Dobry den,
mam problem s nastavenim wifi karty Edimax EW-7128G. System ji po zadani prikazu LSPCI vporadku pozna, ale nemuzu ji nakonfigurovat. V seznamu wifi karet se nevyskytuje a ovladac v systemu taky neni. Ovladac mam na prilozenem CD ale nevim jak jej nainstalovat.
Jsem zacatecnik s linuxem prosim o pomoc jak to vyresit.
Nejsem si jisty jesli se tu tahle karta uz neresila. Zkuste sem poslat vypis lspci -v, problem je v tom, ze to co jste nam sdelil je obchodni nazev ale nerika to jaky je tam pouzit chipset. Na abclinuxu.cz do HW databaze jste se koukal?
Tak vypis:
01:07.0 Network Controller: RaLink RT2561/RT61 802.11g PCI
Subsystem: RaLink Unknown device 2561
Flags: Bus Master, Slow Devsel, Latency 32, IRQ 20
Memory at ea000000 (32bit, non-prefetchble [size=32k]
Capabilities:
Doufam ze to je spravne.
Pred chvili jsem si stahl novy ovladac ale je ve formatu .tar a tak nevim co s nim mozna by mi mohl pomoct. Neda se stahnou ovladac ve formatu .rpm ?
Vypis jste poridil jako uzivatel a ne jako root, takze jste si ani neprecetl ze to pise ale to podstatne jsme se dozvedeli. Jedna se o kartu s chipem RaLink RT2561.
To co jste si stahl jsou zdrojove kody ovladace karty, ktere se musi prelozit pro aktualni kernel.
Kdybyste hledal v tomto foru nasel byste vlakno
http://forum.fedora.cz/read.php?1,2804,2804#msg-2804
kde je vse podstatne popsano.
A nakonec i na abclinuxu byste nasel aspon zakladni informace:
http://www.abclinuxu.cz/hardware/pripojeni-na-sit/bezdratove/pci/edimax-ew-7128g
Proc to musim delat ja?
Postupoval jsem podle toho navodu nainstaloval jsem kernel-devel-2.6.21-1.3194.fc7.i686. Bohuzel po zadani prikazu make to vypise error:
/root/rt61-cvs-2007082507/Module/rtmp_main.o
/bin/sh: gcc: command not found
[/root/rt61-cvs-2007082507/Module/rtmp_main.o] Error 127
Doufam ze jsem to vypsal spravne.
Co mam s timto delat?
/bin/sh: gcc: command not found
Zjevně Vám chybí překladač gcc, nainstalujte si ho normálně z repozitářů: “yum install gcc”. (Ono je vůbec možný takhle základní program nemít?)
Ja se bohuzel nedostanu z Fedory na internet bez te karty, takze to nemuzu pomoci toho prikazu nainstalovat. Neda se sehnat ten GCC i ve formatu rpm? Ja sem nasel soubor gcc-4.2.1-1.src.rpm ale nejde nainstalovat.
gcc-4.2.1-1.src.rpm
To “src” znamená “source”, tj. “zdrojový kód”. Zřejmě Vám to bude k ničemu, potřebujete balíček bez toho src.
nejde nainstalovat
Uveďte, co to píše.
Uz sem to tam nahore psal je problem s tim gcc (asi). Nic jine to nepise. Ale ja se prave nedostanu na net jinak nez z windows takze potrebuju naistalovat gcc pomoci toho balicku nebo to jde i jinak?
z instalačním medii a nebo z FTP serveru stáhnou binární balíček gcc (asi těch balíčků bude víc) pro konkrétní distribuci a např. příkazem rpm -Uhv … nainstalovat.
Chapu ze bez pripojeni pres danou wifi se da tezko neco instalovat. GCC je samozrejme v RPM ale nebude vam pravdepodobne chybet jen a pouze tento balik http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/releases/7/Everything/i386/os/Fedora/gcc-4.1.2-12.i386.rpm, ale bude jich vicero.
Pokud mate instalacni DVD medium vytvorte si z nej podle navodu
http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:f7instalace_aplikaci#instalace_aplikaci_pomoci_balicku
sekce “Vytvoření lokálního repozitáře z instalačního DVD” repozitar a z nej jiz balik gcc nainstalujete beznym zpusobem.
Pokud jste instaloval z Live CD, bez aspon chvilky pripojeni na sit “dratovou” se bude jednat zrejme o ponekud slozitejsi ukol.
Ja se tedy pripojim na chvili pomoci dratove site. Jak mam potom presne postupovat abych tu wifinu zprovoznil. Mohl byste mi tu napsat jak mam prikazy zadavat postupne? Musim totiz stahnout vic veci nez je v tom navodu na ktery je tu odkaz. Dekuji predem
Tak se mi nakonec podarilo nainstalovat ovladac na tu Wi-Fi kartu. Nasel sem na internetu jeden navod, pomoci neho jsem pak nainstaloval vse potrebne pro GCC. Takze karta jede.
Mam ovsem problem s pripojenim do site. Dival jsem se i na problem ktery se vyskytl v navodu vise a je celkem podobny. Vyzkousel jsem rady ktere tam jsou, ale nepomohlo to. Mam problem v tom, ze pri pripojeni k siti to po me chce heslo, ja ho zadam a pom se to snazi pripojit ale nepripoji. Zjistil jsem v nastaveni site, ze se karta stane neaktivni jakmile se snazim pripojit respektive zadavam heslo. A kdyz dam rucne Aktivovat tak to hodi error, aktivuje se to, ale po dalsim pokusu o pripojeni se to deaktivuje.
Tohle je ten error:
Error for wireless request “SET BIT RATE” (8B20)
SET failed on device wlan0 ; operation not supported
Prosim co mam delat?
Nevim proc nastaveni bit rate neni najednou podporovano, ale zkuste vlezt do
/etc/sysconfig/networking/profiles/default
a v souboru ifcfg-wlan0
zkuste smazat radek
RATE=Auto
Nevim ovsem jesli to k necemu bude, nenapsal jste zda pouzivate WEP, WPA nebo co vlastne. Take by nam pomohl vypis prikazu iwconfig.
Takze jsem umazal ten radek a error to nehlasi ale stejne se nemuzu pripojit. Kdyz zadam heslo tak to chvili hleda a pak to po me chce znova a zase se to deaktivuje.
Zde je vypis:
IEEE 802.11g ESSID:“382”
Mode:Managed Frequency:2.462 GHz Access Point: 00:1B:FC:45:34:EC
Retry min limit:7 RTS thr:off Fragment thr=2346 B
Encryption key:3132-3334-3536-3738-3930
Link Quality:0 Signal level:0 Noise level:0
Rx invalid nwid:0 Rx invalid crypt:0 Rx invalid frag:0
Tx excessive retries:0 Invalid misc:0 Missed beacon:0
Podle me bude chyba nekde v tom Encryption key, protoze je to jakesi divne moje sit ma heslo 1234567890.
Pouzivam 64bit WEP
A zkousel si do toho cnofigu pridat co psali v tom puvodnim vlakne?
SECURITYMODE=restricted
Jo to jsem zkouse a nezpozoroval jsem zadny rozdil.
Mozna by mi pomohla utilita RutilT.
Stahl jsem ji z techto stranek http://rt2x00.serialmonkey.com/wiki/index.php/Downloads
Nevim ovsem jak ji nainstalovat nemohl by mi tu nekdo napsat navod jak ji naistalovat?
Ta by se podle me mela nainstalovat zaroven s tim ovladacem, ale mozna se pletu, nezkousel jsem to.