Mám program v C, který bych rád spouštěl po každém zapnutí počítače. Zkoušel sem asi všechny způsoby jak toho docílit, které se dají na internetu dohledat: systemd service, init.d/, rc.local, .config/autorun/run.desktop ani jeden neufungoval.
Jak docílím toho aby se mi po spuštění PC nastartoval program a běžel až do vypnutí?
Jde o to jaky to je program, s jakymi pravy ma bezet a zda je idealne napsan jako demon, pokud to je demon, nebo zda se takto pokousis poustet desktopovou aplikaci (coz je nesmysl).
Pokud uvedes, co konkretne si zkousel pro systemd - napsat unitu ve ktere je exec je dost primitivni vec, treba nekdo poradi. Stejne primitivni je zalozit skript /etc/rc.d/rc.local a do nej napsat /cesta/k/memu/programu/v/C.
Co přesně jsem zkoušel pro systemd si nepamatuju, použil jsem nějaký template z githubu a moc jsem nezkoumal co a jak, chtěl sem něco jednoduchého. V /etc/rc.d/rc.local mám cestu k souboru který se má spustit a nic se neděje.
Program je napsán jako démon, čte z /proc/ filesystému a zapisuje na disk jednou za čas. Má měřit přenesená data. Funguje jak má když ho pustím z terminálu, ale po bootu mi nejde spustit.
Už sem to vyřešil, přesně to systemctl enable… mi chybělo plus mě zmátlo, že služba, která se takhle nastartuje nemá svůj vlastní proces.
Když ten program spustím manuálně, v procesech mám proces co se jmenuje “data_daemon”. Když se spustí z rc-local, nic takvýho tam není. Tudíž sem byl v přesvědčení, že nefunguje. Chyba byla na mojí straně - nedostatek průzkumu a málo logů :).