Zdravim stahl sem si Fedoru 16 live CD a na stolnim PC (AMD Athlon 64 3000+, 2,5 GB RAM DDR1, Asus A8N-VM CSM) ji rozjedu v pohode, problem je ze na notebooku HP ProBook 4710s (Intel Core 2 Duo 2,1 GHz , 4GB RAM DDR2) ji vubec nenabootuju, proste se zobrazi jen logo HP po zapnuti a nic se nedeje jen blika HDD a CD mechanika, nechal jsem to tak asi 30 minut a porad se nic nedelo, pritom Ubuntu se mi nacte z CD do nekolika minut, mam nastavene bootovani z CD a Ubuntu Live CD tam nabootuju v pohode. Zkousel jsem 64 i 32-bitovou verzi a ani jedna nejde. Sice jako primarni OS pouzivam Widle, ale obcas by se mi hodil i Linux a chtel bych pokud mozno prave Fodoru protoze jsem se na ni kdysi ucil. Nevite nekdo co s tim?
nj problem je v tom ze se nezacne nacitat ani ten GRUB… proste vlozim CD, restartuju a jde se dostat tak maximalne do biosu… muzu bouchat do enteru jak chci a stejne se nic nestane…
nevím, zda to souvisí s tvým problémem, ale já jsem narazil na docela pitomou vlastnost fedory 16. Instalace neobsahuje legacy grub a pokud není před první particí dost místa (a to v mém případě není ani u jednoho ze šesti PC, která obhospodařuji), tak upgrade skončí bez funkčního bootloaderu - v MBR jsou zbytky původního grubu, ale grub samotný je smazán. Místo něj je v systému nefunční grub2, který ale nelze zprovoznit, protože nemá dost místa na všechny ty pitomosti, které s sebou nese.
Systém samozřejmě nefunguje, nenastartuje ani grub. Kupodivu po tomhle upgrade nenaběhne PC ani z instalačního dvd media F16.
V mém případě to znamenalo nastartovat z dvd F14 (zřejmě poslední slušná Fedora na delší dobu), zazálohovat první partici (/boot), smazat ji a znovu vytvořit (to už fdisk sám udělal i s patřičnou mezerou). V tuto chvíli je ale partice nepoužitelná, neb ji kernel pořád ještě nevidí. Chce to další restart z externího média, zkopírování, chroot, instalace grubu2. V tomto případě to ještě pekelně zkomplikoval fakt, že partice byla ext2 a initrd neumí ext2 - to vážně nechápu - sekalo se to tím pádem při startu (grub2 ext2 umí, takže to byl horror zjistit, co se vlastně děje.)
Fakt výborný systém pro BFU, hodně se naučí už při instalaci…
dik takze zkusim stahnout F14 a budu ji pouzivat… doufam ze se to nejak vyresi v dalsich verzich… a nebo by mohli mit zase ten stary GRUB…
Mně se to nějak nezdá. Pokud chápu dobře na ntb máš Windows a chceš spustit LiveCD Fedory a nejde to? Nebo Fedoru nainstaluješ a potom nejde spustit? Zkus kouknout do BIOSu (nevím třeba vypnout FastBoot volbu).
jj presne nejde to spustit z LiveCD prave proto to nemuzu ani nainstalovat… v biosu je vsecko OK… a FastBoot tam ani nikde neni…
Tak zkus vytvořit LiveUSB. Je to jednodušší a potom můžeš zformátovat USB a znovu používat. Po stáhnutí ověř ISO pomocí md5sum.
Takže to nejde spustit z Live CD? Tak to bude asi trochu jiný problém, než ten, který jsem popisoval - i když možná také nějak souvisí se zavaděčem.
Ale i zde mohu přidat svou zkušenost - opět špatnou: Na notebooku HP ProBook 4510s, kde už dva roky bezchybně šlape originální SLED, jsem zkusil Live CD s Fedorou - a úplně stejně jako martasovi mi Fedora ani nezačala nabíhat.
