Alsa vs. Pulseaudio ve F17

Ahoj,

od začátku instalace F17 se tak trochu peru se zvukem. Jelikož se mi aplikace chovají nepodobně, špatně se mi to řeší.
Myslím, že jádro pudla bude v tom, co mám vlastně používat za ovladač. Pulseaudio nebo Alsu?
Domnívám se, že mi jede spíš pulse, ale smplayer hraje jen při ovladači alsa (ale dvd jen s pulse).
Když chci odinstalovat pulse, tak mi to vypíše závislosti, které odinstaluje s tím a tam je třeba i gnome-shell a to se mi zrovna nelíbí. Přes alsu se mi ovšem povedlo donutit hrát všechny 4 reproduktory.

Dokážete mne někdo pošťouchnout, co mít nainstalované, aby mi zvuk fungoval bezproblémově?

pokud pomůže, lshw píše:
*-multimedia
description: Audio device
product: RV620 Audio device [Radeon HD 34xx Series]
vendor: ATI Technologies Inc
physical id: 0.1
bus info: pci@0000:04:00.1
version: 00
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: bus_master cap_list
configuration: driver=snd_hda_intel latency=0
resources: irq:46 memory:dfffc000-dfffffff
*-multimedia
description: Audio device
product: N10/ICH 7 Family High Definition Audio Controller
vendor: Intel Corporation
physical id: 1b
bus info: pci@0000:00:1b.0
version: 01
width: 64 bits
clock: 33MHz
capabilities: bus_master cap_list
configuration: driver=snd_hda_intel latency=0
resources: irq:45 memory:dfcfc000-dfcfffff

Budu moc ráda, za každý tip.

Díky moc

Zalezistost implementace zvukoveho vystupu je na aplikaci.

Alsa je nizkourovnova vrstva ovladacu pro HW, pulseaudio je zvukovy demon, starajici se o jednotne mixovani zvuku, nastavovani mixeru, sitovou transparentnost atd. Jejich vlastnosti se v nekterych vecer prekryvaji, nicmene konecne fungovani je zavisle na tom, zda alsa implementuje veskerou podporu HW a zda ji standardnim zpusobem dava k dispozici vnejsimu svetu. Tedy to jako moc dobre funguje zvuk pres pulseaudio je dano jednak tim, jak moc alsa podporuje danou zvukovou kartu, druhak tim, jak moc se sejde podpora alsy, pulseaudia a nakonec i aplikace. Nastavovat primo alsu je pomerne obtizne, i kdyz znacnou cast veci umi, pulseaudio by melo poskytovat konstatni rozhrani pro dalsi aplikace s nekterymi moznostmi, ktere HW treba vubec nema (simuluje je pak pomoci procesoru).

Pokud se nepletu je smplayer jen graficka nadstavba mplayeru. Tzn. opet implementuje nejakou mnozinu toho co umi mplayer. Nedivil bych se, kdyby problem byl v nem a prime spusteni mplayeru by dalo lepsi vysledky. Taky muzes zkusit rozepsat zda se problemy omezuji na tento pripad, nebo mas problemy i v jinych aplikacich.

Aha,

díky za vyčerpávající odpověď :-). Řekněmě, že chápu, že mít oba není špatně, akorát je potřeba mezi sebou nějak odladit. Víc jsem toho bohužel asi nepochopila.

Nenašel by se třeba doporučený seznam balíků pro funkční komunikaci mezi alsa a pulse?

Popis problému bych udělala hrozně ráda, ale přijde mi to nepopsatelné :-). Obecně vzato, mě zlobí zvuk u různých formátů videa. Domnívám se, že jde o chybějící kodek (nějaký). Do zvuku se přimotává jakési pravidelné (ts, ts, ts, ts, ts) jako kdyby byl na gramofonu prach (ale gramofon víc praskal). Nebo jako byla nějaká položka zvukové stopy “přesycená”. SMplayer i Totem to dělají, ale v totemu se nepovedlo nikde nastavovat ovladač zvuku, takže ho nepoužívám. Smplayer mi vyhovuje.
Například soubor .mkv smplayer s alsa přehraje na půl. Tedy jen část zvuku. Hlasy většinou chybí. Na druhou stranu s pulse přehraje zvuk, ale se zmíněným “ts”. Xine, které mi přehrálo na ubuntu všechno mi u mkv spadne, protože je killed by signal 6. Signal 6 a 11 mi tu mimochodem zabíjí dost věcí. Od pythonu přes nautilus a rythmbox.

