Dneska jsem se konečně rozhodl pro naformátování disku s Fedorou 6 a nahození 8čky. Po instalaci se mi však vyskytlo pár zásadních nedostatků, přes které asi nepřekousnu, pokud by někdo měl zkušenosti, rád uvítám
Ať dělám co dělám, nedokážu dostat mé oblíbené rozlišení 1280x1024 a nevím proč. Díval jsem se snad všude, kde to šlo, ale monitor mám nastaven jako typ 1280x1024, frekvenceje dost nízká, ale nikde neníta možnost vyšší než 1154x864, což mi přijde skoro jako Win 95 s překopanym vzhledem Ve Fedoře 6 mi tohle nastavování nikdy nedělalo prodlém, dokonce jsem mohl max 1600x1200, ale to jsem raději ani nedával, nemám zrovna 22" monitor za 30k
Druhá věc se kterou jsem celkem krutě narazil je to, že nemůžu najít nic, co by mi povolilo přehrávat avi videa, wma, wmv a podobné formáty, které ve windowsáckém Media playeru byli snad implementovány už ve verzi WMP8. MP3 se mi podařilo rozjet vpřehrávači filmů (taky to není nějaký zázrak, ale jsem rád, že alespoň něco). Co se týče videí, tak jsem uvízl na mrtvém bodě a nevím jak dál. Budu rád za jekékoliv tipy, popřípadě odkazy na cokoliv co vyřeší můj problém.
Už vím čím je to rozlišení… Nemám driver na moji grafiku FX 5600XT Ať hledám jak hledám, verzi pro linux nemůžu najít Nevíte někdo, jestli je nějaká šance se přes tenhle problém dostat?
Co se kodeků týče, tak jste hledání očividně příliš času nevěnoval. V příručce máme celou jednu kapitolu věnovanou multimédiím…
V případě grafické karty ATi se zkuste podívat taktéž do příručky a to konkrétně do kapitoly Hardware. Sám mám bohužel grafickou kartu nVidia, takže Vám nic konkrétnějšího poradit nemohu. Jsem si ale jist, že někteří z uživatelů tento problém již řešili a v případě problému Vám pomohou.
Když jsem tu udělal, tak se mi to sesypalo úplně, udělalo mi to z Fedory Win95 s rozlišením mého mobilu :-I Grafický adaptér se objevil jako neznámý a tím to zkončilo úplně. Chyba podle mě bude někde jinde. Je možné že je to problém několika týdnů, že například při další aktualizaci (pokud by se jednalo o chybu) by se to vyřešilo? V podstatě jsem to pomocí toho návodu srazil ještě více…
To by me teda fakt zajimalo co tam s tim delate. Poslete uz jednou ty klikaci udelatka dohaje a podivejte se do /etc/X11/xorg.conf a do /var/log/Xorg.0.log co se vam tam sere… pripadne jejich obsah nejakm zkopirujte at se na to muzeme podivat.
Tyto soubory se vztahuji predpokladam ke stavu kdy vam to nabizi maximalni rozliseni 1152x864. V teto chvili pouzivate open source ovladac “nv”, ktery pravdepodobne pro vasi kartu podporuje pouze Vesa mody. Ovladac deklaruje ze umi s touto kartou v tuto chvili tyto vesa mody:
(II) NV(0): Supported VESA Video Modes:
(II) NV(0): 720x400@70Hz
(II) NV(0): 640x480@60Hz
(II) NV(0): 640x480@67Hz
(II) NV(0): 640x480@72Hz
(II) NV(0): 640x480@75Hz
(II) NV(0): 800x600@56Hz
(II) NV(0): 800x600@60Hz
(II) NV(0): 800x600@72Hz
(II) NV(0): 800x600@75Hz
(II) NV(0): 832x624@75Hz
(II) NV(0): 1024x768@60Hz
(II) NV(0): 1024x768@70Hz
(II) NV(0): 1024x768@75Hz
(II) NV(0): 1152x870@75Hz
Vic ovladac “nv” neumi.
Monitor je CRT Samtron a deklaruje ze umi tyto mody:
Chjo… no dobre, takze uz je mate nainstalovane, takze pak je potreba zmenit v /etc/X11/xorg.conf Driver “nv” na Driver “nvidia”. Predtim jste to musel udelat obracene, jinak nechapu jak se vam tam ten ovladac mohl zmenit na “nv” kdyz jste “nvidia” neodinstaloval.
Tak jsem to přepsal, jedine co jsem tim dokazal je to, že mám obnovovací frekvenci monitoru 50Hz, rozlišení max 1024x768 !!!
