wifi po instalaci nenachazi dostupne site

Dobry den,
rozhodl jsem se prejit z ubuntu na fedoru, po instalaci mi vsak jako kdyby nefunguje wifi, nenachazi okolni site. Nevim jakymi prikazy mam co v terminalu diagnostikovat, a tudiz nemohu poslat zadny vypis zatim. Prosim budte nekdo shovivavy. Instaloval jsem to z F10 live CD KDE, kabelove pripojeni nemam, takze jsem odkazan pouze na wokna ze kterych ted pisu, takze bych potreboval poradit jak to zprovozni offline. Hadam, ze chyba bude v ovladacich. Zkusim je jeste pohledat, aspon se tak seznamim s KDE :slight_smile: Mam notebook s wifikartou Atheros AR5006EG. Dekuji

Tak jsem si trosku prosel aplikace a zjistil nasledujici veci.
Program network configuration ukazuje, ze vsechny eth zarizeni i wireless jsou neaktivni. Po stitknuti na tlacitko ,aktivovat" se zobrazi okno s napisem ,aktivuji zarizeni" ale to zustane dal nekativni!!! Co to jako ma byt? Program Network Device Control pri jistotu nejde psustit vubec. Po kliknuti nabiha, nabiha, nabiha az nakonec nenabehne. Btw lspci mi wifi kartu najde a zda se ze ji poznava a ze je OK.

Pro ath5k existuji dva ovladace. Jeden open source ath5k, druhy zatim s binarni casti madwifi, ktery najdes v repozitari rpmfusion. Z toho by si musel rucne stahnout balik madwifi a kmod-madwifi pro verzi kernelu kterou mas nainstalovanou.

Pro nastatovani karty by si vubec nemel pouzivat tyto volby z menu ale Network Manager, ktery byva jako applet na liste (aspon v GNOME, v KDE nevim). Je divne ze by v instalaci z LiveCD nebyl.

Podle me je divne, ze nefunguji zakladni prikazy jako ,aktivovat zarizeni" v nastrojich pro spravu zarizeni… ted stahuju DVD, tak to zkusim znovu nainstalovat z nej, vzhledem k bohatsim repozitarum nez live CD. Ale jsem dost zklaman takovymi problemy hned na zacatku. Cekal jsem, ze fedora bude min user friendly, nez ubuntu, ale tohle… no kazdopadne se nevzdavam… zatim. Btw nevim co bys chtel resit v network managerovi, ten je akorat na dve veci… nehlede na to ze ohledne nastaveni karty jsem v nem nic nenasel

Takze, ani po naistalovani verze z DVD s GNOME mi wifi nejede. Pri pokusu o aktivaci zarizeni wlan0 se pokousi nacist IP. pri cemz v tomto selze. V nastaveni mam zaskrtle ziskat IP adresu z DHCP automaticky, tak netusim v cem by mel byt problem. Stahl jsem si taky ty baliky z rpmfusion…u obou dvou to hlasi stejnou chybu:
kmod ‘NoneType’ object has no attribute ‘getProvides’
madwifi NoneType’ object has no attribute ‘getProvides’

btw kdyz jsem jako uplne prvni zkousel live CD s rewiew fedory 11, tak mi to sit v pohode naslo…

bez ovladačů ti wifi aktivovat nepůjde DVD si stahoval zbytečně stačilo jen ty balíčky z rpmfusion ty na liveCD ani DVD
nejsou z licenčních důvodů.
v konsoli

cd adresář_kde_máš_stažené_balíčky
su
yum localinstall název_balíčku1 název_balíčku2

a liveCD Fedory 11- je možné ,že už obsahuje svobodný ovladač.

Aha… tak v tom pripade si radsi pockam na vydani F11

Nakonec jsem zvolil kompromis, debian a F11. V 11 sit v pohode jede a musim rict, ze jsem prijemne prekvapen, predevsim systemem yum, vse je prehledne a snadne. No, nakonec to vypada, ze jsem fedore preci jen (diky sve neznalosti a lamovitosti) krivdil. Tesim se na F11 stabilni verzi, abych mohl odbourat debiana (toho mam jen pro jistotu, kdyby neco).

Mohu se prosím zeptat co Vás zprudilo na Ubuntu?

Tak me uz ubuntu dlouhodobe… nebavilo. Na linux jsem presel take proto, ze me uz na woknech bavilo ,tunit" si ruzne aplikace a upravovat si je podle sveho (napr. miranda). Noa z ubuntu se postupne zacina stavat druhe windows ve smyslu ,user friendly", misto skladani se clovek musi naopak zbavovat prebytecneho materialu. Dlouho jsem to trpel, ale nekolik poslednich vydani ubuntu jsem mel problemy s wifi ( i se vsemi ovladaci a instalacemi z CD byla sit nestabilni) a na ubuntackym foru si nikdo nevedel rady, tak jsem se rozhodl po letech otestovat jine distribuce. Fedora se mi zatim dost zamlouva, ale mozna je to novym KDE, z ktereho jsem primo nadsen, ackoliv jsem predtim pouzival vyhradne jen a pouze xgfce a stare KDE se mi nelibilo ani omylem. A nove xubuntu ma taky problemy se siti, takze u fedory asi zustanu. Uvidim co prinese stable verze F11, zatim jsem si pohral s rewiew verzi a slape docela dobre, zatim.