Dobrý večer,
dneska jsem si stáhl fedoru. Jsem s ní velmi spokojen.Akorát na ní vadí že se mi zobrazuuje malým až někdy nečitelný text. Třeba stránka seznam.cz se mi zobrazí opravdu malým písmem. I toto forum. Prosím o radu jak nastavit aby se mi stránky zobrazovali velkým jak třeba ve windowsu. Děkuji moc za rady.
Pokud je to v celém systému, tak Systém => Nastavení => Vzhled a chování => Písmo. Pokud je to pouze v prohlížeči, tak stačí změnit velikost písma v prohlížeči
Pokud vam system nastavil velke rozliseni muzete mit problem s tim, ze se vam cele stranky zdaji male. To muzete zmenit nastavenim rozliseni (pokud mate klasicky CRT a nikoli LCD monitor). Pokud mate problem pouze s velikosti fontu, pak je zahodno zmenit DPI (vas monitor zrejme grafickemu Xserveru neposkutuje spravny nebo citelny udaj).
Vrele vam doporucuji precist si tento clanek: http://scanline.cz/dpi/index.html
Pokud anglicky nevladnete, zkuste zmenit DPI v System/Nastaveni/Vzhled a chovani/Pismo/Podrobnosti Rozliseni bodu na palec. Rozumne hodnoty jsou od 75 do 100.
Dobrý den,
Nastavení rozlišení také nepomohlo. Zasílám obrázek at vysvětlím přesně můj problém. http://img526.imageshack.us/my.php?image=obrazovka1fd5.png
To co jsem vybarvil černě je to ono. Všechno je malé. Ještě se chci zeptat jak rozjedu přes jaký program aplikace s příponou .exe? Děkuji mnohokrát za odpovědi
ok. děkuji . Vše jde ok. Ještě bych se chtěl zeptat. Chtěl jsem spustit Přidat/odebrat software. Kliknul jsem zadal jsem heslo ale položka se mi nespustila. Chci se eptat jak tuto položku zapnu?. Děkuji vám všem za rady.
Pokud Váš problém nevyřeší nastavení fontu ve Firefoxu přes nabídku Úpravy -> Předvolby -> Obecné v rámečku Písma a Barvy, tak se asi jedná o problém samotné stránky (některé stránky jsou “zoptimalizované” tak, že se “správně” zobrazí pouze v MS Explorer). Nicméně v mém případě (rozlišení 1024x768, výchozí font ve Firefoxu 16), se zobrazují normálně…
Co se aplikace Wine, nečekejte od toho zázraky. Mě osobně se v tom zatím podařilo zprovoznit pouze výkladový slovník. Pravdou je, že tomu moc času nevěnoval, protože jsem vždy našel uspokojivou linuxovou alternativu…
Předpokládám, že jste měl na mysli Yum Extender, který slouží k doinstalování aplikací z tzv. repozitářů umístěných na Internetu. Ten naleznete v nabídce Aplikace -> Systémové nástroje. Pro spuštění je třeba zadat heslo superuživatele. Více o instalování aplikací naleznete v příručce http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:f7instalace_aplikaci.
Pravdopodobne myslel normalni pirut = pridat/odebrat software. K tomu aby jste mohl pomoci teto volby instalovat dalsi software musite mit pristup na internet. Totez co jste chtel spustit z menu spustite prikazem “pirut” z terminalu. Pokud se aplikace nespusti nakopirujte sem co se do terminalu vypise.
Co se tyce vaseho problem s rozlisenim - vidim ze font jste zmenil spravne. Stavajici “problem” ovsem neni problem funcknosti/nefukcnosti Fedory ale toho ze mate rozliseni obrazovky nastaveno na 1600x1200 bodu! To je velke rozliseni. Linux umoznuje, narozdil od windows proporcionalne menit velikost celeho grafickeho prostredi, ve windows byste pravdepodobne mel pri takovemto rozliseni pismena tak mala ze byste je stezi cetl. Neni tomu tak ovsem u webovych stranek. Nektere stranky jsou psany tak aby se zobrazovali korektne i na obrazovkach s malym rozlisenim. Tyto stranky pak na velkem rozliseni vypadaji, jako ze jsou male a maji kolem spoustu volneho mista.
Vas problem se tedy da spravit v menu System/Nastaveni/Hardware/Roslizeni obrazovky kde si vyberte mensi, pripadne stejne na jake jste zvykly z windows. Nezapomente si pak zase zmensit fonty, abyste je nemel moc velike :).
Děkuji vám moc. Zobrazuje se to ok. Děkuju. S tím “pirut” to zadám do terminálu. Zadám heslo ale zase se nic nespustí ani terminál mi nic nenapsal. Zajmavé že včera jsem to v pořádku otevřel. To se mi nelíbí.
V tom pripade mate nejaky problem s nastavenim repozitaru nebo s pristupem k internetu. pirut je pouze graficke rozhranni k programu yum, ktery lze pouzivat z prikazovave radky. Zkuste prosim pustit prikaz
yum update
Zda se provede.
Je mozne ze pirut se nechce pirut pustit, protoze se vam stahuji automaticke aktualizace - tedy bezi vam yum-updatesd. Neni to primo chyba, ale v dalsi verzi Fedory (8) uz by to melo byt vyreseno lepe.
Ještě mám prosím jeden dotaz. Nainstaloval jsem si přes pirut program. Napsalo že je nainstalovaný. Chci se zeptat kam se nainstalovat odkud jej můžu spustit? Děkuji mockát.
A jaky program to byl? Vestinou je v menu. Programy se v Linuxu instaluji trochu jinak nez ve Windows - maji soubory rozprostreny do adresaru podle jejich funkce a vyznamu. Obsah balicku ktery jste instaloval zjistite tak, ze napisete do terminalu prikaz “rpm -ql jmeno.balicku-verze.rpm” a vyhledate co se nakopirovalo do adreare ktery obsahuje “bin”.