Ahoj chtel bych si zmenit rozliseni a protoze mam 15.4" lcd, rozliseni 1024x768 me nevyhovuje. Kdyz to zmenim ve spravci tak se me po restartu fedory vrati zpatky na 1024x768. Nevite cim to je?? karta intel gma 900.Zkousel sem i editovat xorg ale nepomohlo to. a v nastaveni rozliseni obrazovky mam jenom 3 zakladni rozliseni.
I kdyz tam pridam svoje tak se tam nezobrazi. Nevite co s tim?
Diky.
A jeste jeden dotaz. Zda se me ze obraz v linuxu obecne je trochu mázlý. Oproti win XP je to opravdu dost znat.Neexistuje nejaka technologie jako clear type??
no bohuzel tam je jich hodne zobrazeno ale ale po restertu se nic nedeje.
jestlize to menim v system -->nastaveni–>rozliseni, tak to reaguje a funguje, ale jsou tam zase jenom ty tri základni.
diky.
Prosím napište, co jste zkoušel přidávat do toho xorg.conf a nejlépe ho sem zkopírujte. Mně se také nedařilo měnit rozlišení pomocí grafických klikátek, ale editace xorg.conf mi zabrala…
no mne to funguje aj cez klikacie nastroje v menu administracia displej si nastavis ake maximalne rozlisenie vie tvoja graficka karta a v nastaveniach rozlisenie si nastavis ake rozlisenie sa ma pouzit v desktope aspon tak som to pochopil ja
Poradi me tedy nekdo prosim??
Uz se s tim morduji pekne dlouho a vysledek furt nic.
A jeste jeden dotaz. Zda se me ze obraz v linuxu obecne je trochu mázlý. Oproti win XP je to opravdu dost znat.Neexistuje nejaka technologie jako clear type??
Jsem poměrně velký začátečník, ale myslím, že bys měl přidat hodnoty rozlišení ještě do sekce Device a Monitor. Jen nevím, jestli uvodit parametry pomocí Modes …
píšu to ale z hlavy, tak opatrně. Ještě zkus dohledat.
Zda se me ze obraz v linuxu obecne je trochu mázlý. Oproti win XP je to opravdu dost znat.Neexistuje nejaka technologie jako clear type??
Je mázlý obraz nebo písmo? Jestli je mázlý obraz, tak tam nepomůže ani ClearType ve WinXP, spíš nový monitor Jestli je ale mázlé písmo, tak je to něco jiného.
Obecně platí, že Windows má všechny fonty dost hrbolaté. Pravda, mázlé nejsou ani trochu. Takže pokud jsi zvyklý na hrbolaté fonty a bereš to jako standard, můžou se ti zdát písma v Linuxu rozmazané. Já to ale vidím přesně naopak - písma v Linuxu jsou skvěle vyhlazená, ve Windows XP nepřirozeně pixelovatá. A ClearType pomáhá jen u větších písem. Takže je to spíše o zvyk.
Problem je jinde. LCD monitory maji jedno jedine nativni rozliseni, protoze maji presne dany pocet bodu. Oproti klasickym CRT monitorum na nich tedy jakekoli jine rozliseni je interpolovane, nebo se nezobrazuje na celou plochu obrazovky (u nekterych LCD lze toto chovani nastavit - tedy zda maji obraz roztahnout na celou plochu nebo ne).
Pokud tedy zvolite jakekoli jine nez nativni rozliseni displaye vysledek bude “osklivy”. Predpokladam tedy ze mate display 15.4" s nativnim rozlisenim 1280x800, pak je na nem rozliseni 1024x768 samozjreme rozmazane. Otazkou zustava proc se to nativni rozliseni nepouziva. Uz se tu nekolikrat resil problem s EDID (monitor o sobe posila spatne udaje) a graficky server tedy neni schopen urcit jake rozliseni ma pouzit takze pouzije nejake “nouzove”. Zkuste tady na foru hleda EDID, pak zkuste hledat EDID v /var/log/Xorg.0.conf, pripadne ve stejnem souboru zkuste najit informaci proc se rozliseni 1280x800 nepouzilo.
Ahoj stale se nedari zmenit rozliseni nad 1024x768. V nastaveni mam na vyber pouze 3 rozliseni"1024x768" “800x600” “640x480”. Na ty to reaguje a meni se. Ve sprave --> Zobrazeni mam vsechny mozne zobrazeni a pokud vyberu “1280x800” tak se zapise do XORG.CONF a chce to restart. Ale po restartu je tam pouze puvodni 1024x768 a do nabidky v nastaveni se neprida a jsou tam zase pouze ty 3. O EDID jsem nenasel v Xorg ani zminku. Prosim pomuze me nekdo uz jsem asi fakt v kocich, Mam notebook Fujitsu Siemens 15.4" LCD grafika intel gma 950. Jestli by nekdo byl tak hodny a nasel pripadnou chybu nebo sem pastnul svoji verzi co mu funguje byl bych vdecny.
