Ahojte, dneska jsem poprve nainstaloval linux FC8. Ale vubec mi to nenainstalovalo wifi kartu XI-626. FC8 nema ovladace na tuto kartu ?? Zkousel jsem taky stahnout nejake ovladace, ale pri instalaci to pise chybu
[root@doma hostap_cvs_030220_200_01]# make hostap
gcc -I/usr/src/linux/include -O2 -D__KERNEL__ -DMODULE -Wall -g -c -I/usr/src/linux/arch/i386/mach-generic -I/usr/src/linux/include/asm/mach-default -DMODVERSIONS -include /usr/src/linux/include/linux/modversions.h -fomit-frame-pointer -E -D__GENKSYMS__ driver/modules/hostap.c |
/sbin/genksyms -k 2.6.23 > driver/modules/hostap.ver
/bin/sh: line 1: /sbin/genksyms: není souborem ani adresářem
cc1: error: /usr/src/linux/include/linux/modversions.h: není souborem ani adresářem
driver/modules/hostap.c:19:26: error: linux/config.h: není souborem ani adresářem
driver/modules/hostap.c:21:26: error: linux/module.h: není souborem ani adresářem
driver/modules/hostap.c:22:24: error: linux/init.h: není souborem ani adresářem
driver/modules/hostap.c:23:24: error: linux/slab.h: není souborem ani adresářem
driver/modules/hostap.c:24:27: error: linux/proc_fs.h: není souborem ani adresářem
make: *** [driver/modules/hostap.ver] Error 127
A nejde pomoci yum stahnout ovladac na tuto kartu ??
Moc Vas chci poprosit o radu jak rozchodit tuto wifi kartu. Předem děkuji za rady.
To sem teda blazen… ted tu nekdo resil problem s XI-325 - taky tvrdi ze mu tato karta ve vychozi instalaci F8 nejde, pritom tyto karty maji identicky chipset a obe je pouzivam uplne normalne. Jsou to v podstate jinak zabalene ty same karty.
modul hostap je uz ve Fedore a NENI… opakuji NENI potreba ho nikde stahova a kompilovat (locate hostap)
vychozi instalace pouziva k ovladani teto karty modul orinoco, ktery s touto kartou umi pracovat pouze v klientskem modu - tzn. muzete se pripojit nekam, ale nemuzete udelat pristupovy bod. Na tom neni nic spatneho. Pokud orinoco nechcete pouzivat, nebo vam nejde, zkuste ho dat na blacklist aby se pouzival hostap
Pokud kartu neumi obsluhovat NetworkManager (coz bych se divil) pak ji lze nastavit pres konfiguracni soubor.
Nastaveni karty /etc/sysconfig/networking-scripts/ifcfg-wlan0
Děkuji za rady. Zkusil jsem /etc/sysconfig/networking-scripts/ifcfg-wlan0 ale ifcfg-wlan0 v adresari není tady je jeho výpis:
[root@doma network-scripts]# ls
ifcfg-eth0 ifdown-isdn ifup-aliases ifup-plip ifup-wireless
ifcfg-lo ifdown-post ifup-bnep ifup-plusb init.ipv6-global
ifdown ifdown-ppp ifup-eth ifup-post net.hotplug
ifdown-bnep ifdown-routes ifup-ippp ifup-ppp network-functions
ifdown-eth ifdown-sit ifup-ipsec ifup-routes network-functions-ipv6
ifdown-ippp ifdown-sl ifup-ipv6 ifup-sit
ifdown-ipsec ifdown-tunnel ifup-ipx ifup-sl
ifdown-ipv6 ifup ifup-isdn ifup-tunnel
A tady je výpis /sbin/lspci
00:0d.0 Network controller: Intersil Corporation Prism 2.5 Wavelan chipset (rev 01)
Dokonce se mi podařilo po zadani modprobe hostap_pci to že jsem v programu Wifi Radar widěl okolní bezdrátové sítě jen jsem na mé wifi síťovce nemohl nastavit IP atd. A ještě v záložce systém/správa/síť vidím jen jednu síťovku co mám na integrovanou na základní desce eth0.
Výpis
[root@doma network-scripts]# iwconfig
lo no wireless extensions.
eth0 no wireless extensions.
eth2 no wireless extensions.
wifi0 IEEE 802.11b ESSID:“test” Nickname:""
Mode:Master Access Point: Not-Associated Bit Rate:11 Mb/s
Sensitivity=1/3
Retry short limit:8 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off
eth1 IEEE 802.11b ESSID:“test” Nickname:""
Mode:Master Access Point: Not-Associated Bit Rate:11 Mb/s
Sensitivity=1/3
Retry short limit:8 RTS thr:off Fragment thr:off
Encryption key:off
Power Management:off
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
Bohuzel jste nenapsal, zda a co jste udelal, takze doplnim jen tolik, ze pokud je wifi zarizeni ovladano ovladacem orinoco pak se prezentuje jako rozhranni eth - ve vasem pripade zrejme zarizeni priradil alias eth1, tento mu zustal uz i po zablokovani tohoto ovladace a pouziva jeji i hostap. Podle vypisu iwconfig mate bezdratove zarizeni v master modu - tedy delate pripojny bod. Nastaveni z konfigurace tedy ulozte do ifcfg-eth1 a zmente v nem jmeno zarizeni z wlan0 na eth1 a samozrejme MAC adresu na tu svou!!! Nezapomente vypnout sluzbu NetworkManager a povolit sluzbu network.
Tak dneska se mi povedlo rozchodit síťovku XI-626. Udělal jsem to tak že jsem v adresáři /etc/sysconfig/networking-scripts/ vytvořil soubor ifcfg-eth1 do kterého jsem zapsal:
Intersil Corporation Prism 2.5 Wavelan chipset
DEVICE=eth1
ONBOOT=yes
BOOTPROTO=dhcp
HWADDR=00:60:B3:6B:5A:4E
USERCTRL=no
MODE=Managed
ESSID=
CHANNEL=3
Po tomto zápise se wifi síťovka objevila i ve:
systém / správa / síť
COVEC MOC DĚKUJI ZA RADY. TY JSI TADY SNAD JEDINÝ CO DOBŘE PORADÍ.
Chtěl jsem se ještě zeptat zkoušel jsem program icmpquery a taky hping3, kde jsou zkoušel pingnout druhý můj PC (notebook) v síti na zjištění MAC adresy a nějak to nešlo. příkazy jsem zkoušel icmpquery -m 192.168.1.5 a u druhého hping3 192.168.1.5 --icmp-addr
Nevím jestli v zadávání příkazů nemám chyby ??
Při zadání příkazu, který jsem našel na internetu příkaz Hping vůbec nešel
hping send {ip(daddr=192.168.1.5)+icmp(type=8,code=0)}
Existuje nějaký jiný způsob zjištění MAC adresy ?
Předem děkuji za rady.
Na lokalnim segmentu site ano - staci obycejny ping a pote se podivat do arp tabulky - prikaz “arp” ji vypise. Pokud v ceste stoji router, pak to jednoduzse nejde jiz z principu funkce site. Jesli to icmpquery nebo hping umi nevim - ani jedno neni standardni soucasti Fedory.