Fedora 7

Já jsem s F7 zatím maximálně spokojenej :slight_smile:

2Bloody.Rabbit: /usr je nejvetsi adresar v Linuxu ktery obsahuje vsechny aplikace. To je pak jasny ze se to tam nevejde. Dej si v terminalu
cd /
du -hsc *
(bude to chvili chroupat ale vypadnou ti velikosti adresaru)
nebo pouzij baobab nebo filelight - pekny graficky udelatka na zorbazeni zabranyho mista na disku.

Zdravím,
právě jsem dokončil instalaci F7 a musím smeknout, zatím to vypadá moc dobře a hlavně vče běží svižně!

Při instalaci jsem narazil na 3 drobné chybky v instalačním procesu:
1.) po kontrolce CD se CD automaticky CD vysune a po opětovném zasunutí instalátor na CD nenajde Fedoru = je nutný restart PC
2.) při instalaci balíčků jsem si chtěl proletět Poznámky k vydání, leč Poznámky k vydání nejsou k dispozici
3.) Po dokončení instalace se zobrazí dialog Blahopřejeme…Klikněte na OK pro restartování počítače - tlačítko OK ale není, je zde tlačítko Restartovat

Prosím Covexe o info, kam a zda-li to mám vůbec někde reportovat (bugzilla.redhat.com ??)

Mirek

PS: podařilo se někomu z Vás nainstalovat ovladače pro ATI kartu? na Livně totiž zatím nic není, nebo jsem špatně hledal??

tak aj ja sa musim pochvalit uz cely den bezim na F7. Instalaciu som urobil na cisty disk, pricom si ho fedora sama rozdelila a prisposobila.

Zatial som narazil na dva problemy jeden s grafickou kartou Nvidia - vyriesene vypnutim selinux, aspon tak radili na fedoraforum.org
a druhy: nebol implicitne zapnuty SWAP musel som ho dopisat rucne do fstab

inak ma potesilo velmi rychle vyhladavanie instalacnych balickov a aj celkovo sa mi zda 7-ka sviznejsia.

Po dni modrej som sa vratil ku osvedcenemu BlueCurve :slight_smile:

2mirekf:
ad 1) Muzes sem hodit odkaz na medium se kteryho si to instaloval? Jaky jazyk instalace?
ad 3) Ten text kliknete na OK je cesky?

Je mi to trochu trapny, protoze me asi zdupete ale nevim jak dal a hlavne tomu nerozumim. Mam 2 PC na jednom(notebook) F7 a Win XP(NTFS) na dalsim Win XP(NTFS). Jsou v siti… z fedory to druhe vidim-ctu-zapisuju na neho vse v poho. Ale z fedory nevidim oddily NTFS na lokalnim(notebook) PC. Kdyz dam sit zobrazi se mi jen to druhe, no “nekdy(jak se prohlizeci chce)” i to moje(notebook) s fedorou ale kdyz se snazim to otevrit tak hodi hlasku ze to nejde. Mam presne stejnou konfiguraci jako na to druhem(sdileni souboru v XP). Mozna namitnete to se tu probiralo(temata s FC6) ze si mam naistalovat nejaky ty balicky abych videl NTFS, ale ja myslim ze to neni problem jinak bych prece nevidel ani to sitove PC ktere pouziva NTFS. Nevite co muze byt pricinou?
Jeste jedna vec…nevite kdy vyjde nejaka takova prirucka jako k FC6? Dik

bolo by asi lepsie keby si zalozil dalsi topic
v tomto sa riesia skusenosti s f7 problemy pri instalacii, prve dojmy a podobne

lokalne ntfs odiely by si mal pripojit cez ntfs-3g (man ntfs-3g) nainstalovana sucast F7 len musis vediet ktore su to particie a nasledne ak ich chces stale pouzivat je ich dobre zapisat do fstab. Ma to len jednu chybu ntfs-3g je straaaasne pomale a pri kopirovani velkych suborov budes mat zatazenie CPU aj 70%

na kopirovanie medzi 2mi PC by som skor skusil spustit FTP server

2 covex:
ad 1) instalace byla z DVD, které jsem stáhl pomocí torrentu: http://torrent.fedoraproject.org/torrents//Fedora-7-i386.torrent
Na začátku instalace jsem si zvolil češtinu.

ad 2) ano, v češtině. Možná jsem to špatně napsal, nejedná se o nové dialogové okno, ale o poslední obrazovku instalačního procesu před restartem PC.

