Vážení přátelé,
z lenosti mám furt F18, ale děti chtěj PlayOnLinux, tak si říkám, že je čas na upgrade.
Musím upgradovat verzi po verzi, tedy:
yum install fedup fedup-cli --network 19 yum distribution-synchronization --disableplugin=presto
a znova
yum install fedup fedup-cli --network 20 yum distribution-synchronization --disableplugin=presto
a znova
yum install fedup fedup-cli --network 21 yum distribution-synchronization --disableplugin=presto ?
Anebo se to dá najednou? Taky bych si asi na to měl radši vytáhnout ze sklepa UPS-ku, co?
Dík
Pep
IMHO takový fedup umí povýšit distribuci o jeden stupeň. Alespoň co jsem se kdysi dočetl na webu.
Takže přeji příjemnou zábavu.
BTW, vy máte UPSku ve sklepě? To zálohujete celý barák?
Přiznám se, že si nejsem jistý jak to je. V dobách preupgrade to tak bylo, pouze po jedné verzi a postupně, momentálně se dá na stránkách https://fedoraproject.org/wiki/FedUp dočíst tohle
Currently, FedUp is capable of handling upgrades between all still-supported Fedora releases using a network repository or a DVD image as the package source. Upgrades from EOL Fedora releases may work, but are not supported. More methods for upgrade are currently planned and this page will be updated as those features are completed.
Což se přiznám, nevím jak si vyložit. Buď to můžeš vyzkoušet ve virtuálu, nebo raději postupně, s tím, že 21 bych zatím ještě nedělal.
Aktualizovat je lepe po +1, fedora 21 jeste neni, takze jsou to jen dva skoky, coz neni zadna hruza.
Aktualizace pres z f18 na f20 by sice fungovat mohlo protoze tam zrejme nebylo nic tak zasadniho jako presun vseho do /usr ale clovek nikdy nevi.
Díky, přátelé, potvrdili jste mi domněnku. Pojedu po +1 a zkusím dát vědět pro příští generace Páč jinak tu o Fedup-u není ani zmínka.
A s tou UPS-kou - celý dům - ó nikoli (navíc z podstaty věci nesmysl! To už bych měl dávno ostrovní FVE), leží mi dole, je to taková věc pro strýčka příhodu. APC nebo jak se jmenuje, koupil jsem jí nové baterky (což byla závada skrz níž jí nějaký navrch vydrápaný okvádřený kancelářský plankton vyřadil a určil do šmelce, debil - užitečný nám normálním lidem). A udržuju jí jen v kondici. Třeba pro případ takových akcí, jako je upgrade, kdy by při výpadku bylo patrně zaděláno na čistou instalaci, což je věc, do který se mi z lenosti sakra nechce.
Prosím o radu - jak se provádí aktualizace klíčů repo třertích stran - je psáno: “Pro jistotu aktualizujte klice repozitaru tretich stran jako je RPMFusion.” A to nevím, jak se provede, pokud to není “yum update” (provedeno)
yum localinstall --nogpgcheck ‘http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm’
nainstaluje v podstate jen klice (bez kontroly klice) a definici repa:
/etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora
/etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-20
/etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-20-primary
/etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-21
/etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-21-primary
/etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-22
/etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-22-primary
/etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-latest
/etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-rawhide
/etc/yum.repos.d/rpmfusion-nonfree-rawhide.repo
/etc/yum.repos.d/rpmfusion-nonfree-updates-testing.repo
/etc/yum.repos.d/rpmfusion-nonfree-updates.repo
/etc/yum.repos.d/rpmfusion-nonfree.repo
ze to sedi pak muzes zkontrolovat na http://rpmfusion.org/keys
Na mě, Covexi, nesmíš tak hrr, i když jsem výhradně na Linuxu - rodinný samospávce - deset let. Takže když chci upgrade z F18 na F19, je správná celá syntaxe takhle? yum localinstall --nogpgcheck download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm%19 -E%19%fedora).noarch.rpm _ _ _ Nebo tam mám něco blbě - mezery, něco mě neznámého, co tam doplnilo ty procentíčka, apod? Boužel tohle fórum webové adresy převádí na vymodřené, hranatými závorkami opatřené linky, tak se v syntaxi kapku ztrácím. Nicméně pokusů v konzoli jsem provedl několik a vždycky mi to vynadá:
[root@private jin]# yum localinstall --nogpgcheck download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm%19 -E%19%fedora).noarch.rpm
bash: rpm%19: Příkaz nebyl nenalezen....
