Ahoj! Nemáte někdo zkušenosti s zeitgeistem? Stává se mi poměrně pravidelně, cca jednou denně, že mi začne zapisovat na disk buhvíco a dokáže to dělat třeba 2 hodiny. Disk přitom chrčí jak blázen a kapku mi to zpomaluje systém, nehledě na to, že disk díky tomu možná půjde brzo do křemíkového nebe.
Je to normální nebo to je jen nějaký bordel v uživatelském profilu z předchozích verzí fedory, který tam po těch cca 8 preupgradech hnije, a pomohlo by lehké pročištění? Kdyžtak poraďte, kde co nastavit, co pročistit nebo poraďte i něco jiného
Na vyčištění používám Bleachbit (ale spíš tak jednou měsíčně a nevím zda to má nějaký účinek).
Na diagnostiku problému by možná pomohly příkazy (pokud jsi je nepoužil):
sudo iotop (jednoduchý io monitor - které procesy zapisují čtou z disku)
a
lsof (vypíše procesy které pracují se soubory).
Bude jich hodně. Možná konkrétně zadat: lsof -c processname (pouze pro proces processname).
Právě přes iotop jsem zjistil viníka. Ten lsof mi říká, že pracuje se vším možným v ~/.local/share/zeitgeist/, což je asi v pořádku. Jen nevím, proč to dělá několik hodin.
Otazka c.1 je zda vyuzivas toho co zeitgiest produkuje (http://zeitgeist-project.com/), pokud ne, tak ho odinstaluj.
Bohuzel musim konstatovat, ze vsechny pokusy o tyto indexacni nastroje konci stejne. At je to beagle, tracker, nepomuk nebo zeitgeist. Vysledek je, ze to obtezuje vic nez kolik to prinese uzitku.
Bleachbit mi tedy podle mě moc nepomohl. Alespoň mám pocit, že vakuování databází a pročištění cache s tím nebude mít co dělat.
Ohledně odinstalace - nedávnou jsem to chtěl provést, ale tuším, že na tom bylo závislé kde-base nebo tak něco, takže jsem byl donucen to tam nechat. Dnes už to jde, takže super. Do koše s ním Tedy alespoň doufám, že se bez něj v gnome obejdu.
Zas mi chrčí disk z ničeho nic, to tu dlouho nebylo… :-/ Tentokrát vytěžuje gnome-settings-daemon 1 CPU na 100% a druhý (ještě že mám čtyři) vytěžuje dconf-service čekáním na IO, protože zběsile přepisuje v ~/.config/dconf/ 4 user.* soubory. Dconf-service už asi neodinstaluju, co?
V nástroji disky to hlásí ve smart datech souhrnné posouzení v pořádku. smartctl mi řekl něco ve smyslu, že žádné chyby nezalogovány.
Neřekl bych, že problém je v disku. Pokud nějaký proces přepisuje nějaké soubory neustále dokola (mění se jména několikrát za sekundu), myslím, že není problém v disku, ale v tom procesu.
No mně teď napadlo, čím by to mohlo být. Možná si za to můžu sám. Mně vždycky popadá touha mít systém aktuální, takže když se mi objeví nabídka nainstalování aktualizací, tak do toho samozřejmě okamžitě jdu. Pak se to ale nainstaluje a chce to restart, jenže já mám puštěno mreky aplikací, něco rozděláno, takže to zamozřejmě jen zavřu s tím, že to restartuju někdy potom, třeba až půjdu z práce. Jenže to to taky neudělám, druhý den taky ne a možná třetí si vzpomenu… Mám podezření, že ten disk začne dělat takovýhle hovadiny pokaždý, když se dostanu do stavu “odloženýho restartu”. Taky to pak třeba dělá to, že se mi sám přepíná numlock několikrát za sekundu a tref se pak, když chceš napsat číslo Po restartu to pak na docela dlouho dá všechno pokoj, ale to už si připadam jak s produkty od MS.
Máš pravdu, i bez instalace aktualizací to dělá. Ale podle posledních pozorování se to stává, když zůstanu na stroji přihlášen hodně dlouho… Děje se to na pracovním počítači, který běží pořád. Když jdu domů, tak jen zamknu obrazovku a občas pracuju z domova přes VNC nebo přes NX. Druhý den přijdu a disk svítí a jede jak o život. Přestože to dělají uživatelské procesy, nepomůže ani odhlášení a nové přihlášení, ale až restart. Když se ale zkouším při odchodu z práce odhlásit, pracovat jen přes NX a druhý den se znovu přihlásit, je to ok.
To je tedy zahada, nic takoveho se mi nedeje - tedy system spousti pravidelne pres anacron indexaci manualovych stranek, prelink a aktualizaci DB locate. Nicmene pokud to je pouze pokud je uzivatel prihlasen, pak se jedna zrejme skutecne o problem nejakeho uzivatelskeho udelatka. Osobne bych to tipoval na nejaky zadrhel v ulozenych datech nebo konfiguraci at uz je to zeitgeist nebo neco jineho. Odhlaseni uzivatele nemusi pomoci, proces se muze iniciovat treba pres DBus ci co ja vim a bezet na pozadi. Nejvetsi zatizeni od disku vznika napr. kdyz jeste dojde RAM a musi se zurive swapovat. Pak je disk uplne KO.
Zkusil bych tedy
jine graficke prostredi (jen na zkousku)
vytvorit si novy ucet zda to na nem bude delat taky