Zdravím,
potřebuji spouštět nějaké Windows aplikace. Zprovoznil jsem to pod Wine, ale po aktualizaci to přestalo fungovat. Bohužel jsem zjistil, že v repozitářích není standardní Wine, ale WineHQ jako testovací verze, která se může rozbít.
Existuje nějaký způsob jak přejít na standardní Wine, aniž bych je musel pokaždé kompilovat ze zdroje?
Uvažoval jsem také o virtualizaci WinXP. Na počítači ale již mám Fedoru nainstalovanou a nechci si rozbít zavadeč. Je možné instalovat Windows až ve VirtualBoxu?
VirtualBox na Fedoře nedoporučuji. Mnohem lepší výsledek dostaneš s něčím nad KVM: GNOME Boxes nebo virt-manager.
Pokud má člověk Windows k dispozici a má dostatek paměti, tak rozhodně doporučuji raději pouštět aplikace ve virtualizovaných Windows než se trápit s Wine.
Samozřejmě, z pohledu hostujícího systému to je jenom soubor na disku. Virtuální stroj lze vždycky bez problémů smazat bez jakýchkoliv následků. Doporučuji GNOME Boxes, ty jsou ze všech řešení neintuitivnější.
Díky za radu,
Gnome-boxes instalační CD nerozpoznal, ale virt-manger ano. Instaloval jsem WinXP. Problém je, že je to neskutečně pomalé. Mám procesor Intel e6300, který dle stránek Intelu podporuje VT-X virtualizaci, ale v cpuinfo flag wmx není:
Virtualizace je proces/uloha/aplikace jako kazda jina a vykon zpomaluje… Intel myva skutecne virtualizaci ve vychozim nastaveni vypnutou a v BIOSu musis najit prislusnou volbu. Jak se z zrovna v tom tvem jmenuje ale tezko rict. Zkus se podivat do manualu k desce zda tam popis biosu neni, pripadne posli aspon co to je za desku.