Alsa vs. Pulseaudio ve F17

Právě, že těch mých chyb je tam hlášených spoouustu.

Pravda je, že několik rozšíření už jsem dávno vypnula (ze stejného podezření). Zkusím jich tedy postupně vypnout co nejvíc…ale teda to bude mazec :slight_smile: já z nich měla takovou radost :-)) úplně trpím na ten chybějící spodní panel. Za prvé tam nevidím na první pohled co mám otevřené, a za druhé mi rozčiluje funkce toho současného co ukazuje pár drobností. Ten bych klidně zrušila :slight_smile:
Jako poslední co budu vypínat bude skype v horním panelu…v tom spodním se nikdy nedozvím, zda tam nemám něco zmeškaného :frowning:

Budu informovat :slight_smile: díky za tip

dredata_zizalka napsal(a):

:-)) úplně trpím na ten chybějící spodní
panel. Za prvé tam nevidím na první pohled co
mám otevřené, a za druhé mi rozčiluje funkce
toho současného co ukazuje pár drobností. Ten
bych klidně zrušila :slight_smile:

Můžeš zkusit Cinnamon, který se nedávno dostal do Fedory. Technicky je to taky GNOME Shell, ale rozhraní se víc podobá klasickým Windows, tedy jeden panel dole.

Já nechcu windows :slight_smile: já chcu staré gnome…vyhovuje mi jeden nahoře a jeden dole :slight_smile:
ale díky za tip

faktem je, jsem vypnula už spouustu doplnků a nejčastější “útok” je na radio tray.
O víkendu zkusím zatnout zub a vypnout ten zbytek :slight_smile: S gnome asi fakt něco bude…pozoruju tu takové akce, kdy se náhodně samo od sebe zobrazí nějaké upozornění, které vyskakuje při jiné příležitosti. Nebo se mi sám od sebe zobrazí spodní panel a zase zmizí…

budu informovat :slight_smile:

Jsou tam evidentne i temata se dvema panely…

pravda, koukám na fotky, že by nemuselo být na škodu zkusit…

edit:
velmi zajímavé :slight_smile: budu zkoušet tedy prostředí s vůní skořice :slight_smile:

:slight_smile: děkuji

Tak zabíjení “signalem” přetrvává i v cinnamonu. Pěkně jsem si ho tu nastavila a ocenuji možnost organizace obou panelů celkem detailně. akorát mi tu špatně šlape applet system tray, takže nevidím skype ani spuštěný radio try (takže je nemožné ho zapnout…).

Budu se tedy asi opět logovat do gnome :frowning: a zkoumat jak lépe nastavit ty panely…

Ahoj,

vracím se opět k podobnému problému jako při první instalaci fedory.

Pořídila jsem si nový počítač a jak jsem očekávala, opět mi nejde zvuk ze zadních reproduktorů.
Bohužel mi nepomáhá ani dříve osvědčený způsob (http://forum.ubuntu.cz/index.php/topic,29542.msg220946.html#msg220946).

Stáhla jsem si z realteku nějaký ovladač, ale ten mi nejde naistalovat…vyhodí to při instalaci tak dlouhou chybu, že na začátek se už nedostanu. Ale očividně tomu chybí nějaké adresáře…a není jich málo :slight_smile:

na druhou stranu v alsamixer je vidět, že front i rear jsou aktivní…pavucontrol je taky vidí (napůl) všechny čtyři, ale prostě z nich nejde zvuk …

Plácám se s tím celé dva dny a už mi dochází inspirace :frowning:

Nějaký nápad?

deska:
http://www.gigabyte.cz/products/page/mb/ga-a75m-d2hrev_10/specs/

zvuk:
Support for S/PDIF Out
Realtek ALC889 codec
High Definition Audio
2/4/5.1/7.1-channel (To configure 7.1-channel audio, you need connect with the port of HD Audio standard via front panel and enable the multi-channel audio feature through the audio driver)

edit /etc/pulse/daemon.conf

default-sample-channels=2

For 5.1

default-sample-channels=6

For 7.1

default-sample-channels=8

Díky,

toto bohužel nepomohlo. Zkoušela jsem víc variat … nemám přímo 5.1 ale jen 4.0 (nebo 4.1? subowoofer mám, ale není zapojený do desky a myslím, že ho tu mám spíš jen jako zesík…) Nemám tedy zvolit třeba “5” ? Ale tuším že i to jsem zkoušela…

Mám opět čas se v tom trochu šťourat a je mi divné, že v pavucontrol je v záložce
Přehrávání jen pravý a levý, ale v záložce výstupní zařízení jsou všechny 4 (5 je tam i ten subwoofer)!

