XPcka + Fedora 7

Mam jeden disk rozdelenej na 3 oddily, jeden mam na zalohu, na druhym mam wokna (XP) a na tretim mam Fedoru 7. Problem mam ten ze sme nainstaloval nejdrive XPcka a potom Fedrou, a ted se nemuzu do XPcek dostat. V zavadeci mam Fedora 7 (…) a Other. Ja dam other a naskoci mi tahle hlaska:

Booting “other”
Rootnoverify (HD0,4)
Chain loder +1

Nevite co stim? Sem zacatecnik, takze prosim vsvetlit trochu podrobneji!

Doufám, že jako zavaděč používáte GRUB pokud ano toto je výpis z mého grub.conf :

#boot=/dev/sda
default=0
timeout=5
splashimage=(hd0,0)/grub/splash.xpm.gz
hiddenmenu
title Fedora (2.6.21-1.3228.fc7)
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.21-1.3228.fc7 ro root=LABEL=/ rhgb quiet
initrd /initrd-2.6.21-1.3228.fc7.img
title Fedora (2.6.21-1.3194.fc7)
root (hd0,0)
kernel /vmlinuz-2.6.21-1.3194.fc7 ro root=LABEL=/ rhgb quiet
initrd /initrd-2.6.21-1.3194.fc7.img
title WINXP
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)
rootnoverify (hd1,0)
chainloader +1

jak vidíte také používám winxp a jediným problémem je přesvědčit wokna že jsou na prvním disku a jako první tímto zápisem :
map (hd0) (hd1)
map (hd1) (hd0)

jinak zkuste hledat na tomto fóru, mockrát se to tu řešilo a i já jsem si to tady našel. Mějte se pěkný den.

Dekuji, ze jste se ozval, bohuzel ani timto sem to nerozchodil, spise naopak, sem to posral, ted se nedostanu ani do Fedory ani do XPcek. Neni to tim ze mam jinak oznaceny diky? Fedoru mam na C:/, a XPcka mam na H:/

Pokud používáte wokna minoritně, doporučuji je provozovat jako virtuální guest systém. Prostředků je spousta. Sám jsem si vybral VMware Player (pěkný je i VirtualBox). V takovémhle řešení na vás čekají samé výhody. Přinejmenším bych uvedl hardwarovou nezávislost virtualizovaného systému.

Jestli se nedostanete do Win ani do Linuxu, tak se bohužel asi nevyhnet záchrannému režimu (kapitola Mód pro opravu poškozeného systému příručky). Tam budete muset správně zeditovat soubor grub.conf. Při editaci je důležité rozlišovat diskový oddíl a disk (we Win tyhle dva pojmy z pohledu uživatele trochu splývají). Až se Vám podaří zprovoznit záchranný režim, napište do příkazové řádky

/sbin/fdisk -l 

a výstup nám se nakopírujte. Z tohoto výpisu by mělo být patrné jaké diskové oddíly máte na jakém disku a podle toho bychom mohli dát ten grub.conf dohromady.

Macky

Jestli jsem Vás svým přispěvkem nějak zmátl tak se omlouvám, ale byl to jen příklad a ukázka jak to funguje u mě. Proto tam bylo také napsáno, že musíte dál hledat, abyste pochopil jak to vše funguje. Měl jsem Vás také nasměrovat na příručku http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:f7obsah ,kterou skvěle udržuje macky a tímto mu také za sebe děkuji. :slight_smile:

Me by teda zajimalo co ste do toho grub.conf napsal, ze uz nenabootujete ani Fedoru. Jesli ste to premapovani pridal na zacatek souboru misto k Wokenicim tak to potes koste… No pres zachranny rezim este jde sprovoznit ledacos. Rozdeleni disku na C: a H: ne nesmysl vytvoreny windows a psimenka se tam meni podle toho jak strkate do pocitace disky nebo ne takze jsou zcela nicnerikajici. Fedora na zadnem C: neni. Je bud na primarnim disku nebo sekundarnim bud na prvnim nebo druhem kanale. Pak jeste zalezi na jakem oddile. Ten vypis fdisk by nam i vam velmi pomohl.