vypnuti (podsviceni) LCD pri sporici obrazovky

sporic obrazovky mam nastaveny na “Blank screen”. nejak se mi ale nedari najit volbu pro uplne vypnuti LCD. ocividne “Blank screen” jen zobrazuje cernou barvu, ale LCD je stale zapnuty - podsviceni porad krasne sviti.

clovek, ktery se pak vali v posteli a chce usnout, a je liny se zvednout a notebook zavrit, je pak vydan peknemu osvetleni z LCD notebooku.

existuje v gnome nejake stelovatko, ktere by LCD vypinalo? (ztlumeni jasu na minimum nepomaha)

Jedna se o dve rozdilna nastaveni. Blank screen je “screensaver”. Pokud chces vypinat display, musis nastavit parametry DPMS. V gnome toto nastaveni najdes prelozene pro bezne uzivatele pod System/Volby/Setric obrazovky tlacitko Sprava napajeni.

tam mam prave pouze jen “Dim display when idle” coz snizi jas o nejake procento, ale nikdy se to nevypne. (Gnome 2.24.3, F10)

Mam podobny problem. Nevypina se mi display po zavreni vika (: (ani jedna z voleb ve sprave napajeni neni to co potrebuji) Ale nejak uz jsem na to rezignoval. V F9 to fungovalo, F10 ne … pockam na F11 (:

to u me mam pocit se displej vypne kdyz to zavru :smiley: kdo vi, nikdy sem to poradne nezkoumal. kazdopadne takovehle “drobnosti” akorat lidi od linuxu odradej. uz zas zvazuju prejit na jine distro - fedoru sem mel tak 2-3 mesice…
pokouset se pouzivat visty to uz me vytrestalo nekolikrat… tak bud win 7 budou kvalitnejsi (mnohem vic) nez visty, a nebo nekdo opravi v linuxu takovehle “sasovinky” …

jinak si snad vezmu nejakou pujcku :smiley: a koupim si neco od applu X-(

Netusil jsem, ze i v takovych vecech jsou rozdily, ale pri mnozstvi a variabilite hw a prani nejruznejsich uzivatelu se neni co divit. Zmenou distribuce docilis toho, ze ti neco na jednom konci mozna zacne fungovat, ale na druhem zase neco prestane. Pokud pricinu oznacis a odhalis, mas celkem jistotu, ze si to muzes bud jednosusse opravit sam, pokud je to trivialni, nebo pozadat autora aby to opravil. Podle me to bude nejaka blbost v konfiguraci g-p-m.
Nastavit chovani dpms muzes i primo pro Xka, prikazem
xset q
si vypises stav DPMS
prikazem
xset dpms
lze nastavit… viz man.

covex: ale tak .) to je vsecko fain, ja sem ale precejen uzivatel :frowning: rad bych mel alespon 99% casu na praci, a max 1% casu na reseni problemu s pocitacem… bohuzel to se mi v linuxu silne nedari zatim, prinejlepsim to skonci tak, ze nejakej bug proste toleruji. nastesti sou to jen malickosti, a ne jako u vist, kde chyba znamena skazu.

[zdenek@wdolkon ~]$ xset q
Keyboard Control:
  auto repeat:  on    key click percent:  0    LED mask:  00001000
  auto repeat delay:  500    repeat rate:  30
  auto repeating keys:  00ffffffdffffbbf
                        fadfffdfffdfe5ef
                        ffffffffffffffff
                        ffffffffffffffff
  bell percent:  50    bell pitch:  400    bell duration:  100
Pointer Control:
  acceleration:  2/1    threshold:  4
Screen Saver:
  prefer blanking:  yes    allow exposures:  yes
  timeout:  0    cycle:  0
Colors:
  default colormap:  0x20    BlackPixel:  0    WhitePixel:  16777215
Font Path:
  catalogue:/etc/X11/fontpath.d,built-ins
Bug Mode: compatibility mode is disabled
DPMS (Energy Star):
  Standby: 0    Suspend: 0    Off: 0
  DPMS is Enabled
  Monitor is On
File paths:
  Config file:  
  Modules path: /usr/lib/xorg/modules
  Log file:     /var/log/Xorg.0.log

Ja sem taky jen uzivatel, dokonce mam uplne jinou praci. A vim jedno - zadny software bez chyb neexistuje, ani ten od Applu ani ten ktery stoji 30000EUR.

xset dpms 10 30 60

a sleduj co se bude dit za 10 30 a 60 sekund.

:slight_smile: hmm, hned po 10ti vterinach se displej uplne vypl … jak to ale naroubuji na screensaver, ktery v podstate jen zobrazuje cernou obrazovku ale displej je zaply?

To nevim, ale tento prikaz nastauje parametry DPMS Xserveru. Kdyz si ho pridas k provedeni po prihlaseni do X treba to bude fungovat ok… jen si tam dej trochu vetsi cas v sekudach.