Poradit ale neumím, dále jsem to nezkoumal, stejně jsem na nb nehodlal ten gnome-paskvil instalovat.
Popisoval jsem už jeden problém s HP zde: http://forum.fedora.cz/read.php?1,21020 Ale souvisel problém s GPT a problém se projevil AŽ po úspěšné instalaci!
martas01 napsal(a):
dik takze zkusim stahnout F14 a budu ji
pouzivat… doufam ze se to nejak vyresi v dalsich
verzich… a nebo by mohli mit zase ten stary
GRUB…
Ne, že by byla F14 špatná, ale má jeden drobný problém. Už není podporovaná, což znamená, že už nevycházejí updaty včetně těch bezpečnostních. Osobně bych raděj sáhl po F15 a používal buď tu (podle mně to bylo taky povedené vydání, podle osobních zkušeností lepší než F16), nebo z ní upgradoval pomocí preugrade na F16.
no hura uz bootuje zkusil sem to s tim LiveUSB a uz to jde nabootovat
a tedkom to muzu z toho USBcka normalne nainstalovat jo? btw mam jeste jeden dotaz ale ten uz se tyka jen takove blbosti jde nejak zmenit v tom Gnome ze to chci vypnout a ne jenom uspat nikde tam pro to totiz neni tlacitko
a nebo jsem prehlidl?
Paráda. Akorát bych možná přidal ten parametr nogpt (popsal jsem to v odkazu o dva příspěvky výše). Jinak to můžeš klidně nainstalovat. A jak to budeš mít tak v nainstalovaným systému zajdi zde: https://extensions.gnome.org/extension/5/alternative-status-menu/ klikni na OFF (budeš mít i možnost vypnout).
tak dik za pomoc uz to mam i nainstalovane
nastavenie v biose HDD na compatible, reset MBR sektoru, inštalovať F16 a použiť celý disk s automatickým rozdelením.
Ten suspend v menu se zmeni na poweroff pokud podrzis alt. Zadna extension na to neni potreba, jen tam bez extension neni hibernate… coz nechapu.
Ahoj, konečně jsem upgradoval comp a po drahné době chci instalovat Fedoru, verzi 16 z dvd 64bit. Z dvd boot proběhne a zůstanu stát na nenalezených discích ?? Mám nainstalovane W7 (postupoval jsem jako kdysi, nejdřív win a pak Linux) Nechal jsem si část disku nenaformátovaný - rezerva pro Fedoru. To, že instalace nenalezla disk, i když bez formátu, mi nejde na pochopa. Zkusil jsem live CD 64bit, vše naskočí, systém jede, ale při pokusu o instalaci opět nenalezen disk. Zkusím tedy disk naformátovat ve win a budu pokus opětovat.
Před časem jsem četl, že lépe je instalovat 32bit, to už asi neplatí, že ?? Ty trable s MBR mě taky zneklidňují :-).
AMD Phenom II X4, RAM 8GB DDR, VGA ATI Gigabyte HD6570, 1GB DDR3, PCI-e.
Co to zkusit naformátovat z live Fedory v nástroji Disk Utility? Ten by tam měl být. Potom stačí pustit instalaci a snad to bude fungovat.
Díky za radu, vlastně už jsem to zformátoval ve win, ale to je v podstatě jedno, alespoň myslím :-). Spíš řeším, po přečtení několika posledních zdejších příspěvcích, jakou že Fedoru vůbec instalovat. Jsem jen BFU a přesto, že užívám Fedorku už 5 roků, necítím se na výměny grubů a zvětšování MBR dost erudovaný. Vypadá to na 15ku.
Já jsem tyto problémy nikde v dualbootu neměl. Nicméně je možné nainstalovat 15tku a později upgradovat. Já jsem na jednom počítači, kde byl dualboot s Win 7, upgradovat na 16tku a všechno v pohodě. GRUB se upradovat bez problémů s původními volbami.