soubor .avi mi v totemu dělá “ts” v nepravidelném intervalu a rychleji. V smplayeru běžně přehraje alsa, v náhodně zvoleném avi mi ho přehraje ovšem jen pulse a se zmíněným “ts”. Na druhou stranu v tomto případě pomůže příkaz [zizalka@localhost ~]$ killall pulseaudio
[zizalka@localhost ~]$ pulseaudio &
což mi nepřijde jako řešení, protože jednak musím každý soubor nastavovat a případně řešit takto. Xine přehraje soubor v pořádku (nastavení xine moc nerozumím, takže nevím co používá…).

bohužel mi přijde, že je to soubor od souboru. Jediné co mi přišlo pravidelné bylo dvd, které smplayer přehrál s pulse, jen s příkazy viz výše.
Jediný experiment, který jsem použila je založení v etc/modprobe.d soubor alsa-base.conf s obsahem:

autoloader aliases

install sound-slot-0 /sbin/modprobe snd-card-0
install sound-slot-1 /sbin/modprobe snd-card-1
install sound-slot-2 /sbin/modprobe snd-card-2
install sound-slot-3 /sbin/modprobe snd-card-3
install sound-slot-4 /sbin/modprobe snd-card-4
install sound-slot-5 /sbin/modprobe snd-card-5
install sound-slot-6 /sbin/modprobe snd-card-6
install sound-slot-7 /sbin/modprobe snd-card-7

Cause optional modules to be loaded above generic modules

install snd /sbin/modprobe --ignore-install snd $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-ioctl32 ; /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq ; }

Workaround at bug #499695 (reverted in Ubuntu see LP #319505)

install snd-pcm /sbin/modprobe --ignore-install snd-pcm $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-pcm-oss ; : ; }
install snd-mixer /sbin/modprobe --ignore-install snd-mixer $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-mixer-oss ; : ; }
install snd-seq /sbin/modprobe --ignore-install snd-seq $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-midi ; /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-oss ; : ; }

install snd-rawmidi /sbin/modprobe --ignore-install snd-rawmidi $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq-midi ; : ; }

Cause optional modules to be loaded above sound card driver modules

install snd-emu10k1 /sbin/modprobe --ignore-install snd-emu10k1 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-emu10k1-synth ; }
install snd-via82xx /sbin/modprobe --ignore-install snd-via82xx $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist snd-seq ; }

Load saa7134-alsa instead of saa7134 (which gets dragged in by it anyway)

install saa7134 /sbin/modprobe --ignore-install saa7134 $CMDLINE_OPTS && { /sbin/modprobe --quiet --use-blacklist saa7134-alsa ; : ; }

Prevent abnormal drivers from grabbing index 0

options bt87x index=-2
options cx88_alsa index=-2
options saa7134-alsa index=-2
options snd-atiixp-modem index=-2
options snd-intel8x0m index=-2
options snd-via82xx-modem index=-2
options snd-usb-audio index=-2
options snd-usb-us122l index=-2
options snd-usb-usx2y index=-2
options snd-usb-caiaq index=-2

Ubuntu #62691, enable MPU for snd-cmipci

options snd-cmipci mpu_port=0x330 fm_port=0x388

Keep snd-pcsp from being loaded as first soundcard

options snd-pcsp index=-2
options snd-hda-intel model=6stack

Byl to pro mě jediný způsob jak zprovoznit zadní reproduktory. Odhaduji, že problém může spočívat v tom, protože je to obyčejná kopie z ubuntu (prosím nekamenujte mne, učím se zkoušením a byl to nápad, který splnil účel :slight_smile: ).
Co se MPlayeru týče, očividně ho neumím spustit (asi že nemá sám o sobě tu grafickou podobu, že?), v terminálu mi to vyplivne spoustu možností, žádná se netváří jako “přehraj soubor” :slight_smile: Takže v tomhle mám opět plnou dávku amaterismu.

Snad alespoň nějaká informace bude k něčemu :slight_smile:

Děkuji za trpělivost :slight_smile:

Prvni u ceho bych se zastavil je zabijeni aplikaci pres sigsegv a sigkill - to neni dobre. K necemu takovemu by nemelo na normalni instalaci a funkcnim HW (!) dochazet. Priciny casteho podivneho chovani jsou bud poskozene knihovny systemu, nebo vadna RAM.