Zavedené moduly: langpacks, presto, refresh-packagekit
Nelze otevřít: download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-.noarch.rpm. Přeskakuje se.
Není co dělat
Anebo jinak - co se stane, když tu kontrolu klíčů neudělám (maje použité pouze oficiální repa+playonlinux) a Fedup spustím rovnou dle manuálu výše? Mám sem svá repa pro sichr dát?
Opravil jsem formatovani toho prikazu, snad uz ted bude fungovat. Davat sem klice nemusis, jen si pred upgrade over, ze mas klice i pro verzi na kterou aktualizujes, jinak se ti to uprostred aktualizace zasekene a bude tusim cekat na potvrzeni klice, coz je pruda, protoze se to tak behem instalace stane treba 4x a pokud od toho vzdycky na 2h odejdes, tak mas razem 8h instalaci.
Tak nějaká zrada, že by tím, že už jsou ty klíče v systému z dřívějška?
[root@private jin]# yum localinstall --nogpgcheck 'http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm'
Nelze otevřít: 'http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm' Přeskakuje se.
Není co dělat
[root@private jin]#
No jo - zas ta zdejší potíž navíc, že tam z části linku udělá to vymodřený svoje. Covexi, jak jsi upravil ten link, aby se zobrazil celý, nezkrácený, nemodrý?
Výpis mého /etc/pki/rpm-gpg je zde:
[root@private rpm-gpg]# ls
RPM-GPG-KEY-adobe-linux RPM-GPG-KEY-fedora-19-ppc RPM-GPG-KEY-fedora-20-s390x RPM-GPG-KEY-rpmfusion-free-fedora-18-arm RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-18
RPM-GPG-KEY-fedora-18-aarch64 RPM-GPG-KEY-fedora-19-ppc64 RPM-GPG-KEY-fedora-20-x86_64 RPM-GPG-KEY-rpmfusion-free-fedora-18-armhfp RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-18-arm
RPM-GPG-KEY-fedora-18-arm RPM-GPG-KEY-fedora-19-primary RPM-GPG-KEY-fedora-21-aarch64 RPM-GPG-KEY-rpmfusion-free-fedora-18-i386 RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-18-armhfp
RPM-GPG-KEY-fedora-18-armhfp RPM-GPG-KEY-fedora-19-secondary RPM-GPG-KEY-fedora-21-armhfp RPM-GPG-KEY-rpmfusion-free-fedora-18-primary RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-18-i386
RPM-GPG-KEY-fedora-18-i386 RPM-GPG-KEY-fedora-19-s390 RPM-GPG-KEY-fedora-21-i386 RPM-GPG-KEY-rpmfusion-free-fedora-18-x86_64 RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-18-primary
RPM-GPG-KEY-fedora-18-ppc RPM-GPG-KEY-fedora-19-s390x RPM-GPG-KEY-fedora-21-ppc RPM-GPG-KEY-rpmfusion-free-fedora-19 RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-18-x86_64
RPM-GPG-KEY-fedora-18-ppc64 RPM-GPG-KEY-fedora-19-x86_64 RPM-GPG-KEY-fedora-21-ppc64 RPM-GPG-KEY-rpmfusion-free-fedora-19-arm RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-19
RPM-GPG-KEY-fedora-18-primary RPM-GPG-KEY-fedora-20-aarch64 RPM-GPG-KEY-fedora-21-primary RPM-GPG-KEY-rpmfusion-free-fedora-19-armhfp RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-19-arm
RPM-GPG-KEY-fedora-18-secondary RPM-GPG-KEY-fedora-20-armhfp RPM-GPG-KEY-fedora-21-secondary RPM-GPG-KEY-rpmfusion-free-fedora-19-i386 RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-19-armhfp