V podstatě jsem udělal to samé, co mi již radil váš kolega, výsledek je naprosto stejný. Takže opět můžu přepsat ovladač raději na nv, protože s ním jsem alespoň uměl přečíst text. stímto rozličením mi menší písmo dělá problémy. Chyba je ve Fodoře 8, jen se teď tluču do hlavy, jak jsem mohl být tak hloupý a přejít z vyladěné 6 na nevypočitatelnou 8 se spoustou ukrytých nástrah
S timhle ovladacem by vam meli fungovat 3D efekty a jeho vykon by mel byt predi jen o neco lepsi.
Co se tyce rozliseni:
(WW) NVIDIA(0):
(WW) NVIDIA(0): No modes were requested; the default mode "nvidia-auto-select"
(WW) NVIDIA(0): will be used as the requested mode.
(WW) NVIDIA(0):
(II) NVIDIA(0): Validated modes:
(II) NVIDIA(0): "nvidia-auto-select"
(II) NVIDIA(0): Virtual screen size determined to be 1024 x 768
Byl s rozhodovanim rychle hotov. Takze mu zkuste pomoct, upravte v xorg.conf sekci Screen a do Subsection “Display” pridejte
Stala se mi při tom taková nepříjemná věc, po odhlášení mi to napsalo že doško k chybě na X serveru a od té doby jsem se do grafického systému nedostal, vždycky se jen tak maximálně můžu přihlásit na něčem podobném terminálu a pracovat s tím. Napadlo mě, že když bootnu z Debianu a přepíšu soubory, tak že se to vyřeší a zkusím to znovu, bohužel na ten svazek nemám oprávnění, takže jsem zase uvízl na mrtvém bodě Dá se to nějak vrátit zpět?
Přikládám aktuální conf:
No to uz jsem z toho jelen. Opravit to jde i z toho “textoveho prihlaseni”. Skoda se si neprectete nasi prirucku a musime to tady vsechno porad opakovat dokola. Linux se da kompletne ovladat z tohodle “neceho jako terminalu”.
yum -y install mc
nainstaluje visual shell, pustte
mc
a pak poeditujte /etc/X11/xorg.conf
Proc jste Modes pridal i do sekce Screen kdyz jsem psal ze se ma pridat do subsection display? Tim jste do configuracniho souboru zanesl syntaktickou chybu a graficke rozhranni nemuze nastartovat.
Jsem na linuxu pár dnů, teď to bude něco přes týden, takže jen tak z příručky vytáhnout pár řádků a půl večera třískat do klávesnice příkazy na černé pozadí není zrovna chápavá metoda, jak opravit linuxový systém. Jasně že až pochopím základní principy, tak že si budu s mnoha věcmi vypomáhat zatím ale je to jeden velký otazník, Z Fedory 6 jsem byl celkem nadšený, bohužel 8 mě zklamala jak jen nejvíce mohla.
Pokusím se to nějak opravit, ikdyž to pro mě bude asi jako posadit se na kolotoč a za jízdy se snažit trefit vzduchovkou do malého terče. Uvažoval jsem, že bych to formátnul a zkusil čtěstí se sedmičkou, jestli to bude mít lepší stabilitu jak 6 a větší podporu než 8.
Clovek ma vetsinou ze zacatku pocit ze ma s novou verzi kolosalni problemy, ale ony zase tak kolosalni nejsou, kor kdyz se ukaze se treba existuje velice jednoduche reseni. Problem je holt v tom, ze nekomu F8 funguje vyrazne lepe a nekomu zase hur, jedine co se da je snazit se tu druhou skupinu minimalizovat - ale znate to - zatahnete za jeden konec provazu a na druhem o kus utece…
Díky za vyčerpávající podporu, nakonec jsem to zklepal do konce a rozjel to v mém vysněném rozlišení
Zpočátku, jak jsem viděl ten textový režim, tak jsem na to čuměl jak puk, napsal jsem příkaz a jak se spustilo stahování toho balíčku ze sítě, ještě k tomu v textovém režimu, tak jsem měl chvílemi pocit, že jsem se vrátil o 20 let zpátky v čase. Pak jsem nahodil ten mc a přemýšlel, co ti tvůrci myslí těmi čísly “1, 2, 3…” po 5 minutách jsem oběvil i efkové tlačítka a nějak jsem to editnul, uložil, pomodlil se a exit… reset… Klepaly se mi sice kolena, ale jak se objevila modrá obrazovka s načítáním (v grafickém provedení) tak jsem byl šťastný, že jsem tu válku nakonec vyhrál
Mimochodem…za tu dobu mi ten obraz teď přijde zase moc vytáhnutý