Fedup F18>F19 a F19>F20 - na konci je sumarizace - VYŘEŠENO

virtuoso je databáze, která se používá v té sémantické šílenosti zvané Nepomuk v KDE. Od verze F20 už by to tam nemělo být, takže stačí upgradovat na F20.

I když je odbočka k TB kapánek OT, budiž:
Ilja Iljič napsal(a):

I když jsem risknul a nezálohoval
extrémně problematický Thunderbird ( tenhle
sajrajt neumí pod Linuxem zálohovat, alespoň
nikdo neví jak)

Já tedy prostě zálohuji celou složku
.thunderbird v domovském adresáři, včetně
všech aktuálních profilů a souboru
profiles.ini. Nikdy žádný problém, ale nikdy
jsem nepřecházel mezi příliš vzdálenými
verzemi.

Já to taky vždycky zálohoval se vším všudy a vždycky nějaký malér. Buď zmiznou poslední maily (třá rok starý zůstanou), nebo zmizí adresář (mail-adresy) nebo rovnou všechno. Prase aby se v tom vyznalo.
A s RTFM si taky nepomůžeš, páč step by step manuál není…

Tak nic jdu na Fedup a F19>F20, držte palce

Výsledek předstartovní fáze Fedup-u je zde:

[root@private jin]# fedup-cli --network 20
setting up repos...
getting boot images...
.treeinfo.signed                                                                                                                                                                                                      | 2.0 kB  00:00:00     
setting up update...
finding updates 100% [======================================================================================================================================================================================================================]
verify local files 100% [===================================================================================================================================================================================================================]
testing upgrade transaction
rpm transaction 100% [======================================================================================================================================================================================================================]
rpm install 100% [==========================================================================================================================================================================================================================]
setting up system for upgrade
Finished. Reboot to start upgrade.
Packages without updates:
  a52dec-0.7.4-18.fc19.x86_64
  adobe-release-i386-1.0-1.noarch
  adobe-release-x86_64-1.0-1.noarch
  btparser-0.26-1.fc19.x86_64
  directfb-1.6.2-3.fc19.x86_64
  firstboot-19.2-1.fc19.x86_64
  flash-plugin-11.2.202.411-release.i386
  flash-plugin-11.2.202.411-release.x86_64
  flexibee-2014.2.4-1.noarch
  game-music-emu-0.6.0-5.fc19.x86_64
  google-chrome-stable-38.0.2125.111-1.x86_64
  gstreamer-plugins-espeak-0.4.0-2.fc19.x86_64
  lame-libs-3.99.5-2.fc19.x86_64
  libdca-0.0.5-7.fc19.x86_64
  libgssglue-0.4-2.fc19.x86_64
  libmad-0.15.1b-16.fc19.x86_64
  libmimic-1.0.4-6.fc19.x86_64
  libmpeg2-0.5.1-10.fc19.x86_64
  opencore-amr-0.1.3-3.fc19.x86_64
  pinta-1.4-2.fc19.x86_64
  playonlinux-4.2.5-fedora0.noarch
  playonlinux-yum-4-1.noarch
  skype-4.2.0.13-fc16.i586
  twolame-libs-0.3.13-3.fc19.x86_64
  vcdimager-0.7.24-6.fc19.x86_64
  vcdimager-libs-0.7.24-6.fc19.x86_64
  vo-amrwbenc-0.1.2-1.fc19.x86_64
  xorg-x11-drv-modesetting-0.8.0-3.fc19.x86_64
  1:gnome-games-data-3.6.1-2.fc18.noarch

WARNING: problems were encountered during transaction test:
  broken dependencies
    kde-l10n-Czech-4.11.5-1.fc19.noarch requires kde-l10n-4.11.5-1.fc19.noarch
Continue with the upgrade at your own risk.
[root@private jin]#

Myslíte, že to mám tedy spustit? Nemám ještě něco před tím opravit?

To je čeština do KDE. Můžeš zkusit ten balíček odinstalovat a po upgradu si ho zase nainstalovat.