Hardware mam nasteveny jako typ monitoru na 1280x800. DEKUJI.
Xorg configuration created by system-config-display
Az na dvakrat definovanou sekci pro hloubku barev 24bitu tam nevidim nic spatne. Pokud ani odstraneni te zdvojene sekce nepomuze (asi ne) tak se musite poradne podivat do to Xorg.0.log a procist co to pise. Prvni co bych zkusil je neco jako:
grep 1280x800 /var/log/Xorg.0.log
Pak by mozna nebylo od veci poslechnout co je napsano v komentari
Comment all HorizSync and VertSync values to use DDC:
Tedy zakomentovat radky
HorizSync 31.5 - 90.0
VertRefresh 59.9 - 60.1
(na zacatek se napise #).
Zkus si pomocí prográmku gtf vygenerovat modelines a dát je natvrdo do xorg.conf. Pak bys měl mít možnost to rozlišení vybrat i v grafickém nastavení.
nějaké příklady mám na http://jndm.net/doku.php/linux:nastaveni_monitoru jsou tam dva odkazy které mně kdysi pomohly, snad ještě fungují. To gtf jsem vždycky měl nainstalované defaultně, kdyžtak by to mělo být v repozitářích.
Ahoj tak sem to vyresil, Musel jsem vybrat jiny model videokarty. Mel jsem tam i810
a s tim me to nefungovalo. Tak sem vybral Intel-Vendor-supplied driver for intel cards a uz muzu menit rozliseni v nastaveni. Ale pri startu fedory me to hodi nejake nesmyslene ptze se me tam nevejde cely obraz. Kdyz pohybuji mysi, tak se me obraz posouva. Nevite co s tim??
A jeste jeden dotazek. Nevite prosim jak zobrazit ty pohybujici se kolecka abych vyzkousel grafiku jestli je ok?
Diky.
No potes koste Pri startu ti to hodi nejake nesmyslne rozliseni s virtualni obrazovkou vetsi nez je display. Nevim co je intel-vendor-supplied driver, ale pokud si tam zadny nedodal tak tam asi bude vesa (xorg.conf Driver). Kolecka se pousti prikazem “glxgears” a obavam se vysledek te nepotesi… ale zkus to.
Hoj no tak kolecka se me toci a krasne. v Xorg.conf mam ted napsany driver intel misto i810.Tak ted nevim na cem sem. Sem mel radost ze jsem to vyresil ale ty jsi me ji zkazil:)) Ja tedy nevim jak jinak to jiny rozliseni tam dostat.
Xorg configuration created by system-config-display
Pokud se ti kolecka toci a pise to FPS v radu stovek az tisicu a toci se i kdyz maximalizujes okno s koleckama tak muzes byt opravnene spokoje a vse je v poradku.
Ahoj tak sem konecne vyresil to rozliseni. Ted mam rozliseni v pohode i pri logovaci obrazovce. Musel jsem nainstalovat 915 resolution a maka to super. Takze ovladac tam tedka je i810 co tam ma byt. Vice info na http://www.abclinuxu.cz/forum/show/165398
Ale mam jiny problem pri glxgears me to zobrazuje pouze v radu 500 az 600 FPS
libGL warning: 3D driver claims to not support visual 0x5b
3046 frames in 5.0 seconds = 609.153 FPS
2570 frames in 5.0 seconds = 513.894 FPS
3000 frames in 5.0 seconds = 599.983 FPS
3036 frames in 5.0 seconds = 607.099 FPS
a pri maximalizaci okna:
491 frames in 5.0 seconds = 98.118 FPS
467 frames in 5.0 seconds = 93.220 FPS
946 frames in 5.0 seconds = 189.184 FPS
Podle me tohle je normalni vykon te karty… 600FPS je vic nez dost na cokoli, cokoli vetsi nez 25FPS je lepsi nez televizni obraz. Sice to neni moc ale jesli to je integrovana grafika intel tak bych od ni vic necekal. Vyzkousene to ale nemam.
jj je to grafika intel 950 gm 128 MB na notebooku Fujitsu siemens amilo M 1450G
a prosim te tohle je v poradku?
ibGL warning: 3D driver claims to not support visual 0x5b
Dekuji ti.