zmena klavesnice v bash

zdravim, nasiel som sice nejaky ten navod, ale ani jeden mi nepomohol, tak by som sa rad poradil s niekym priamo… ako zmenim klavesnicu v bash z prednastavenej anglickej qwerty na slovensku qwertz? takisto mi nezobrazuje niektoru diakritiku… dik fedora 15 gnome3

Klikni do pravého horního rohu,
vyber “system settings” (systémové nastavení)
vyber “region and language” (region a jazyk)
přepni na kartu “layouts” (rozložení)
plusem přidej požadované rozvržení.
V “options” můžeš zvolit v podsekci “key to change layouts” klávesovou zkratku pro přepínání rozložení klávesnice, pokud jich používáš více (možnosti, klávesy pro změnu rozložení)

(mám systém anglicky, v závorkách je orientační překlad do češtiny)

dik za radu, ale stale to nie je to, co potrebujem… este si takto zvladam zmenit klavesnicu :wink: ide o to, ze ked sa prepnem do textoveho rezimu, tam mam anglicku klavesnicu, co uz prepnut neviem

V grub.conf mám kernelargument KEYTABLE=cz-us-qwertz a v konzoli českou klávesnici.

maros24snv napsal(a):

…ked sa prepnem do
textoveho rezimu…

Zmátlo mě to Gnome 3. Zkus změnit nastavení v souboru /etc/sysconfig/keyboard.

loadkeys /lib/kbd/keymaps/i386/

no… v grub.conf mam nornmalne nastavenu slovensku klavesnicu, ale aj tak si nemyslim, ze by mi nastavenie grubu pomohlo vyriesit problem s konzolou…

pakanek, prepac za zmetenie, ale linux pouzivam nie az tak dlho, takze neviem sa vyjadrovat, ako by sa patrilo :smiley:
v subore, ktory si mi poradil, mam nastavene sk-qwerty, co je zaujimave, kedze pouzivam qwertz, ale v konzole mam na 100 percent anglicku klavesnicu, takze ani toto nepomohlo…

a pri rade stderra mi vypisalo “input in flex scanner failed”

poprosim, ked mate este nejakeeee rady, zislui by sa, ved sa to musi dat nejako zmenit…