Zadruhe: zadna zazracna konfigurace alsa-pulseaudio neexistuje. Nejoptimalnejsi co vyvojari dokazi je v zakladni instalaci. Ja treba na zadnem PC problemy se zvukem nemam.

Pouziti celeho toho modprobe.d alsa-base.conf je asi trochu zbytecne, protoze vetsina toho stejne neni pro tvoji zvukovku. Podle me se z toho pouzije tak maximalne
options snd-hda-intel model=6stack
zbytek resi jiny hw, ktery v systemu zrejme ani nemas a nebo zrejme uplne vylouceni OSS, coz je emulace stareho linuxoveho zvukoveho systemu.

Co se tyce mplayeru, tak jeho pusteni z terminalu je pro prehravani filmu naprosto jednoduche
mplayer /cesta/k/filmu/film.avi

mplayer ma velke mnozstvi voleb, krom jineho nastaveni zvukoveho vystupu, nastaveni 5.1 atd. Pro testovani si ale myslim, ze staci proste pusteni mplayer. Pokud zvuk opakovane dela “ts”, odhadoval bych to na buffer over nebo underrun. Pokud k necemu takovemu dochazy mely by se behem prehravani do terminalu vypisovat zpravy, ze k tomu doslo, pripadne jina diagnostika. Take bych se podival do systemoveho logu /var/log/messages.

Aha,
tak co se týče RAM, tu můžu vyměnit…mám do duálu dvě, ale nemůžu je použít (deska mi nevezme toliko čipů co na sobě mají…). Takže aktivně používám jen jednu. Jediné co mě ještě něpadá, že můj disk (úložiště dat sdb1) hlásí drobnou nesrovnalost u dvou sektorů. Na druhou stranu, zkusila jsem přehrát problémové video přes mplayer, z Plochy (takže z jiného disku) a výpis je takový:

[zizalka@localhost ~]$ mplayer Plocha/a.avi
MPlayer SVN-r34652-4.7.0 © 2000-2012 MPlayer Team
mplayer: could not connect to socket
mplayer: No such file or directory
Failed to open LIRC support. You will not be able to use your remote control.

Playing Plocha/a.avi.
libavformat version 53.32.100 (external)
AVI file format detected.
[aviheader] Video stream found, -vid 0
[aviheader] Audio stream found, -aid 1
VIDEO: [DIV3] 640x352 24bpp 25.000 fps 921.6 kbps (112.5 kbyte/s)
Clip info:
Software: Nandub v1.0rc2
Load subtitles in Plocha/
Failed to open VDPAU backend libvdpau_r600.so: cannot open shared object file: No such file or directory
[vdpau] Error when calling vdp_device_create_x11: 1

Opening video decoder: [ffmpeg] FFmpeg’s libavcodec codec family
libavcodec version 53.61.100 (external)
Selected video codec: [ffdivx] vfm: ffmpeg (FFmpeg DivX :wink: (MSMPEG-4 v3))

==========================================================================
Opening audio decoder: [ffmpeg] FFmpeg/libavcodec audio decoders
AUDIO: 48000 Hz, 2 ch, s16le, 224.0 kbit/14.58% (ratio: 28000->192000)
Selected audio codec: [ffac3] afm: ffmpeg (FFmpeg AC-3)

AO: [pulse] 48000Hz 2ch s16le (2 bytes per sample)
Starting playback…
Movie-Aspect is undefined - no prescaling applied.
VO: [xv] 640x352 => 640x352 Planar YV12
A: 181.9 V: 181.8 A-V: 0.014 ct: 0.012 4547/4547 5% 0% 0.4% 0 0
===== PAUSE =====

video dělá stále “ts”

co se /var/log/messages týče, tak to je román, že nevím zda sem mám kopírovat, takže jsem to nahrála sem http://www.mediafire.com/?lh21429lbarra64

Vyber zajimavosti:

systemd-fsck[475]: fsck: WARNING: bad format on line 16 of /etc/fstab
Zrejme nejaka syntakticka chyba ve fstab, obecne to s problemem moc nesouvisi.

ALSA sound/pci/hda/hda_codec.c:4135 hda_codec: model ‘6stack’ is selected
Potvrzeni toho co jsem psal - z celeho modprobe.d se pouzije pouze radek urcujici model zvukove karty.

