yum vs. urpmi

Zdravíčko, myslel jsem, že když se jedná o distribuci používající .rpm tak že bude používat urpmi i když se jedná vlastně o instalační nástroj Mandriva a Mageia Linuxu. Vlastně jsem na Mandrivě vyrostl, tak mě to celkem vylekalo. Spíš bych se tedy zeptal na nějaké základní rozdíly mezi yum a urpmi. Díky moc

Základních rozdílu asi moc nebude (nebudeme-li se bavit o parametrech a syntaxi), přeci jen se jedná o nástroje určené k tomu samému. Pokud jsi ale odrostlý na Mandrivě, o urpmi toho určitě víš spoustu, nech si vyjet manuálovou stránku yumu a nějaké základní rozdíly tě určitě trknou :wink:

To bude zřejmě ideální

urpm stejne jako yum je jen jeden z mnoha programu na instalaci a spravu baliku, resp. reseni zavislosti. Kazda aplikace pristupuje k reseni zavislosti trochu jinak a hlavne - kazda vyzaduje vlastni strukturu repozitaru s baliky. Fedora pouziva yum, Suse zypper, resp. yast, Mageia urpmi. Princip je ale pro uzivatele stale stejny - nainstalovat balik i se zavislostmi automaticky a udrzet zavislosti a instalaci konzistentni.

Jak mám při instalaci pomocí yum chápat tuto hlášku?

Varování: RPMDB byla změněna mimo yum.

Nepracoval jste s balíčky v jiném nástroji? Toto se typicky objevuje, když databázi upravujete přímo nástrojem RPM.

Yum si pamatuje kdy naposledy manipuloval s databazi RPM. Pokud ji zmenite jinym nastrojem (rpm, mozna i packagekit?) tak pak yum pise varovani, ze mu rpmdb nekdo zmenil. Nemelo by to ale mit zadny vliv na funkci. Po dalsi uspesne yum transakci to prestane vypisovat.

Mám tu nějaký GUI nástroj na správu balíčků (gtk-application), zřejmě to s yum nespolupracuje. Může to být ono?

PackageKit využívá ve Fedoře jako backend YUM, takže ten by to způsobovat neměl. gtk-application neznám a ani jsem to nenašel v repozitářích.

Zdravim,

nepsal jsi v jinem vlakne, ze jsi pridaval repo RPMFusion, jak jsi to pridaval jej pridaval? Pokud podle prirucky, tak jsi nejspis uzil prikaz rpm a tedy jsi manipuloval s balicky mimo yum. Jak uz bylo receno na funkci rostlinare to nema vliv.

kuku.mp3

Info napsali pánové výš. Já jen dolním, že yum si drží info o pohybu balíčků ve své cache, po jejím promazání (yum clean all) by měla zmizet i tato hláška

No jo, koukám na to. Tak díky moc.

man yum, inák nehľadajte odlišnosti, ubunru /deb/ používá na inštaláciu balíčkov v terminále apt a fedora /rpm/ zasa yum