RPM-GPG-KEY-fedora-18-s390 RPM-GPG-KEY-fedora-20-i386 RPM-GPG-KEY-fedora-21-s390 RPM-GPG-KEY-rpmfusion-free-fedora-19-primary RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-19-i386
RPM-GPG-KEY-fedora-18-s390x RPM-GPG-KEY-fedora-20-ppc RPM-GPG-KEY-fedora-21-s390x RPM-GPG-KEY-rpmfusion-free-fedora-19-x86_64 RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-19-primary
RPM-GPG-KEY-fedora-18-x86_64 RPM-GPG-KEY-fedora-20-ppc64 RPM-GPG-KEY-fedora-21-x86_64 RPM-GPG-KEY-rpmfusion-free-fedora-20 RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-19-x86_64
RPM-GPG-KEY-fedora-19-aarch64 RPM-GPG-KEY-fedora-20-primary RPM-GPG-KEY-rpmfusion-free-fedora-latest RPM-GPG-KEY-rpmfusion-free-fedora-20-primary RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-20
RPM-GPG-KEY-fedora-19-armhfp RPM-GPG-KEY-fedora-20-secondary RPM-GPG-KEY-rpmfusion-free-fedora-rawhide RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-latest RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-20-primary
RPM-GPG-KEY-fedora-19-i386 RPM-GPG-KEY-fedora-20-s390 RPM-GPG-KEY-rpmfusion-free-fedora-18 RPM-GPG-KEY-rpmfusion-nonfree-fedora-rawhide RPM-GPG-KEY-18-fedora
[root@private rpm-gpg]#
Všechny soubory jsou někdy z prosince 2013, ale to se mi nezdá, že by byla zrovna čerstvá F19, kterou chci povýšit… Taky si myslím, že většinu z nich můžu smazat, ale samozřejmě nevím které.
Musis z toho meho odkazu zase odstranit ty znaky ’ ktere zpusobi ze forum ten retezec neinterpretuje jako odkaz.
Zadne klice nemaz, stare klice nicemu nevadi.
Upravil jsem syntaxi tady na fóru doplněním těch znaků (copy paste, páč nechci zkoumat, jak se píšou ) a v konzoli jsem je naopak vymazal (a pak zas tady při kopírování z konzole doplnil, grr…), výsledek zde:
[root@private pki]# yum localinstall --nogpgcheck 'http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm'
rpmfusion-free-release-18.noarch.rpm | 16 kB 00:00:00
Zkoumání /var/tmp/yum-root-Y_zznf/rpmfusion-free-release-18.noarch.rpm: rpmfusion-free-release-18-3.noarch
/var/tmp/yum-root-Y_zznf/rpmfusion-free-release-18.noarch.rpm: není aktualizací nainstalovaného balíčku.
Není co dělat
[root@private pki]#
Když se tedy brání, že nemá co dělat, mám chápat, že už je to hotový z dřívějška a po kontrole klíčů (což nevím jak zautomatizovat a nenapadá mi než mít dvě okna vedle sebe a skouknout vždy jen část skupin znaků…) můžu tedy přistoupit rovnou k Fedup-u?
Ano, ve zkratce ti to řeklo, že daný balíček už máš nainstalovaný a tudíž ho nelze znovu nainstalovat/aktualizovat.
Myslím, že můžeš přistoupit k aktualizaci. Jen bych chvíli vydržel na F20 a neupgradoval na ještě nevyšlou F21. A pokud bys to nemohl vydržet, tak z F20 na F21 použij nástroj fedora-ugprade, protože s FedUpem je v F21 Beta problém: http://fedora.cz/problem-pri-upgradu-na-f21beta-pomoci-fedup/
Neboj Jiří, zas tak hrr nejsem. Ale dnes mi to třeba už vynadalo, že Firefox je zastaralý a to i přes právě provedené aktualizace. Až bude zas chvíle, vrhnu se na to a pokusím se dokumentovat si průběh. Abych mohl nakonec sdílet zkušenost a hlavně taky napsat sem kýžené pozitivní završení celého tohoto topicu.