A zde bych mozna pozadal google o radu:
kernel: [ 1856.610434] hda-intel: IRQ timing workaround is activated for card #0. Suggest a bigger bdl_pos_adj.
kernel: [ 1908.385519] hda-intel: IRQ timing workaround is activated for card #1. Suggest a bigger bdl_pos_adj.
krom jineho mohou delat neplechu ty dve karty, kde druha je ovsem zvukovy vystup graficke karty do HDMI.

Jinak v logu nic neobvykleho neni - ani zadny SIGSEGV nebo SIGKILL…

Jeste jedna moznost na vyzkouseni:
nahradit radek

load-module module-udev-detect

v /etc/pulse/default.pa s:

load-module module-udev-detect tsched=0

cim se vypne zvukovy scheduler a zacnou se pouzivat preruseni zvukove karty.

co se těch chyb týče, tak nějaké uričtě jsou. Dnes na mě bafly dvě…
takový drobný náhled je tady http://img440.imageshack.us/img440/4687/snmekobrazovkypozen2012v.png

co se té poslední rady týče…to zkusím. co to ale znamená v praxi to “používání přerušení zvukové karty”.

Tu alsu opravím :slight_smile:

edit: velké díky! Zdá se být vše OK! udělala jsme tu změnu co jsi psal (ale pořád prosím o nějaké vysvětlení o co v praxi jde). A SMPlayer s Pulse přehraje úplně všechno bez problému a mp4 taky šlape jako kdysi!!
Jako dodatek můžu říct, že problém zde (http://forum.fedora.cz/read.php?1,22143) to nevyřešilo…ale vypnutá upozornění skype mi vůbec nevadí :-)))

Ty chybu z obrazku nejsou zdrave. Nevim co vsechno ma system za sebou, ale uvazoval bych bud o nejakem otestovani PC nebo reinstalaci systemu.

Vysvetleni preruseni: Pulseaudio pouziva normalne prehravani na zaklade planovace - tedy zjisti si jakou frekvenci zvukova karta vzorky prehrava a jak velky ma buffer - z toho spocita cas jak dlouho se buffer bude prehravat. Pokud cas uplyne, buffer znovu naplni. Nektere karty s tim ale maji problem - treba kecaj o delce bufferu nebo frekvenci, takze se pulseaudio da prepnout na hardwarove preruseni zvukove karty. Preruseni karta vyvola kdyz ji dochazi vzorky v bufferu k prehravani a pulseaudio buffer znovu naplni. Nerad bych ovsem uz rozebiral proc je lepsi planovac nebo preruseni…:slight_smile: Pro zajemce doporucuji vyhledat clanky Lennart Poetteringa.

Díky za vysvětlení :wink: chápu :-).

Co se těch chyb týče…popravdě Fedora nemá za sebou vůbec nic extra. Je to čerstvá instalace, a žádné vylomeniny jsem si nedovolila dělat, právě proto, abych si to nezkazila hned na začátku :-(. O reinstal totiž vůůůbec stojím (za posledních pár týdnů jsem reinstalovala všechno možné tolikrát, že už fakt nechcíííí, alespoň nějakou dobu…) Ale vadí mi taky. Můžu zkusit vypnout radiotray jako “po spuštění” a jedna chyba s tím pythonem pravděpodobně ubyde…ale co s tím zbytkem nevím. Každopádně řešit to chci…ale reinstal bude nařadě, až mi začne opravdu prudit…zatím mě to vyloženě neobtěžuje…jestli chápeš.

Beru každou radu, protože tenhle druh chyb je pro mě nový…v ubuntu jsem se s ničím takovým nesetkala.

Když jsem viděl ty chyby, připomnělo mi to mou instalaci Fedory 17, kde mi padalo kdeco na SIGSEGV. Spravilo se to až zakázáním prelinkování proprietárních ovladačů od nvidie a jejich přeinstalování. Najednou všechno začalo šlapat bez problému. Nevím, jestli používáš catalyst ovladače z RPMFusion (jestli jsem správně vydedukoval, že máš radeon grafiku), ale mohl by to být tentýž problém. Řešeno to bylo zde http://forum.fedora.cz/read.php?1,21612

Aha, mas pravdu, ten prelink by to mohl zpusobovat…

okoukla jsem, děkuji!!
Ve shrnutí chápu, že mám vytvořit soubor v adresáři /etc/prelink.conf.d/ nvidia.conf? Mimochodem už tam je Skype.conf s textem -b /usr/bin/skype
a do tohoto souboru dát dva řádky ve znění:
-b /usr/lib/nvidia
-b /usr/lib/vdpau

