Tlacitka okien [vyřešeno]

Dobry den,

Prosim o pomoc. Som novy uzivatel fedori, pretym som pouzival Ubuntu.
Potreboval by som premiestnit tlacidla z pravej strany okien na lavu (tlacitko “X”)
Som zvyknuty z Ubuntu, ze su na lavej strane a stale mysou nabieham na lavu stranu a dost ma to znervoznuje.

A potom este jedna otazka, preco na fedore nie je tlacidlo na zminimalizovanie? alebo je to riesene inak? (som novy uzivatel…)
Dakujem za odpovede. :slight_smile:

Ja treba minimalizovat nepouzivam - s virtualnima plochama neni treba.

1 plocha terminal, browser
2 plocha Eclipse,gvim,
3 plocha prehravac hudby
4 plocha evolution
5 plocha cokoliv noveho co potrebuji otevrit na ciste plose

Pro zavirani oken mam klavesovou zkratku premapovanou na Meta+Q. Je to vic po ruce nez alt+F4.

Pokud potrebujes minimalizovat naistaluj: gnome-tweak-tool

Tohle by mohlo pomoci pro customizaci tlacitek:
https://github.com/biox/Gnome-Shell-Window-Buttons-Extension

Gnome rozsireni:
https://extensions.gnome.org/

ahoj, jde to nastavit přes dconf, přes GUI nebo i v terminálu. Cesta je /org/gnome/shell/overrides/button-layout u button-layout stačí kliknout na close: (close,minimize,maximize: ) a tu doujtečku dát na začátek před close.

Nebo příkazem v terminálu: (rozhoduje o tom ta dvojtečka)

dconf write /org/gnome/shell/overrides/button-layout '"close:"'

Dakujem, nainstaloval som Tweak. Uplne som nanho zabudol, urcite sa mi zide.

K tomu terminalu… poprosim trochu primitivnejsie vysvetlenie, nie som moc zdatny pouzivatel…
skopiroval som prikaz do terminalu ale neviem co dalej.
manualne sa tam neviem absolutne dostat, a neviem, co mam upravit.
Prosim o najkonkretnejsiu radu aka existuje. diky moc

Dconf je třeba také doinstalovat. A potom zkus ten příkaz znova. Nebo vyhledej v gnome-shellu dconf. A můžeš to udělat graficky. Vypadá to takhle http://geekum.wordpress.com/2012/05/08/how-to-move-the-close-button-in-gnome-shell-3-4-to-the-left-like-ubuntu/

Instalace dconfu

sudo yum install dconf-editor

Dakujem krasne, fici to.
Diky moc

Doporučoval bych aspoň zkusit pracovat s tlačítky rozloženými tak, jak jsou. Když jsem používal Ubuntu, přeučili mě na tlačítka na levé straně. Po přechodu k Fedoře jsem se zase přeučil na tlačítka na pravé straně. Zabere to jen pár dní.

Mám obavy, že po přesunu na levou stranu se ti bude stávat, že budeš často najíždět omylem do levého horního rohu a spouštět Activities. Navíc tlačítka na pravé straně jsou přece jenom kompatibilnější se zbytkem světa (Windows, ostatní linuxová prostředí jako KDE). Navíc už do další verze plánují vývojáři GNOME přijít s tzv. client-side dekoracemi oken. To znamená, že okna už nebudou mít horní lištu vykreslovanou správcem oken, ale tlačítko na zavření se bude vykreslovat přímo v okně (v pravém horním rohu). To už asi nepůjde triviálně změnit na levou stranu.

Tlačítko minimalizace není ve Fedoře proto, protože v GNOME 3 už je jaksi nazbytečné. Mezi okny by se mělo přepínat přes Activities, kde jsou všechna okna seřazena do dlaždice, nebo přes Alt+Tab. Hodně lidí pak používá virtuální plochy, aby se jim okna nepřekrývala.