tisk - cups - kdeprint

Prosím o radu s následujícím problémem.

Instaloval jsem do F7 síťovou tiskárnu. Několik týdnů jsem na ní tiskl. Nyní se tisk nedaří. V KDEprint je tiskárna označena jako zastavena. Při pokusu tiskárnu spustit KDEprint požaduje jméno uživatele a heslo. Při pokusech použít jak přihlášení uživatele tak přihlášení root aplikace selže a vypíše hlášení, že není možno autorizovat. Díval jsem se do error_log souboru a zjistil jsem, že při tisku selhala autentifikace.

Používám tiskový server CUPS, který používá systémové uživatele (domnívám-li se správně). Na ostatních počítačích se stejným systémem tiskárna pracuje bez problémů.

Zkusil jsem odstranit uživatele a zase přidat. Bez úspěchů. Tisk se nedaří ani s příhlášením v root.

Poraďte, prosím, v čem může být chyba. Předem děkuji.

tiskárna: Samsung 3050 series
protokol: ipp
tisk. srv: CUPS
desktop: KDE

Zkousel jste tiskarnu uplne odbebrat a pridat znovu?

ano, tiskárnu jsem zkoušel několikrát odebrat a přidat. Pokaždé jiným postupem a i s restarty systému … Bohužel bez výsledku.

Muzete sem zkopirovat tu chybovou hlasku z error_log? Zkousel jste tiskarnu spravovat primo pres http://localhost:631/?

Výpis z /var/log/cups/error_log:

D [15/Oct/2007:10:07:29 +0200] cupsdProcessIPPRequest: 7 status_code=0 (successful-ok)
D [15/Oct/2007:10:07:29 +0200] cupsdReadClient: 7 POST / HTTP/1.1
D [15/Oct/2007:10:07:29 +0200] cupsdAuthorize: No authentication data provided.
D [15/Oct/2007:10:07:29 +0200] CUPS-Get-Classes
D [15/Oct/2007:10:07:29 +0200] cupsdProcessIPPRequest: 7 status_code=0 (successful-ok)
D [15/Oct/2007:10:07:29 +0200] cupsdReadClient: 7 POST / HTTP/1.1
D [15/Oct/2007:10:07:29 +0200] cupsdAuthorize: No authentication data provided.
D [15/Oct/2007:10:07:29 +0200] CUPS-Get-Default
D [15/Oct/2007:10:07:29 +0200] cupsdCloseClient: 7
D [15/Oct/2007:10:17:02 +0200] cupsdAcceptClient: skipping getpeercon()
D [15/Oct/2007:10:17:02 +0200] cupsdAcceptClient: 7 from localhost (Domain)
D [15/Oct/2007:10:17:02 +0200] cupsdReadClient: 7 POST / HTTP/1.1
D [15/Oct/2007:10:17:02 +0200] cupsdAuthorize: No authentication data provided.
D [15/Oct/2007:10:17:02 +0200] Get-Printer-Attributes ipp://localhost/printers/samsung
D [15/Oct/2007:10:17:02 +0200] cupsdProcessIPPRequest: 7 status_code=0 (successful-ok)
D [15/Oct/2007:10:17:02 +0200] cupsdReadClient: 7 GET /printers/samsung.ppd HTTP/1.1
D [15/Oct/2007:10:17:02 +0200] cupsdAuthorize: No authentication data provided.
D [15/Oct/2007:10:17:02 +0200] write_file: 7 file=10
D [15/Oct/2007:10:17:03 +0200] cupsdCloseClient: 7

Ve správci tisku mi visí úloha ve frontě.

Spravovat přes localhost:631 jsem taky zkoušel. Zkoušel jsem i povolit tisk jen uživatelům, které mám v systému. Ale bez úspěchů.

Hmm… muzete se prosim pokusit podle /var/log/yum.log urcit, jesli za to nemuze nejaka aktualizace? Vypada to ze kprinter mel s cupsem vicero problemu.

