tak kde je chyba? Mněl jsem dělat něco s tím stáhlým souborem nebo jak? Díky moc, obzvlášť za vaši trpělivost
Ukazuje se ti pred bootem nabidka ktery system chces nabootovat? Pokud mas na disku i win tak se vetsinou ukazuje, mela by ti tam pribyt “jeste jedna fedora” - musis nabootovat s novym jadrem.
Pripadne se podivej jakou verzi jadra mas.
V normalnim pripade by to fakt melo byt takhle:
instalace modulu pro ntfs
yum si zjisti jestli je treba novy jadro, kdyz jo tak si ho stahne, nainstaluje a upravi /boot/grum/menu.lst, kdyz ne tak se jenom nainstaluje ten modul
kdyz se nestahovalo nove jadro tak by to melo jit hned pripojit, jinak je treba nabootovat s novym jadrem
Udělej to ještě jednou a než rebootuješ, vlož sem zkopírovaný výpis z konzole (prostě to co ti to celou dobu až do konce vypisuje) a my se na to podíváme
[root@ondra ~]# yum -y install kmod-ntfs
Loading “installonlyn” plugin
Setting up Install Process
Setting up repositories
core [1/3]
updates [2/3]
updates 100% |=========================| 1.2 kB 00:00
extras [3/3]
extras 100% |=========================| 1.1 kB 00:00
Reading repository metadata in from local files
Parsing package install arguments
No Match for argument: kmod-ntfs
Nothing to do
Pak je treba cely vyse uvedeny postup zopakovat. Ve vypisu pri pouziti prikazu yum by se krome repozitaru core, updates a extras mela mimojine objevit take Livna.
Velmi moc díky, už to jede. Akorát když chci překopčit ty pisma tak to pise ze do /mnt/c/WINDOWS/Fonts nemam pravo upustit soubory. Dival jsem se na prava pristupu a ty by mnely byt naplno (777?). Jak se tam dostat?
Tohle by mněla být na delší dobu poslední věc co potřebuju. díky
Ten ovladač je pouze pro čtení, ještě potřebuješ nainstalovat ntfs-3g abys mohl i zapisovat.
"If there was no error during installation then you can mount NTFS volumes
for read-write access (unmount them if they were already mounted by
another NTFS driver.)
ntfs-3g /dev/hda1 /mnt/windows
"
Nevím jestli jsou i v repozitářích nebo si je musíš zkompilovat…
Zakladni problem jak vidno tkvy v tom, ze NTFS je spatne nezdokumentovani souborovy system MS, kterym zamerne odrezava zbytek sveta od windows. Pokud na nej chcete zapisovat mimo windows delate to na vlastni riziko. Muzete ten prikaz to vys zkusit modifikovat na
mount /dev/hda1 /mnt/c -t ntfs -o rw,nls=utf8,umask=0222
pokud to nepujde, nebo si souborovy system poskodite, je mi lito.
nfts-3g funguje podstatne lepe. Stahnout ji muzete na adrese http://wiki.linux-ntfs.org/doku.php?id=ntfs-3g
jako zdrojovy kod. Co s nim je tam popsane, ale musite mit nainstalovany nastroje ze sekce Development v Add/Remove programs.
Nejedna se o trivilani ukon pro bezneho uzivatele.
Nejede.
Tak budu muset jit do ntfs-3g. Našel jsem sice instalačky Win, ale ty nijak nereaguji takže Linux je pro mně už jedina cesta. Jdu se na to podívat. (na ntfs-3g)
Mam jeste jednu radu - dnes vysel novy Slax 5.1.8 ktery ma ntfs-3g v sobe. Stahnete si 200MB slaxu, vyplate na CD slax a fonty. Restartujte do slaxu s parametrem copy2ram (aby se vam uvolnila CD mechanika), vrazte tam CD s fonty a nakopirujte do windows. Pokud potrebujete rychle opravit Windows je v tuto chvili podle me nejjednoduzsi.