Dobrý den,
Hledal jsem na tomto fóru a odpověď jsem nenašel, tak doufám, že se po 101. neptám na známou věc.
Včera jsem si nainstaloval FC6 z DVD (cca 5 let používám Mandrivu). Při instalaci jakéhokoliv programu pomocí “yum install program” se stahuje poměrně dost dat pouze kvůli zjištění stavu repozitářů. Jelikož jsem na poměrně pomalé lince (256kbps), trvá to dlouho. Chtěl bych se zeptat, jestli existuje způsob, jak nestahovat takové množství dat při práci s repozitáři?
Totiž, v Mandrivě lze jako zdroj seznamu balíčků v jednotlivých repozitářích určit buď soubor hdlist.cz, který obsahuje veškeré informace o jednotlivých balíčcích a má velikost třeba i několik desítek MB, a nebo soubor synthesis.hdlist.cz, který obsahuje pouze samotný seznam balíčků + nejzákladnější informace a jeho velikost je několik set KB.
No skus na instalaciu balickou program yumex a tam si mozes aj rucne nastavit ake repozitare chces prehladavat, neviem ti povedat ci to bude rychlejsie ale za skusku to stoji:-) Ja mam linku 30mbps cize ja to nerozpoznam…
yumex nainstalujes klasicky yum install yumex:-)
//to len pre uplnost
Potom mi tu napis ci to pomohlo aby sme sa mohli posunut dalej:-)
Pomocí disablerepo a enablerepo parametrů yumu můžeš omezit, pro kolik repozitářů se data budou stahovat. Další možnost jak stahovat co nejméně dat je stáhnout požadovaný balík z webu a instalovat přes rpm.
Repozitare obsahuji tisice baliku, tomu odpovida i velikost informaci o balicich. Fedora obecne ma hodne updatu protoze je to velmi ziva distribuce. Pokud chcete stahovat nove baliky nema yum zadnou moznost jak aktualizovat seznam baliku za pouziti mensiho mnozstvi dat.
Co muzete udelat je, ze vyhodite repozitare ktere nepouzivate - nastavite je na enabled=0 a nechate se default enabled jen updates-released. Pokud budete chtit nainstalovat neco noveho date
yum --enablerepo=core --enablerepo=extras install neco
Vasi pozornosti doporucuji tez parametr -C pro yum, ktery pouziva k ziskavani informaci pouze lokalni cache. Podrobnosti viz man yum.