a taky mě vadí že když kopíruju cokoliv třeba na kartu tak pak musím dát odpojit zařízení a pak se nahlásí teprve že se ty data zapisují proč to nenahrává přímo jako ve windows??
Ad 1. Pokud mate na danem disku souborovy system FAT nemuzete na nej nakopirovat soubor vetsi nez 4GB protoze tento souborovy system neumi soubory vetsi nez 4GB.
Ad 2. Uz jsem to tu jednou vysvetloval - Linux data zapisuje az pokud je system natolik nevytizeny a ma nashromazdeno tolik pozadavku ze se mu vyplati (z hlediska vykonu a casu) dana data na disk zapsat. Na prikladu compact flash je pekne videt rozdil v chovani - jak vite flash disky maji omezeny pocet zapisu, zpusob, ktery pouziva Linux je, ze minimalizuje mnozstvi zapisu na dane medium a tim setri jeho zivotnost. Windows nikoli. Coz odpovida filosofii komercni firmy, ktera generuje penize vyrobcum flash disku tim, ze ho odpravi pokud mozno co nejdriv.
Uznavam je to trochu prehnane tvrzeni ale je to proste o pristupu.
V Linuxu ale mate moznost toto chovami zmenit - doporucji vasi pozornosti “man mount” a v nem si vyhledejte “sync”.
Ano, na FAT nelze zapsat vetsi soubor nez 4GB ani ve Windows, proto Windows FAT opustili ze pouzivaji NTFS. FAT32 je 32bitovy system a jako takovy umoznuje soubor do veliskoti 2^32Bajtu (32bitova adresa) coz je 4294967296 bajtu.
Hm… windows tusim meli nejakou fintu na prevod disku z fat na ntfs, ale jesli to sle bez preformatovani to nevim. Jedinny jisty zpusob o kterem vim je - prekopirovat stavajici data, naformatovat na ntfs a nakopirovat zpet (formatovani samozrejme data znici). Alternativou muze byt jeste zmensit stavajici FAT na velikost odpovidajici obsazenemu mistu, z volneho mista udelat NTFS a na ni nahravat data >4GB.
Už jsem to našel já sem typ člověka co všecko ví všecko umí a nečte návody ale kdyby sem si to já blb přečet nečuměl bych jak cip když mi nejdou nahrát 4GB ovšem jde přeformátovat na NTFS doufám jen že pak nebudu mít ve fedoře problém s mountnutím ale myslím že ne protože NTFS windows odíl taky najde bez problémů. Tady je ten text z návodu:
Tento pevný disk WD je předformátován jako jeden oddíl FAT32 pro zajištění kompatibility se všemi OS. Maximální velikost souboru v systému souborů FAT32 je 4GB… bla bla … nicméně uživatelé Windows se můžou vyhnout tomuto omezení přeformátováním disku na NTFS.