Dobrá, tahám 15-ku, zkusím ji instalovat, pokud nebude problém, tak po nějakém tom odlazení zkusím přejít na 16-ku.
EDIT : Něco je špatně, zkouším nainstalovat F15 64bit z DVD a výsledek stejný. Instalátor nenašel disk. Volný 4. primární oddíl o velikosti 200GB je naformátovaný ve win7 na NTFS. Ještě zkusím formát z live CD F16, kterou mám k dispozici a jinak vůbec netuším, kde by mohl být problém. Všechna media kontrolována před instalací. HDD standart připojen SATA. Někde mám nějakou botu.
Jsem asi v háji, CD live F16 64bit nevidí disk, tedy ho nemůžu formátovat ani na něj instalovat.
Jak je možné, že nevidí disk, nelze se nikam dostat (stávající soubory na disku, nic, nikde nic), co dělám proboha špatně ???
Jediný rozdíl oproti všem předešlým instalacím, je verze Fedory a disk s rozhraním SATA.
Jsem asi v háji, CD live F16 64bit nevidí disk,
tedy ho nemůžu formátovat ani na něj
instalovat.
Jak je možné, že nevidí disk, nelze se nikam
dostat (stávající soubory na disku, nic, nikde
nic), co dělám proboha špatně ???
Jediný rozdíl oproti všem předešlým
instalacím, je verze Fedory a disk s rozhraním
SATA.
Že liveCD nevidí oddíly na disku je dost široký pojem, v jakém nástroji jsi je zkoušel prohlížet? Zkoušel jsi ten Disk Utility?
Ano, zkoušel jsem Disk Utility a nemá co by formátoval, nic nevidí. Ze zoufalství jsem stahnul instalace i CD live 15-16 32 i 64bit a pořád stejná situace. Boot probíhá normálně a instalační DVD zůstává stát na nenalezených discích. Live CD boot normální a provoz také (internet, nastavení, atd), dokud se nepokusím o práci s diskem. Nelze spustit přehrávání čehokoli (film, song) a tedy opět nelze instalovat, není prostě kam.
Zkrátka Linuxová distribuce si myslí, že nemám v compu hdd. Win7 jsem instaloval před 3-mi dny a bez obtíží. 500GB disk, 100M si vzal win, 80GB jsem dal na system win7, a zbytek jsem rozdělil na půl (data win + budoucí oddíl pro Linux).
Tak jelikož jsem v oboru RAID a AHCI naprostý nováček, bude to chvilku trvat, než se k něčemu propracuju. Pokud je možné mě nějak nasměrovat, co kde hledat (RAID, tuším co je a mám tedy hledat volbu o vypnutí? Mám v compu jediný fyzický hdd a neočekával jsem, že budu muset tohle řešit, AHCI netuším), budu nesmírně rád. PC jsem nestavěl, je to dílo czc dle mého návrhu. Doposavad jsem pracoval na předpotopních strojích.
Jdu si něco o dané problematice nastudovat. Jen mě trápí, proč k tomuhle zádrhelu došlo ?? Linuxová distribuce neumí pracovat s RAID polem, nebo je řazení disků dnes natolik rozdílné, že i tady Linux narazí.
Díky.
EDIT: Juknul jsem do BIOSu a našel u radicu SATA na desce Nativní IDE, AHCI nikde a RAID taky ne. Ovšem jak píšu zhora, jsem začátečním a třeba jsem něco přehlídnul.
Zkus to Native IDE prepnout na AHCI, nebo co tam je za verze. Native IDE je zastarale. Napis co mas za motherboard, zkusim najit manual. Po startu LiveCD se zkusi podivat do vypisu prikazu dmesg zda tam neni neco o discich resp. SATA controlleru - je mozne ze potrebuje nejaky proprietarni firmware. Zkus nekam ulozit na web ten vypis dmesg at se na nej muzeme podivat.
Deska je GIGABYTE GA-990FXA-UD5 - AMD 990FX
Dneska zkusím dmesg a někam to postnu + přehodit řadič.
Díky covexi.
EDIT: Tady je dmesg http://files.uloziste.com/b0bb298178cf4228/
Přepnul jsem v BIOSu Native IDE na AHCI a chová se to stejně. Ten log je po přepnutí na AHCI + druhý je grepnutý na ata. Snad je to to pravé, nicméně nevím co hledat. Pokud bude třeba, upravím, pošlu jinam. Díky.
EDIT 2: Zpřeházel jsem vše v BIOSu na AHCI, tedy nejen první volbu OnChip SATA TYPE, ale i jednotlivé řadiče (pokud to jsou řadiče :-)) eSATA3 Ctrl Mode AHCI a GSATA3 Ctrl Mode AHCI. A zdá se, že to bude OK. Už můžu na disky. Udělám pár testíků a pustím se do instalace. Doufám, že nenarazím s instalaci GRUBu2. Lze udělat nějakou předinstalační přípravu, nebo test - a vyhnout se tak problémům s velikostí GRUBu2 ??
To vypada ze mas disky pripojene na dodatecny SATA3 radic Marvell misto integrovaneho AMD SB950. Moc nechapu proc ti pripojili disky tam (GSATA3), ale asi to byl prvni volny konektor po ruce. Mozna kdybys je pripojil do zasuvky (SATA3), tak by to fungovalo normalne.
Predinstalacni pripravu delat nemusis, tedy - pokud ti tedy v AHCI modu nastartuji Windows, pak jedine co by mohlo hrozit, ze Windows neudelali na zacatku disku dost mista pro Grub2, resp. MBR/GPT, ale to se pravdepodobne nestalo, protoze W7 uz by meli nechavat toho mista dost kuli GPT.
Jinak ten dmesg neni cely, coz je skoda, ale v tom druhem je zajimave:
[ 2.111923] ata5.01: ATAPI: TSSTcorp CDDVDW SH-222AB, SB01, max UDMA/100
[ 2.111940] ata5.01: limited to UDMA/33 due to 40-wire cable
To podle me zamena ze i CDromka jela v IDE modu. Nepredpokladam ze by nekdo SATA vypalovacku pripojoval pres 40pin IDE kabel.
Taky sázím na “první volný konektor”, ale nebýt těhle obtíží, vůbec bych nezaregistroval, pro mě tolik novot ohledně zapojení disků. Vlastně ani nevím, jestli tohle moje zapojení je něčím lepší, nebo horší. Win startují bez trablu (což je mi divné - když jsem se začítal do článků ohledně AHCI, vyrozumněl jsem, že jedinci co instalovali v modu IDE a chtěli po čase přepnout do AHCI, museli do registrů a doinstalovat ovladače - případně reinstalovat.
Pokud desmag není celý, zkusím udělat nápravu. Možná jsem na to šel špatně, po naskočení Live CD, jsem v terminálu jen spustil dmesg a jeho obsah, celý, poslal na NET + opět totéž s parametrem I grep ata a opět celý odeslal. Zkusím znovu a porovnám - pokud je to důležité.
CD-ROMka je připojena SATA kabelem, 40pin v bedně/na desce není.
Každopádně opět děkuji, pomalu se vrhám na instalaci.
S tim dmesg se nedelej starosti, uz ho v zasade nepotrebujeme, protoze se problem snad vysvetlil. Co si udelal je ze si vypsal obsah dmesg na obrazovku a pak si okopiroval historii terminalu, ktera ma omezeny pocet radku, cely dmesg ulozis do souboru presmerovanim vystupu