Já se omlouvám, ale tohle jsou pro mě opravdu nové věci, tak to potřebuju jak pro blondýnu…(ne že bych měla zrovna hnědé vlasy…)

pak restart a koukat, zda zase něco kazí? Pokud jo, tak mě tyhle jednoduchý věci nikdy nepřestanou fascinovat :-)) “chybí ti tam ten soubor? vytvoř si ho…systém si ho všimne :-)))”

Toť tedy k té chybě…ještě bych se chtěla vrátit k tomu zvuku.
Je možné, že by vypnutí toho plánovače způsobovalo, že některé MP3 jsou přebasované? Je mi jasné, že to bude lepší vyzkoušet a taky to v nejbližší době udělám…ale přecijen přímá odpověd “ano je, ne absolutně není” by byla bezpečnější, než si hrát se soubory :slight_smile:
edit:tak jsem to zkusila a přijde mi to stejné…tak to bude asi vadný mp3 soubor…

Moc díky!!

No pokud máš nVidia grafickou kartu, tak je to jak píšeš. Pokud máš Radeon, udělej to spíše takhle:

Založ soubor /etc/prelink.conf.d/catalyst.conf
Dej do něj následující obsah:

-b /usr/lib/catalyst
-b /usr/lib/dri

Ty dvě cesty jsem vyčetl z toho, co je obsaženo v balíčku xorg-x11-drv-catalyst-libs. Pak bys ještě měla ten ovladač přeinstalovat, protože prelink ty knihovny již zřejmě zmršil. To uděláš (pokud nelžu) příkazem

su -c 'yum reinstall \*catalyst\*'

Snad jsem na nic nezapomněl a zabere to.

Pokud by to bylo na 64bit instalaci, tak cesty v konfiguraci pro prelink samozrejme musi byt lib64 misto lib.

S temi basy… mno. Mozne je ledacos. Ono basove frekvence jsou jen nizke frekvence. Pokud budes mit zvuk vzorkovany 48kHz a pustis ho “rychlosti” 44kHz bude spomaleny a tedy znit hloubeji posazeny, tedy budou znit vyrazneji basy.

tak 64bit nemám… ale z terminálu mám toto :slight_smile:

[zizalka@localhost ~]$ su -c ‘yum reinstall *catalyst*’
Heslo:
Zavedené moduly: langpacks, presto, refresh-packagekit
Pro argument nenalezena shoda: catalyst
adobe-linux-i386 | 951 B 00:00
rpmfusion-free-updates | 3.3 kB 00:00
rpmfusion-nonfree-updates | 3.3 kB 00:00
updates/metalink | 20 kB 00:00
updates | 4.5 kB 00:00
updates/primary_db | 3.7 MB 00:06
updates/group_gz | 434 kB 00:00
Balíček(y) catalyst dostupný/é, ale nenainstalovaný/é.
Chyba: Není co dělat
[zizalka@localhost ~]$

:slight_smile: asi mi tu něco chybíííí :-))
žiju v domnění, že mám totiž Radeon…podle všeho Radeon HD 3450.
tak co s tím?

No pokud nepoužíváš catalyst ovladače (proprietární ovladače pro radeony), což vypadá, že ne, neměl by se Tě ten problém týkat… Otevřené ovladače, které jsou součástí standardní distribuce, by neměly mít s prelinkem problém. Všechny ty pády tedy budou nejspíš souviset s něčím jiným.

Ale pro jistotu jsem prosím vlož výsledek příkazu

yum list installed kmod-\*

a já už se těšila, že to budu mít ok :frowning:

[zizalka@localhost ~]$ yum list installed kmod-*
Zavedené moduly: langpacks, presto, refresh-packagekit
Nainstalované balíčky:
kmod.i686 7-2.fc17 @updates
kmod-libs.i686 7-2.fc17 @updates
[zizalka@localhost ~]$

Hm, bohužel to vypadá, že žádné proprietární ovladače nemáš a podezření se nepotvrdilo. Ale nezoufej. Může to být chyba nějakého rozšíření v gnome. Zkusil bych je všechny povypínat a nastavit základní vzhled - alespoň dočasně, abys vyzkoušela, jestli se to zlepší. A pokud jsi to ještě neudělala, tak ty chyby nahlaš do bugzilly, aby se na to měl alespoň někdo z vývojářů šanci mrknout.

Minimalne ten SIGTRAP uz tam je z ABRT:
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=815148