Ahoj ja jsem zkusil preinstalovat fedoru6 na 7 na notebooku fujitsu siemens ale nepovedlo se to. Plocha nabehla ale ikony ne a proste to bylo na prd. Tak jsem ji nainstaloval zvolil smazat existujici lin. oddily a nainstaloval jsem ji.
Ale: predtim jsem tam mel 3 oddily: swap,user, home(tj swap, domovsky a systemovy) No ale ted tam jen 2: Linux ext 3 a nejaky Type 8E cemuz nerozumim.

Dalsi: zase zvukovka, musel jsem vybrat jine ovladani hlasitosti (coz u jinych dister funguje auto) a pri nabehnuti a vypinani ci odhlaseni zvuk nehraje

Dale nechapu klavesnici. Zvolil jsem is ceskou QWERTZ a je to samozrejme prohozene a nejde psat hacky a carky(ěšč) tak jsem vybral pouze ceskouslovenskou(uz jde psat hacky a carky ale yz je stale prohozene a nevim kde to prehodit). V nastaveni jsem to zkousel.

No dale problem s mount nenamountuje me to ntfs disky.

Nechapu proc zde neimplementovali jeste aplet network manager

Beryl jsem tam nenasel.

pokud by nekdo vedel jak tyto problemy vyresit byl bych rad.

PS: Vsechno mam od Intelu.

Taky nejaky pozitiva
Start je rychlejsi nez byval

Dekuji by Hypnos

Rozložení klávesnice se dá opravit v /etc/X11/xorg.conf. Sekci pro klávesnici uprav takto:
Section “InputDevice”
Identifier “Keyboard0”
Driver “kbd”
Option “XkbModel” “pc105”
Option “XkbLayout” “cz”
EndSection

Netwok manager Fedora 7 obsahuje, jen ho musíš pustit: Systém->Správa->Nastavení serveru->Služby a v tom povol NetworkManager, jinak v konsoli to uděláš takle (pod rootem): /sbin/service NetworkManager start.

Dekuji Ti a pokud by se nekdo nasel kdo by me objasnil dalsi nesrovnalosti byl bych mu vdecen, hlavne co se tyce rozdeleni toho disku. To me vrta hlavou…

2Hypnos: Vychozi instalace instaluje souborove systemy na LVM.
http://www.win.tue.nl/~aeb/partitions/partition_types-1.html
LVM je abstrakce (obalka) pro dalsi souborove sytemy, ktera umoznuje jejich snadne rozsirovani/zmensovani, prevod na RAID atd.

covex napsal(a):

2Hypnos: Vychozi instalace instaluje souborove
systemy na LVM.
http://www.win.tue.nl/~aeb/partitions/partition_ty
pes-1.html
LVM je abstrakce (obalka) pro dalsi souborove
sytemy, ktera umoznuje jejich snadne
rozsirovani/zmensovani, prevod na RAID atd.

Hoj dekuji ti za vysvetleni no . muzes me rici co je lepsi? Jestli si to rozdelit na ty 3 jak sem uvedl vyse a nebo ten vychozi typ? Toto se me nezda ptze je to neprehledny. Co pouzivas ty?

PS: Prikladam ti obrazek jak to mam prosim podival by jsi se me na to? Jestli je to OK? A prave ze se me ve Windows zobrazil dalsi disk typu RAW s nulovymi hodnotami. V gpartedu ho vidim jako /boot a jako ext3 tak nechapu proc me ho win takhle zobrazi. Myslel jsem ze me to LVM schova tedy pod jeden od toho prece Logical Volume Manager.A nevim jak tedy pristupovat k tem oblastem co jsou v tom LVM schovane.

Mockrat Ti Dekuji.

Koukat ve windows na LVM je zbytecne, protoze zrejme partition magic 8 LVM nezna (je uz taky pekne stary). Dva oddily mas proto, ze prvni je maly /boot a jeho typ je ext3 - v /boot je ulozen obraz jadra a musi k nemu mit jednoduchy pristup zavadec systemu - GRUB - ktery LVM taky neumi. Druhy je LVM ve kterem je schovan zbytek oddilu.
Pracovat s nimi jde az v Linuxu a to pomoci grafickeho udelatka system-config-lvm nebo utilit lv*. Pokud o tom chces vedet vic (je to celkem pokrocile tema ale zajimave) musis si precist dokumentaci na netu.

