Upgrade z F23

Po předlouhém čase naprosté spokojenosti celé naší famílie s Fedorou nastal čas na upgrade z F23 někam výš (je už patrně bez podpory; nehlásí aktualizace).

Wiki.MojeFedora.cz ale hovoří naposledy o upgrade z F22 na F23. Platí-li nástroj FedoraUpgrade i pro následující verze, protože je to prostě dobrý nástroj, u něhož netřeba obav či vylepšování (byť to není podporovaná matoda)? Počítám, že právě teď je nejlepší přejít na F25; přeskakovat - vynechat F24 je asi nevhodné, ne-li nemožné, což?
Mám výše uvedený nástroj použít pro naše domácí PC tak, jak je popsáno zde úplně dole?
https://wiki.mojefedora.cz/doku.php?id=navody:prirucka:upgrade
Díkes Pep

Ahoj, FedUp už se nepoužívá. Teď se to dělá přes plugin v DNF, ale funguje to velmi podobně. Nainstaluješ balíček dnf-plugin-system-upgrade a potom dáš pod rootem dnf system-upgrade download --releasever=24.

Více je zde: https://mojefedora.cz/vysla-fedora-24/

Jinak už je to integrované do GNOME Software, takže to má člověk i v grafice, ale počítám, že používáš KDE, takže v příkazové řádce přes ten plugin do DNF to pro tebe bude rychlejší.

Dle Tvého návodu vše svištělo jak po másle do okamžiku vyplivmutí hlášky, že chce v systémovém oddílu o 300MB místa víc. A to mě toho moc nenapadá, snad jen GParted a nějak to vzít oddílu odvedle. Nebo - je někde v “/” nějaké větší smetí, které by šlo smazat?

Ahoj, můžeš si nainstalovat Baoban nebo jiný analyzátor využití místa na disku a zjistit, co ti zabírá nejvíc místa v /. Typicky to je něco ve /var/cache. Často cache PackageKitu pro starší verze Fedory. Např. /var/cache/PackageKit/22. Můžeš smazat celé adresáře. Taky je dost dobře možné, že ti hodně zabírají logy v journald. To má nastavené relativní maximum 15 % z oddílu. Můžeš jít do /etc/systemd/journald.conf a odkomentovat řádek (odstranit # na začátku) s #SystemMaxUse=1G a změnit 1G třeba na 100M. Pak je potřeba restart počítače nebo minimálně journald.

No a pokud pořád nemáš dost místa, je potřeba odinstalovat nějaké aplikace. Nejlépe ty velké jako LibreOffice. Po upgradu si je můžeš zase doinstalovat.

S tím journald ti pomůže příkaz:
sudo journalctl --disk-usage # zjištění kolik ti zabírají logy
Případně jestli ti to ukaže moc tak můžeš ty logy promazat takto:
sudo journalctl --vacuum-size=500M #pokud ti stačí 500MB logů…

Na základě Jiřího rad (děkuju Ti, milý příteli!) jsem udělal dvojnásobný upgrade - z F23 na F24 a hned nato z F24 na F25. Posmazávat ten původní svinčík na Tvé rady nijak nepomohlo, patrně tam žádný ani nebyl. Takže jsem byl nucen pro uvolnění místa odinstalovat doporučený LibreOffice. Tam mě šlo kapánek švihnout, protože jsem hledal - jak by člověku přišlo logické - nějaký balíček s názvem "libreoffice-task " či něco, co by naznačovalo, že se jedná o metabalíček, který by se staral o komplet libreoffice jako celek. NÉ. Fedora nic takového asi nemá (anebo jsem hlupák). Mazal jsem jak pošuk vše, co mělo v názvu libreoffice - a že jich bylo (několik desítek) - a stejně tam něco uvízlo. Po dvojnásobném upgrade (viz výše) jsem ten nešťastný LibreOffice zas - všecky - jeden balíček po druhém označil v Apperu a nainstaloval zpátky. Po akci mi napadlo, že třeba takové Stellarium, které na téhle mašině vůbec nikdo nepoužívá, odinstalit, by přišlo na míň práce, ale teď všechno funguje jak má, takže vlastně v pohodě - jsem opět nadšen (jak už tak u Linuxu bývá) bezproblémovým procesem! A tak si říkám - nechybí tento dobrý, ba skvělý postup napěchovat do wiki.fedora?
Dandime - otázka - o co vše se postará ten “jouralctl”? Všecky logy odevšad udržuje v intencích těch 500MB? Bo jak?

Na ten LibreOffice stačí odinstalovat libreoffice-core, který s sebou vezme i ostatní balíky na něm závislé, a hned se člověku uvolní přes 500 MB místa.

Pak samozrejme existuje moznost napsat
dnf remove libreoffice-*
nebo pouzit “rpmreaper” ale to uz chce trochu pokrocilejsi znalosti.

journald je vseobjimajici logovaci demon ukladajici binarni logy do /var/log/journal a ano da se mu rict, ze logy maji mit max. nejakou velikost. Vlastne ani nevim zda ve vychozi Fedore je jeste neco jineho.