V obouch částech je vidět, že se přehrává…
Mám tedy opravdu někde jen hloupoučkou chybu… jinak zrovna přehrávám radiotray a to žádné nastavení na stereo či 5.1 nemá…vždy mi to šlapalo samo do všech reproduktorů (když se mi to tedy zrovna povedlo rozchodit :slight_smile: ) SMPlayer má nastaveno 4.0 a hrajou taky jen dva…

Tady jsem našla https://wiki.archlinux.org/index.php/PulseAudio_(Česky) že by možná stálo za to upravit asound.conf …ale i to jsem zkoušela a nic…ale možná špatně…

Ještě bych měla pro lepší obrázek současné nastavení … nejde mi do hlavy, že na jednom nastavení jsou všechny repráky a na druhém ne…
http://i588.photobucket.com/albums/ss322/dredata_zizalka/forum/Sniacutemekobrazovkypo1590iacutezenyacute2012-11-03172312.png

http://i588.photobucket.com/albums/ss322/dredata_zizalka/forum/Sniacutemekobrazovkypo1590iacutezenyacute2012-11-03172319.png

opravdu by někdo nevěděl? Bude tam někde blbá chyba… :frowning:

To prvni je ale pro prenos zvuku pres grafickou kartu a port HDMI. Nevim zda umi HDMI posila 4.1 zvuk, ale pokud zvuk neprenasis pres HDMI tak bych tento vystup ignoroval.

No já to nepouštím přes HDMI ani fyzicky ani v nastavení… když to náhodou přepnu na HDMI tak všechno ztichne…
nicméně mě šlo o tu spodní část obrázku http://i588.photobucket.com/albums/ss322/dredata_zizalka/forum/Sniacutemekobrazovkypo1590iacutezenyacute2012-11-03172312.png
tam běhá čárka, ale nepovedlo se mi jí zachytit :-)) je tam jen modrý začátek.
Tam je vidět, že očividně chápe, že chci 4.1 ale na záložce přehrávání (http://i588.photobucket.com/albums/ss322/dredata_zizalka/forum/Sniacutemekobrazovkypo1590iacutezenyacute2012-11-03172319.png) už to nastavení nějak nepronesl :frowning:

Tak si právě myslím, že tam bude nějaká hloupost…

No to bude asi tim, ze na tom druhem obrazku (odkaz v minulem prispevku nefungoval) je videt ze se zvuk prehrava pres ALSA plugin. Tzn. dana aplikace bud neni prepnuta aby pouzivala pulseaudia nebo s nim vubec pracovat neumi. Clovek by sice ocekaval ze PA prenese nastaveni 4.1 i na ALSU, ale asi se tak nedeje.

šmankote jak jsi to z toho vykoukal? To mi hlava nebere :-)))
Nicméně tedy pořád mě nenapadá co s tím. Na Pulse mám nainstalované kdejaká “nastavovátka”, která podle mě zvuk ovlivňují, takže PA tu určitě nějako funguje.
Mám naistalovaný balík alsa plugins pulseaudio, alsa-tools, alsa-utils, python-alsa, alsa-lib, alsa-lib-devel, alsa-firmware…
z pulseaudia tam taky pár balíků mám, ale nevím jestli je mám vůbec vypisovat :-))

Abych to upřesnila, zvuk nehraje “vzadu” nikdy a to ani když třeba v smplayeru nastavím “pulse” …občas to musím přehodit na alsu, protože u pusle to tam tak blbě cvaká…ale jak u čeho…

Hlavně bys měla mít nastaven všude stejně, tzn. ho nepřehazovat v jednom nastavení a v druhém nechat. To pak např. skype dost blbne, když je nastaven zvuk nějak a ve skype jinak. Musí to být všude stejně.

Tak já to neměním nějak podle nálady :-)) jen když slyším, že ten zvuk není OK, tak zkusím přehodit různé ovladače :slight_smile: respektive se mi to stává jen u videa v smplayeru :slight_smile: jinak to nikde neměním…

To můžeš klidně měnit jak chceš ale tak, aby to bylo všude stejně, ne jinak ve skype a jinak v mplayeru jako příklad.

joo to jo, ale já teď právě řeším problém, že mám nový PC a zvukovku kterou neumím nastavit (na starém pc jsem se to naučila…tady mi moje “triky” nepomáhají :frowning: )

Jde o to, ze aplikace zachycena na tom obrazku jde proste pres alsu - nejspis je to prehravani zvuku z flashe v prohlizeci.

Zkus prosim pusit
speaker-test -c5
zda ti pujde zvuk se zadnich bedynek (no… pripojene jsou doufam spravne :).

tak repra jsou zapojena OK (raději jsem zkontrolovala :wink: ).
Příkaz funguje jen na přední a centra…zadní nic nedělá :frowning: