sporic obrazovky mam nastaveny na “Blank screen”. nejak se mi ale nedari najit volbu pro uplne vypnuti LCD. ocividne “Blank screen” jen zobrazuje cernou barvu, ale LCD je stale zapnuty - podsviceni porad krasne sviti.
clovek, ktery se pak vali v posteli a chce usnout, a je liny se zvednout a notebook zavrit, je pak vydan peknemu osvetleni z LCD notebooku.
existuje v gnome nejake stelovatko, ktere by LCD vypinalo? (ztlumeni jasu na minimum nepomaha)
Jedna se o dve rozdilna nastaveni. Blank screen je “screensaver”. Pokud chces vypinat display, musis nastavit parametry DPMS. V gnome toto nastaveni najdes prelozene pro bezne uzivatele pod System/Volby/Setric obrazovky tlacitko Sprava napajeni.
Mam podobny problem. Nevypina se mi display po zavreni vika (: (ani jedna z voleb ve sprave napajeni neni to co potrebuji) Ale nejak uz jsem na to rezignoval. V F9 to fungovalo, F10 ne … pockam na F11 (:
to u me mam pocit se displej vypne kdyz to zavru kdo vi, nikdy sem to poradne nezkoumal. kazdopadne takovehle “drobnosti” akorat lidi od linuxu odradej. uz zas zvazuju prejit na jine distro - fedoru sem mel tak 2-3 mesice…
pokouset se pouzivat visty to uz me vytrestalo nekolikrat… tak bud win 7 budou kvalitnejsi (mnohem vic) nez visty, a nebo nekdo opravi v linuxu takovehle “sasovinky” …
jinak si snad vezmu nejakou pujcku a koupim si neco od applu X-(
Netusil jsem, ze i v takovych vecech jsou rozdily, ale pri mnozstvi a variabilite hw a prani nejruznejsich uzivatelu se neni co divit. Zmenou distribuce docilis toho, ze ti neco na jednom konci mozna zacne fungovat, ale na druhem zase neco prestane. Pokud pricinu oznacis a odhalis, mas celkem jistotu, ze si to muzes bud jednosusse opravit sam, pokud je to trivialni, nebo pozadat autora aby to opravil. Podle me to bude nejaka blbost v konfiguraci g-p-m.
Nastavit chovani dpms muzes i primo pro Xka, prikazem
xset q
si vypises stav DPMS
prikazem
xset dpms
lze nastavit… viz man.
covex: ale tak .) to je vsecko fain, ja sem ale precejen uzivatel rad bych mel alespon 99% casu na praci, a max 1% casu na reseni problemu s pocitacem… bohuzel to se mi v linuxu silne nedari zatim, prinejlepsim to skonci tak, ze nejakej bug proste toleruji. nastesti sou to jen malickosti, a ne jako u vist, kde chyba znamena skazu.
[zdenek@wdolkon ~]$ xset q
Keyboard Control:
auto repeat: on key click percent: 0 LED mask: 00001000
auto repeat delay: 500 repeat rate: 30
auto repeating keys: 00ffffffdffffbbf
fadfffdfffdfe5ef
ffffffffffffffff
ffffffffffffffff
bell percent: 50 bell pitch: 400 bell duration: 100
Pointer Control:
acceleration: 2/1 threshold: 4
Screen Saver:
prefer blanking: yes allow exposures: yes
timeout: 0 cycle: 0
Colors:
default colormap: 0x20 BlackPixel: 0 WhitePixel: 16777215
Font Path:
catalogue:/etc/X11/fontpath.d,built-ins
Bug Mode: compatibility mode is disabled
DPMS (Energy Star):
Standby: 0 Suspend: 0 Off: 0
DPMS is Enabled
Monitor is On
File paths:
Config file:
Modules path: /usr/lib/xorg/modules
Log file: /var/log/Xorg.0.log
Ja sem taky jen uzivatel, dokonce mam uplne jinou praci. A vim jedno - zadny software bez chyb neexistuje, ani ten od Applu ani ten ktery stoji 30000EUR.
hmm, hned po 10ti vterinach se displej uplne vypl … jak to ale naroubuji na screensaver, ktery v podstate jen zobrazuje cernou obrazovku ale displej je zaply?
To nevim, ale tento prikaz nastauje parametry DPMS Xserveru. Kdyz si ho pridas k provedeni po prihlaseni do X treba to bude fungovat ok… jen si tam dej trochu vetsi cas v sekudach.