Podle mého soudu se problém s updatem nevyskytuje. Ale nejsem tak velký odborník na Linux. Můžete posoudit, jestli tam není něco v pořádku? Yum.log je k dispozici na http://www.renexium.net/files

Podle logu bych řekl, že do systému nainstalujete vsechny dostupné aktualizace. To je záměr? Obvykle ke změně v chování systém dojde právě při instalaci aktualizací, ve vašem případě však v poslední době nic takového nevidím. Instalovat aktualizace byste ale měl, protože takto se vám v systému míchají aktualizované a neaktualizované balíky a je to doporučeníhodné i z bezpečnostních důvodů. Není vyloučeno, že tento problém bude v aktualizacích opraven.

Neinstalovat aktualizace určitě záměr nebyl. Nicméně po provedení aktualizací tisk stále neprobíhal. Odinstaloval jsem tudíž CUPS i tiskárnu vč. ovladačů a po restartu všechno nainstaloval zpět. Nyní tisk funguje.

Každopádně děkuji za pomoc při řešení. Škoda jen, že jsme nepřišli na důvod nefunkčnosti tisku.

ahoj, mam laptop s wifi a potrebovala bych z nej posilat dokumenty na tiskarnu pripojenou k pc.
poradite mi jak? ani nevim jak zacit…

A co za operacni system bezi na tom PC? Jste nejak sitove spojena s timto pocitacem? (myslim jinak nez pres zasuvku 220V). Pokud ne, tezko pres nej budete moci tisknout. Pokud jsou oba pocitace spojeny pres bezdravovou nebo dratovou sit, pak je to mozne. Poku dna PC bezi OS Windows je potreba tiskarnu nasdilet, na notebooku s fedorou je pak potreba nainstalovat sambu a pak uz jen precist druhou cast tyto navody:
http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:f7sdileni_adresaru#konfigurace_pomoci_grafickeho_rozhrani

na pc bezi ubuntu
na noteboku fedora
tiskarna je dratove pripojena k pc
pc bezdratove spojeno s notebookem
na pc se ale z notebooku nedostanu (jeste neni zarizeno, protoze se nevi jak)

pokusim se postupovat podle navodu z toho linku co jste mi dal

No pokud se z notebooku na PC nedostanete, tak to bude zbytecne to zkouset podle toho navodu. Nejdriv musite nastavit sit.

ja jsem bohuzel laik a nepoznam esli se z laptopu dostanu na pc, ale hádám že přístup k tamějším adresářům nemám, to bych věděla

Situace neni neresitelna, ale bez znalosti co je kam a jak pripjeno, to nemuze nikdo jiny nez vy vyresit. Pokud jste pouze nainstalovala Ubuntu a Fedoru a obe vam nalezly bezdratove karty (jak PC tak notebook) s nejvetsi pravdepodobnosti se tyto SAMI nepropoji. Pokud mate bezdratovy router s pristupovym bodem, tak se mohou sami propojit. Jinak musite z PC udelat pristupovy bod. K tomu potrebujem znat alespon vystup prikazu iwconfig z obou systemu.

no, mam wifi router připojený do pc. přes něj je i notebook online

V tom pripade by se spojenim notebook-PC byt problem nemel. Kdyz na Ubuntu nastavite Sdileni souboru (nevim kde se to tam dela, na fedore to je System/Nastaveni/Internet a sit/Sdileni osobnich souboru)
tak byste mela ve fedore v Mista/Sit videt vas ubuntu pocitac.
Vzhledem k tomu, ze mate na PC Ubuntu, neni potreba postupovat pro sdileni tiskarny podle navodu, ktery jsem posilal. V tomto pripade je potreba na pocitaci s ubuntu povolit pristup na sluzby CUPS zvenku (povolit ji ve firewallu) a na fedore nakonfigurovat pres System/Sprava/Tisk - Nova tiskarna - Internet Printing Protocol a zde vyplnte jmeno pocitace s ubuntu a jmeno tiskarny na ubuntu PC.

zjistila jsem že v Ubuntu 7.10 je lepší způsob sdílení tiskáren. je tam klik pravým na tiskárnu -> sdílet a mělo by to být
ale nejsem si přesně jistá!
nicméně zatím se mi v Ubuntu nepodařilo povolit CUPS zvenku, protože nevím jak se to tam dělá… nemůžu tam najít firewall, kde to povolit