Muj soukromy nazor je, ze LVM je na desktopu zbytecnost. Na serveru je to k nezaplaceni - pokud musis pridavat disky, nebo menit jejich strukturu, coz se cas od casu proste deje. Na desktop je to podle me komplikace navic. Na druhou stranu lide, kteri o strukture disku nic nevedi a je jim to jedno, tak pouzitim LVM nic nezkazi. (Napr. kdo nema LVM z FC6 a chce aktualizovat na F7 musi si dat pozor na mapovani disku, protoze zmena hda->sda muze zpusobit ze uz nenastartuji system). Jinak receno kdo ma LVM ma upgrade bez komplikaci.

Aha dekuji ti Covexi. Vcera vecir jsem si o LVM cetl a uz sem o neco chytrejsi. Problem je v tom ze se me v pruzkumnikovi a i Totalu Comandru zobrazuje disk, ktery je typu RAW a nejde s nim nic udelat(ani na nej kopirovat,formatovat, proste se tam jen tak po instalaci fedory pridal navic). Ve spravci disku ho nevidim ani Partition magic a ani Gparted live Cd co mam tak ho nevidi a nejde odstranit. Asi je poskozena Partition table ale jak z toho? Sice systemy me funguji ale me to rozciluje ze tam je…
Uz jsem hledal i na netu ale nic kloudneho jsem nenasel.

PS: A ty tedy nepouzivas LVM?

Jeste jednou Ti dekuji za vysvetleni

Tabulka neni nijak poskozena! Je tam proste jen LVM. Gparted Live CD zrejme taky LVM neumi. Nastartuj bud LiveCD fedory (tam si ale nejsem jisty ze se LVM aktivuje) nebo do zachranneho modu. LVM je proste struktura disku - virtualni souborovy system - a pristupuje se na nej pres mapper - /dev/mapper, ktery vytvari virtualni zarizeni /dev/VolGroup00/LogVol01 - coz je v podstate obdoba /dev/sda1 apod. Tyto zarizeni se ale vytvori az po zavedeni modulu lvm a inicializaci lvm (to delaji startovaci skripty Fedory). Z zadneho Windows programu obsah LVM nikdy neuvidis a oddil ktery je tvoren LVM se ti bude zobrazovat jako RAW. Pokud chces s LVM neco delat musis z Fedory (at uz normalni nebo ze zachranneho modu). Pokud chce na oddily linuxu pristupovat z Win musis LVM zrusit a pouzivat jen ext3. Nevim o Win software ktery by se dostal uz i k podpore LVM nebo jinych souborovych systemu.

Osobne LVM vetsinou nepouzivam - na nekterych pocitacich ho mam na nekterych ne. Ja ale nepouzivam vicero pokrokovych technologii :).

Aha dekuji tak to tedy je.

nepouzivam vicero pokrokovych technologii :).

Takze ani Fedoru 7? :slight_smile: :slight_smile:

My co testujeme tak mame RC a F7 final jsem jeste nestihl ani stahnout.:slight_smile: Vzhledem k tomu kolik mam pocitacu tak vetsinou mam skutecne jeste FC6.

Ahoj, mám stejnej problém se zvukem jako měl Hypos výše…a na který se nějak bohůžel zapomnělo. mám notebook Asus. při zapnutí se jako hlavní ukáže jezdec Line-in. (místo PCM, který si přeju). avšak dokud si v kompu nepřehraju nějaký zvuk, tak mi to ani mezi hlavníma kanálama PCM nenabízí. prostě jako by nebylo. až si přehraju třeba nějaký systémový zvuk, tak hle, PCM si mužu vybrat jako hlavní kanál pro ovládání zvuku.(myslím tím v “nastavení ovládání hlasitosti”) mpoužívám ALSA mixer, ale ani ten ve svém nastavení volbu PCM prostě nemá, dokud něco nepřehraju. avšak po restartu PC mi to zase jako hlavní kanál hodí LINE-IN a po PCM jako by se zem slehla…netušíte někdo co s tím? protože takhle po každym zapnutí fedory musim nastavovat zvuk…

Nevim cim presne to je, musel bych to stejne jako ty nekde hledat. Jedine co muzu poradit si do /etc/rc.local pridat prehrani jejakeho zvuku a pomoci mixeru z prikazove radky (aminx) nastavit vystup na PCM… pokud to nejak jde…