Zamrznutí Gnome při zavírání neodpovídající aplikace

Mám několik problémů, ale mám podezření, že spolu všechny souvisí.

Před asi dvěma měsíci jsem něco přidával nebo updatoval pomocí Yumexu. Bohužel, během instalace se program “seknul”, CPU na nule, progressbary stály. Takhle to bylo přes hodinu, tak jsem ten proces Yumexu odstřelil. A myslím, že právě od té doby se dějí věci :slight_smile:

Když spustím nějakou GTK aplikaci, do terminálu se vypisuje spousta hlášení

bad image index

a

Gtk-WARNING **: Icon cache '/usr/share/icons/hicolor/icon-theme.cache' is invalid

Když ten soubor s cache smáznu, hlášení přestanou, ale jen do té doby, než se to soubor znovu sám vytvoří :frowning:

To není nejhorší. Když něco instaluju pomocí Yumexu, občas se stane, že se věc nainstaluje a Yumex spadne (sám skončí). Při použití pirut a pup je vše v pořádku. Zřejmě tedy bude nějak nakopnutá rpm databáze. Nicméně příkaz

rpm -vv --rebuilddb

neřeší ani jedno, ani druhé.

I to bych přežil :slight_smile: Ale nejhorší je, když se snažím zavřít nějakou aplikaci, která je zrovna zaneprázdněná. Buďto kliknu na křížek vpravo nahoře nebo i jen na nějaké tlačítko v aplikaci. V tom případě Gnome zamrzne, resp. vůbec nereaguje na klikání myši (jen pohyb) ani stisk tlačítek. Jinak se zdá, že běží. Z tohoto stavu se můžu dostat jen shozením X serveru (a to jen když předtím nezmáčknu moc tlačítek).

Lze to vyzkoušet zrovna tím Yumexem - spustím ho dvakrát za sebou. Druhý Yumex zahlásí, že je aplikace uzamčena a Yumex zamrzne (je to normální?).

Protože celkem často je něco zaneprázdněné (třeba jen 2 vteřiny), dost často musím násilně ukončovat všechny aplikace společně s X serverem. Pokud nepoužiju tvrdý reset :frowning:

V KDE se chyba při zavírání neprojevuje, v Gnome ano.

Neví někdo, jak toto vyřešit, nebo vůbec kde hledat chybu? Do záznamu se v době zamrznutí bohužel nic nezapíše…

Díky.

Nemyslim, ze by to bylo nakopnutym rpm. Spis se neco nedo/spatne nainstalovalo a nejspis neco kolem GTK. Chtelo by to zjistit co se v dobe toho zabiteho yumexu instalovalo a to stahnout a rucne preinstalovat.

YUMEX pustím v konzoli a hodí mi také tuto hlášku : /usr/lib/python2.5/site-packages/yumgui/widgets.py:142: GtkWarning: Icon cache ‘/usr/share/icons/hicolor/icon-theme.cache’ is invalid

Takže platí Tuček Šlajs - stejné chyby stejné známky ??? Jenže já používám KDE a chyba se projevuje taky a YUMEX spadne skoro vždy po dokončení instalace. Jiné chyby nedělá tak jsem si zvykl. Příčina toho je pravděpodobně , asi na 99%, že jsem instaloval sadu ikon do KDE z kde-look.org. Do tohoto zásahu YUMEX nepadal.Jinak původní ikony pro GTK a Gnome jsem neodinstalovával.

Zkuste pouzit nove gtk2 z updates-testing. V prehledu opravenych bugu je i jeden tykajici se zamrzani a icon cache.

Kalidah: díky, díky, díky, to je opravdu ten bug! Už to tedy jede.

Opravdu byla chyba tedy v GTK. A když jsem smazal ten soubor s cache, už se nezobrazujou ani ty hlášky. Takže paráda, zdá se že vyřešeno :wink: