kernel 2.6.22

po aktualizaci kernelu me nenabehne fedora7 konci to hlaskou kernel panic. kernel 2.6.21 nabehne v pohode . mate nekdo stejny problem?

nemám, nejnovější kernel 2.6.22.1-33.fc7 mi funguje…

Podivne efekty s nejnovejsim kernelem na Compaq nc6120:

1. Po update na kernel-2.6.22.1-33.fc7 mi prestalo fungovat pridelovani adres pres DHCP (dhcdbd -d eth0, vyzkouseno pouze na iface wireless iwp2200). U vsech predcozich kernelu pocinaje kernel-2.6.21-1.3194.fc7 bez problemu fungovalo.

2. Po update na kernel-2.6.22.1-33.fc7 mi “ustrne” systemovy cas pro aplikace na hodnote nabehnuti nabootovani kernelu + 1 hod., prestoze systemove hodiny bezi normalne dal. To znamena graficky cas a cas v logovacich zaznamech se nemeni, ale prikaz “date” ukazuje spravny cas.

Mam pocit ze kernel-2.6.22.1-33.fc7 se nejak nepovedl. Nema nekdo tuseni jak to dokaze?

Opravu jsem vyresil navratem na kernel-2.6.22.1-27.fc7.

Josef

Ještě bych přidal další chybu kernelu 2.6.22.1-33.fc7 - při odhlášení z grafického rozhraní počítač ztuhne (resp. funguje alespoň měkký restart). Jinak (nějakou) závadu s časem jsem také postřehl…

Ta chyba pri odhlaseni z grafickeho rozhrani navazuje na “strnuly” localtime a znamena: “Byl jste prihlasen mene jak 10 s” a navrhuje provedeni zaznamu chyby. Pri restartu se to neprojevi tak agresivne.

Stejné problémy i u mne. Tak nějak mně přijde, že tenhle kernel NEMOHL!! projít testováním. Navíc, kernel-2.6.22.1-27 podle diskuzí způsobil taky řadu problémů. Vypuštění 2.6.22 mně celkově přijde hodně předčasné. :frowning:

Btw, víte někdo odkud tahat rpm starších fedoráckých kernelů?

no me osobně nešla ani verze 2.6.22.1-27

Tak jsem zrovna zkusil aktualizaci na kernel 2.6.22.1-33 v “čisté” fedoře pod VMware. Ty popisované problémy se projevily i tam.

• v gnome blbý čas i když date hlásí správné údaje
  • při odhlášení proto vždy hlášení že čas sezení byl kratší než 10s
  • odhlášení ze sezení v gnome neobnoví možnost grafického přihlášení

to je zvláštní, vámi popisované problémy s kernelem nemám

Rozhodně ale nejsme sami, koho poslední kernely zlobí. http://fedoraforum.org/forum/showthread.php?t=161473&page=3

Tak ten čas asi zlobí jen když nejsou systémové hodiny nastavené na UTC. Pokud v system-config-date nastavím “Systémové hodiny jsou nastaveny na čas UTC”, čas po restartu běží jak má.

Vyzkoušel jsem to následně na druhém PC. Pokud se tedy rozhodnete aktualizovat kernel, nastavte že jsou systémové hodiny nastaveny na UTC. Vyhnete se nemilému překvapení.

Stare kernely se bohuzel z repozitaru mazou. Takze pokud mate nastaveno keepcache=0 tak je mate v /var/cache/yum/updates/packages. Pokud ne, starsi muzete stahnout pouze ty ktere byly v instalacnich obrazech.

Bohuzel mam uplne stejne problemy s novym kernelem :
1)při odhlášení proto vždy hlášení že čas sezení byl kratší než 10s
2) odhlášení ze sezení v KDE neobnoví možnost grafického přihlášení
3)Po update na kernel-2.6.22.1-33.fc7 mi prestalo fungovat pridelovani adres pres DHCP (dhcdbd -d eth0, vyzkouseno pouze na iface wireless iwp2200). U vsech predcozich kernelu pocinaje kernel-2.6.21-1.3194.fc7 bez problemu fungovalo.

Co stim ?

Takze zda se ze jsem vetsinu problemu vyresil:

1. pomohlo nastavit UTC viz vyse a taky Yum update
  1. Yum update

Už jsem to psal výše. Pokud je vypnuto, že systémové hodiny používají UTC, neběží lokální čas (a nebo se k němu některé služby nedostanou). Zajímavé je vyzkoušet (viz odkaz výše) třeba příkaz perlu “perl -e ‘print scalar localtime’”.

Takže

spustit pod rootem “system-config-date” a v záložce “Časová zóna” nastavit “Systémové hodiny jsou nastaveny na čas UTC”.

nebo

otevřít soubor “/etc/sysconfig/clock” a UTC nastavit na TRUE.

Nevím co spustit pro akceptování změny a tak pak po obou variantách raději restart.

Radost asi nebudou mít duální bootovači, jelikož Wokna s UTC časem neumí pracovat. Předpokládám, že ale povolení NTP v v takovém případě ve Woknech i v Linuxu prostě přestaví čas toho/onoho systému krátce po nabootování do podoby, v níž to systém chce mít.

Btw, jsem docela zvědav, kdy vyjde opravný kernel. Chybku, že by se zastavil čas, jsem ještě neviděl. Že by právě začal Armagedon?
A děkuji za zmínku o parametru keepcache. Hned si to nastavím. Těch pár stovek mega stojí za to, aby se člověk mohl dostat ke třeba o dvě vydání kernelu nazpět.

Spravne ma byt keepcache=1 aby byla cache zachovana a nemazala se. Napsal jsem to spatne.

Autory prispevku typu “mne to funguje” chci pozadat o upresneni architektury. Jinak ma jejich prispevek jen malou informacni hodnotu. Zatim se zda, ze kernel-2.6.22.1-33.fc7 funguje bez problemu pouze na x86_64. Kdezto na i686 a i586 ma “univerzalni” problem s casem a z neho odvozene problemy s logy, DHCP, NFS a dalsimi sluzbami.
Josef

ja mam x86_64 kernel ani nenabehne kernel panic
AMD Athlon64 2800, asus K8V SE-deluxe , G6600GT, sata1 250GB a sata2 500GB disky.

ja mam x86_64 kernel ani nenabehne kernel panic
AMD Athlon64 2800, asus K8V SE-deluxe , G6600GT, sata1 250GB a sata2 500GB disky.

A jaky kernel nenabehne: kernel-2.6.22.1-33.fc7? Pokud ano, predchozi kernel-2.6.22.1-27.fc7 nebo distribucni kernel-2.6.21-1.3194.fc7 (vse samozrejme x86_64) bez problemu nabehli? Prosim trochu presnosti ve vyjadrovani, jinak ty informace mohou byt zavadejici.
Josef