Dobrý den,
již delší dobu se snažím opravit problém s Audio Pulse, Hledal jsem na internetu a jediný co jsem našel, tak to byl starší článek “F11 KDE4 na Compaq 8510p - zrychlené video a nejde zvuk”. Bohužel tam není napsáno jak se povedlo problém odstranit. Pro jistotu a lepší porozumění popíšu na co jsem přišel (pokud jsem uvažoval správně) a kde je možná chyba, kterou neumím odstranit.
Začalo to tím, že jsem provedl upgrade se své staré Fedory 10 na Fedoru 11. Vše proběhlo v pořádku sna jen při každém přihlášení se mi objevil dialog, že PulseAudio nefunguje a že se bude používat HDA Nvidia (AD198x Analog). Takovýto stav je momentálně, když se přihlásím jako root (tam žádné problémy se zvukem a videem nejsou, jinak pokud zapnu Nastavení systému -> Multimédia -> a dám například vyzkoušet zvuk pro video s nastavením PulseAudi, tak se objeví výše popsaný dialog “PulseAudio nefunguje spustí se HDA Nvidia…” ). Pokud jsem přihlášen ke svému účtu a udělám ten samý test, tak se žádný dialog neobjeví.
Další zajímavost je, že pokud si dám přehrávat film v programu Xine tak je vše v pořádku kromě zvuku (který nejde). Ve výše zmiňovaném článku se právě upozorňuje na nastavení v “.xine” podíval jsem se nato a hnedka po přečtení jsem to zase zavřel .
Na základě zkoušení jsem si udělal takovou zjednodušenou představu, jak asi funguje zvuk v linuxu (pokud je špatná prosím opravte ji (jinak pokud někdo bude pročítat tento příspěvek a v dalších reakcích se neobjeví potvrzení této domněnky je špatně)).
Máme přehrávač, který posílá zvuk do programu PulseAudio, kde se zpracují požadavky (od všech programu který potřebují odeslat zvuk). Poté probíhá kontrola pomocí programu Phonon, který zjistí zda pracuje PulseAudio správně. Pokud ne přepne na jiný program např. HDA Nvidia (AD198x Analog), nebo něčemu podobnému. Poté jsou data odeslaná do podprogramu (nejspíš nějaký dekodér) xine, který data převede na lehce stravitelná pro jádro. To si vybere ovladač (od výrobce nebo vlastní). V ovladači se upraví informace pro kartu a té se zašlou data. Poté vyjde z reproduktoru zvuk.
Jinak Amarok funguje dobře, neboť pro něj mám nastavený HDA Nvidia (AD198x Analog). Pokud to samé nastavím pro Nastavení systému -> Multimédia -> Video tak problém pořád přetrvává.
Děkuji lidem, kteří to dočetli až sem a také těm, kteří připojí své zkušenosti.