ale stale se mi nedari zmenit MAC adresu uz pri startu pocitace.
Mohl by mi, prosim, nekdo poradit jak toho dosahnu ci zda to jde nebo nejde. Se zmenou MAC adresy problem v Debianu nemam. Za kazdou radu predem dekuji.
In Red Hat Linux and other similar systems (Fedora Core, etc) an easy way to make it “permanent” across reboots is to just add a variable like this to your ifcfg-eth0 or similar file:
nezkoušel jsem tak nevím
ale dokud na to nepřijdeš tak hoď do /etc/rc.d/rc.local příkazy pro změnu mac adresy za chodu
nebude to sice úplně od začátku, ale logovat se budeš už do změněné
Co je myslim dulezite, je zda funguje ifconfig hw XX:XX:XX:XX:XX:XX
jak se totiz muzete docist v manualove strance:
hw class address
Set the hardware address of this interface, if the device driver
supports this operation. The keyword must be followed by the
name of the hardware class and the printable ASCII equivalent of
the hardware address. Hardware classes currently supported
include ether (Ethernet), ax25 (AMPR AX.25), ARCnet and netrom
(AMPR NET/ROM).
Podstatne je “pokud to zarizeni podporuje”. A aby to zarizeni podorovalo, musi to umet ovladac.
Podle me existuji dva zpusoby zmeny MAC adresy - preflashnutim, nebo tim ze ovladac pri zpracovavani paketu podstrci do paketu jinou MAC. Prvni se vetsinou musi delat najekou utilitou od vyrobce a nemusi to byt vubec mozne, druhy jde pouze pokud to ovladac umi.
Pokud funguje ifconfig, musi fungovat nastaveni pres ty konfiguracni soubory. Pokud ne, ani z konfiguracnich souboru to nepujde.
MMCH: Docela by me zajimal legitimni duvod, proc menit MAC adresu sitovky.
S pomoci ifconfig jsem to zkousel a tim to jde, ale nevydrzi to po restartu. Jak uz jsem psal, tak v debianu mi to chodi. Jak je to tam reseny, teda fakt nevim, jestli to jenom nejak podstrkava, kdo vi!!!..
Pokud funguje ifconfig, musi fungovat nastaveni pres ty konfiguracni soubory. Pokud ne, ani z konfiguracnich souboru to nepujde.
A je to vlastnost nebo chyba?! Zajimalo by me, jestli se to nekomu jinemu povedlo zmenit nebo jestli s tim mam problem jenom ja.
MMCH: Docela by me zajimal legitimni duvod, proc menit MAC adresu sitovky.
To je strasne jednoduchy - notebook - moc pripojeni na kterych je potreba registrovat MAC, abych dostal ip adresu z DHCP - novy notebook - lenost - moc emailu napsat, aby byla preregistrovana MAC. A taky ta zmena nekdy docela trva…
Option MACADDR neni k tomu aby se menila MAC adresa sitovky, ale k tomu aby se tam zapsala existujisi mac sitovky. Pokud to chcete menit pri startu, pridejte si to do inicializacnich skriptu.
Tak jsem to cely zmastil ja. Prehledl jsem, ze jsou tam dva parametry a to HWADDR a MACADDR. Zapsal jsem svoji MAC za parametr HWADDR a to nefunguje. Ted jsem nasel na webu RedHat:
Solution:
To change the MAC address of an Ethernet Interface, edit the associated /etc/sysconfig/network-scripts/ifcfg-ethX file and replace the HWADDR=XX:XX:XX:XX:XX:XX variable with MACADDR=XX:XX:XX:XX:XX:XX, typing in a new desirable MAC address.
Tak jsem to nasel na webu:
HWADDR=, where is the hardware address of the Ethernet device in the form AA:BB:CC:DD:EE:FF. This directive is useful for machines with multiple NICs to ensure that the interfaces are assigned the correct device names regardless of the configured load order for each NIC’s module. This directive should not be used in conjunction with MACADDR.