Ahoj,
Jsem zde úplně nový a o Fedoře neví prakticky vůbec nic. Doposud jsem na notebooku měl Windows a občas vyzkoušel i nějaký ten Linux (odnože Ubuntu). V poslední době ale začal Windows dost otravovat reklamou a tak uvažuji nad trvalým přechodem na linux. A v podstatě potřebuji pomocí vybrat, zda by bylo lepší vybrat něco postaveného na Ubuntu a nebo vyzkoušet Fedoru.
Na počítači pracuji převážně s web prohlížečem, občas nějakého to hrabání v gitu a i nějaké to hraní.
Na hraní používám Steam, takže to využije Proton. Zde asi nebude nějaký větší problém oproti Ubuntu?
Aplikace. Dříve to asi mohl být trochu problém, ale od doby co je flatpak tenhle problém asi odpadá (co jsem pochopil, tak flatpak aplikace bude fungovat jak na Ubuntu tak i na Fedoře a odpadá potřeba deb a rpm balíčku)?
Dále bych rád GNOME trochu upravil. Vlastně potřebuji dosáhnout rozložení co má Windows (těch několik desítek let používání prostě těžko měním). Takže panel dole, pravá strana hodiny, systém oblast,… no a rozbalovací menu aplikací. Lze toho na Fedoře nějak jednoduše dosáhnout? V tomhle je dobrý třeba Zorin OS, ten to má už od základu.
Jako další tu mám tmavé téma. Co jsem koukal na videa, tak ve Fedoře to vypadá v pohodě. V tomhle mají Ubuntu distribuce trochu problém, protože flatpak (zdroj Flathub) aplikace to prostě ignorují a zobrazují se v jiném tématu. Takže část je v jenom vzhledu a část zase v jiném a to prostě vypadá příšerně. Trochu s tím bojuje i Zorin OS a proto koukám i jinde.
Co jsem také pochopil, tak pro GNOME rozšíření se používá stejná stránka jako v Ubuntu (extensions.gnome nebo jak je ta adresa). Nikdy jsem ale nepřišel na to, jak zprovoznit funkčnost u Firefox instalovaného z Flathubu.
U staršího notebook (už pár let za sebou má a extra dělo to nebylo) lze očekávat nějaký propad ve výkonu u Fedory oproti Ubuntu distribuci? Nebo naopak?
No, to je asi vše co mě teď z hlavy takhle večer napadá. Všem moc děkuji za rady, pomoc a klidně i odrazení od nějaké chyby.
Přeji příjemný večer všem