Firefox pro neudržované verze myslím balíčkuje Remi Collet: http://mirror5.layerjet.com/remi/
Ale rozhodně doporučuji ugpradovat, protože v F18, která už není podporovaná, nejsou opravené takové věci jako heartbleed.
Tak jsem to odšpuntoval! I přes ne úplně určité zdejší ujištění. Výsledkem bylo, že Fedup mnohokrát podobně držkoval, jako že:
fedup.yum WARNING: Veřejný klíč avidemux-2.6.8-1.fc19.x86_64.rpm není nainstalován 2% 376 kB/s | 51 MB 01:37:00 ETA
Přesto upgrade proběhl velmi uspokojivě !!! I když jsem risknul a nezálohoval extrémně problematický Thunderbird ( tenhle sajrajt neumí pod Linuxem zálohovat, alespoň nikdo neví jak), zdá se, že všechno jede, jak má. Už jsem doma nahlásil přechod na Evolution, tak to asi hóódně brzo realizuju. Asi ještě před upgrade F19->F20. Od přechodu na F21 jsem byl důrazně odrazen, tak si to samozřejmě zatím odpustím.
Ale jináč u mě Fedup +1.
Přátelé, prosím o radu, kterak se vyvarovat toho výše uvedeného držkování systému, že “Veřejný klíč není nainstalován”. Mám za to, že jsem udělal vše pro to, že by být nainstalován měl! Však jsem tu na to kladl poměrně velký důraz a pídil se po info.
Jó, abych nezapomněl (proto tato úprava č.1) systém nalezl problém v balíčku “virtuoso-opensource-6.1.6-3fc.19” Tak jsem to nahlásil a po zadání nějakého hesla, které systém skousnul, bylo nahlášení patrně přijato. Kdoví, zda to nebyl důvod, proč jsem zaboha nemohl donutit systém, aby se startoval do jiného uživatele, než prvního instalovaného a chyba se už dál nebude opakovat, i při F19->F20 !
Zkus ten příkaz, který ti doporučil covex. Nejsem si jistý, jestli FedUp aktualizuje i balíčky z RPM Fusion.
Jinak na co používáš virtuoso?
I když jsem risknul a nezálohoval extrémně problematický Thunderbird ( tenhle sajrajt neumí pod Linuxem zálohovat, alespoň nikdo neví jak)
Já tedy prostě zálohuji celou složku .thunderbird v domovském adresáři, včetně všech aktuálních profilů a souboru profiles.ini. Nikdy žádný problém, ale nikdy jsem nepřecházel mezi příliš vzdálenými verzemi.
Sešívaný napsal(a):
Zkus ten příkaz, který ti doporučil covex. Nejsem si jistý, jestli FedUp aktualizuje i balíčky z RPM Fusion.
Ale já měl za to, že jsem ho přeci použil!?!
Jinak na co používáš virtuoso?
Probůh na nic, nevím nač to je a nemyslím si, že bych to kdy byl instaloval. Měl jsem za to, že je to něco systémového! No a teď, když ho chci odstřelit, tak mi vydržkuje, že “Package could not be removed, as other packages depend on it!” Bych se picnul.
A s tím Thunderbirdem jsem dělal psí kusy už tolikrát a vždycky problém, že chci mít bezproblémovou zálohu, pak upgrade či přeinstalaci a šup data i s adresama zpět. To se mi u TB nikdy nepovedlo, nechápu, proč neexistuje nějaké rozšíření s backupem (ten cos mi, Jiří, o kus výš doporučil, je jen widloidní). A když vidím Evolution, tak je to od pohledu némlich totéž (což je pro ženu lamu podstatné - a prop mě jistota a pohodlné). I Ondra Krejčík s tím TB měl kdysi dávno u mě problémy, a to už je co říct!