Aha,
díky za vyčerpávající odpověď :-). Řekněmě, že chápu, že mít oba není špatně, akorát je potřeba mezi sebou nějak odladit. Víc jsem toho bohužel asi nepochopila.
Nenašel by se třeba doporučený seznam balíků pro funkční komunikaci mezi alsa a pulse?
Popis problému bych udělala hrozně ráda, ale přijde mi to nepopsatelné :-). Obecně vzato, mě zlobí zvuk u různých formátů videa. Domnívám se, že jde o chybějící kodek (nějaký). Do zvuku se přimotává jakési pravidelné (ts, ts, ts, ts, ts) jako kdyby byl na gramofonu prach (ale gramofon víc praskal). Nebo jako byla nějaká položka zvukové stopy “přesycená”. SMplayer i Totem to dělají, ale v totemu se nepovedlo nikde nastavovat ovladač zvuku, takže ho nepoužívám. Smplayer mi vyhovuje.
Například soubor .mkv smplayer s alsa přehraje na půl. Tedy jen část zvuku. Hlasy většinou chybí. Na druhou stranu s pulse přehraje zvuk, ale se zmíněným “ts”. Xine, které mi přehrálo na ubuntu všechno mi u mkv spadne, protože je killed by signal 6. Signal 6 a 11 mi tu mimochodem zabíjí dost věcí. Od pythonu přes nautilus a rythmbox.
soubor .avi mi v totemu dělá “ts” v nepravidelném intervalu a rychleji. V smplayeru běžně přehraje alsa, v náhodně zvoleném avi mi ho přehraje ovšem jen pulse a se zmíněným “ts”. Na druhou stranu v tomto případě pomůže příkaz [zizalka@localhost ~]$ killall pulseaudio
[zizalka@localhost ~]$ pulseaudio &
což mi nepřijde jako řešení, protože jednak musím každý soubor nastavovat a případně řešit takto. Xine přehraje soubor v pořádku (nastavení xine moc nerozumím, takže nevím co používá…).
bohužel mi přijde, že je to soubor od souboru. Jediné co mi přišlo pravidelné bylo dvd, které smplayer přehrál s pulse, jen s příkazy viz výše.
Jediný experiment, který jsem použila je založení v etc/modprobe.d soubor alsa-base.conf s obsahem:
autoloader aliases
install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0
install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1
install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2
install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3
install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4
install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5
install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6
install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7
Cause optional modules to be loaded above generic modules
install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-ioctl32 ; /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq ; }
Workaround at bug #499695 (reverted in Ubuntu see LP #319505)
install snd-pcm /sbin/modprobe --ignore-install snd-pcm $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-pcm-oss ; : ; }
install snd-mixer /sbin/modprobe --ignore-install snd-mixer $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-mixer-oss ; : ; }
install snd-seq /sbin/modprobe --ignore-install snd-seq $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-midi ; /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-oss ; : ; }
install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-midi ; : ; }
Cause optional modules to be loaded above sound card driver modules
install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-emu10k1-synth ; }
install snd-via82xx /sbin/modprobe --ignore-install snd-via82xx $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq ; }
Load saa7134-alsa instead of saa7134 (which gets dragged in by it anyway)
install saa7134 /sbin/modprobe --ignore-install saa7134 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist saa7134-alsa ; : ; }
Prevent abnormal drivers from grabbing index 0
options bt87x index=-2
options cx88_alsa index=-2
options saa7134-alsa index=-2
options snd-atiixp-modem index=-2
options snd-intel8x0m index=-2
options snd-via82xx-modem index=-2
options snd-usb-audio index=-2
options snd-usb-us122l index=-2
options snd-usb-usx2y index=-2
options snd-usb-caiaq index=-2
Ubuntu #62691, enable MPU for snd-cmipci
options snd-cmipci mpu_port=0x330 fm_port=0x388
Keep snd-pcsp from being loaded as first soundcard
options snd-pcsp index=-2
options snd-hda-intel model=6stack
Byl to pro mě jediný způsob jak zprovoznit zadní reproduktory. Odhaduji, že problém může spočívat v tom, protože je to obyčejná kopie z ubuntu (prosím nekamenujte mne, učím se zkoušením a byl to nápad, který splnil účel
).
Co se MPlayeru týče, očividně ho neumím spustit (asi že nemá sám o sobě tu grafickou podobu, že?), v terminálu mi to vyplivne spoustu možností, žádná se netváří jako “přehraj soubor”
Takže v tomhle mám opět plnou dávku amaterismu.
Snad alespoň nějaká informace bude k něčemu 
Děkuji za trpělivost