Tedy pokus o sumarizaci:
Předesílám, že tak jako každý upgrade patrně ani zde, ve Fedoře není možné skákat ob verzi, ale musíme pěkně pokorně, jednu po druhé!
Návod na Upgrade pomocí Fedupu je na zdejší wiki:
http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:f19:upgrade&s[]=fedup’ ale bacha, dočtete se sice, že bychom měli
Pro jistotu aktualizujte klice repozitaru tretich stran jako je RPMFusion, nicméně, že se to řeší příkazem
yum localinstall --nogpgcheck ‘http://download1.rpmfusion.org/free/fedora/rpmfusion-free-release-$(rpm -E %fedora).noarch.rpm’ se patrně vinou nějakého kopírovacího monopolu (nesprávně autorská práva), softwarových patentů či jiných psychopatin dozvíte až dotazem na guruy tohoto fóra. Správci fóra - pokud je to jen moje domněnka, nechť zařídí (třeba že mě dají kompetence) do wiki tento tajem doplnit - i když ve všech konotacích se na to moc necítím. Co mi ale přišlo divný, že zkopírováním tohoto příkazu a už jen samotným vložením (bez odenterování!!!) se příkaz prováděl! To se mi zatím nikdy nestalo - a bylo to opakovaně.
Mě tento poslední uvedený příkaz i opakovaně (třeba po zapomenutém update…) vyhazoval “Není co dělat”, ale pak v rozjetém Fedup-u tento držkoval

fedup.yum WARNING: Veřejný klíč avidemux-2.6.8-1.fc19.x86_64.rpm není nainstalován 2%  376 kB/s |  51 MB  01:37:00 ETA

Takže netřeba tomu asi zas tak podléhat._ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
V případě F18>F19 se po příkazu

fedup-cli --network 19

opravdu sám provedl úspěšný restart celé mašiny a X-ka (tedy grafické prostředí) naběhly v pohodě. Co jsem zběžně zaregistroval, že ikonka od dobré dětské naučné hry GCompris ztratila funkci, nicméně spuštěna z nabídky jela (udělat pár kliků starou ikonu smazat, doplnit novou - banalita).
F19>F20 se po příkazu

fedup-cli --network 20

zabejčil na češtině do KDEček, což je sice docela divné, když už tady v Brně máme redhaťáky, v případě bhútánštiny bych mávl rukou. Pak se ale systém (ač to wiki slibuje) nerestartoval, udělal jsem to tedy růčo. Samozřejmě jsme se přitom stále držel návodu na wiki!!!- - - - - - - - - - -
Jinak nástroj Fedup můžu vřele doporučit, navzdory tomu, že se o něm tady na fóru prakticky nic nedozvíme, nikdo kolem něj nic neřeší - asi proto, že je zkrátka dobrý (jó, bacha v současnou chvíli je problém F20>F21!!! Ale maká se na něm). Navzdory Sešívanému ujištění, že jistý “virtuoso…” (viz výše) je z F20 vykoštěno, tak první, co se stalo samo po úspěšného restartu do F20 byl oranžový majáček ABRT - a staré známé virtuoso. Uvidíme, jestli se to bude opakovat, odejde to do buzilly. To už díky Jirkovi umím.

Díky přátelé!

Ono ti tam virtuoso zůstane, protože když už je nainstalované v předchozích verzích, tak zůstává. Nicméně lidi od KDE mi říkali, že nejnovější verze KDE už ho nepotřebují, takže by mělo být možné ho odinstalovat. Z vlastní zkušenosti to ale nevím, KDE nepoužívám.

Inu, vážení přátelé,
dnes proběhl FedUp F20->F21, v pohodě. Jen mě přišlo divné, že po stažení balíčků nové verze a rebootu se postupně z monitoru ztrácela písmenka, takže nakonec vůbec nebylo vidět, zda se něco děje (jen blikal hard). Nakonec to hodilo samo od sebe restart a systém i KDEčka najeli.
U mě FedUp dobrý!
Pep