Team Fortress 2 - (ne)české fonty

Zdravím všechny!

Chtěl bych se zeptat na jednu věc, jestli někdo nebude vědět…

Mám Fedoru 20, nainstalovaný Steam a hru Team Fortress 2. Hned v úvodním menu vidím text v českém jazyce, ale české znaky jsou vynechány. Tipoval bych, že mi chybí nějaký český font. Ale nevím jaký… :frowning:
Neví někdo co s tím?

Doporucoval bych se obratit na Steam resp. support dane hry, vzhledem k tomu ze ta hra bude nejspis zcela proprietarni kod tak tezko nekdo jiny muze vedet o co jde nez vyvojari.

Jedine co, tak se muzete zkusit podivat do ~/.xsession-errors jestli tam nebude neco uzitecneho.

Už se stalo (dotaz na Steam Support). Doporučili doinstalovat font Tahoma. Ale celkově jejich odpověď působila, jako že tápou a neví. No, přes víkend to zkusím a dám vědět.

Hm, tahoma normalne ve Fedore neni - resp. je tam dostupny balik z wine ale nejsem si jist, ze se bude normalne pouzivat - predpokaldam ze TF2 nebezi pres wine, jinak by to bylo mozne vyresit tak.

Kdysi se hlavne kvuli webum IE only muselo doinstalovavat msttcorefonts, ktere take nemohou byt volne distribuovany, ale daji se stahnout zdarma na netu. V nich tahoma bude, ale vubec nevim jestli to jeste nekdo bezne dela.

msttcorefonts boli riesene tu http://forum.fedora.cz/read.php?5,24229,24231#msg-24231

msttcore fonts bylo první, co jsem zkoušel… nepomohlo.
(zkusil jsem dokonce zkopírovat celý adresář “Fonts” z Win - následná kontrola v LibreOffice - fonty byly vidět, TF2 některé české znaky stále neměl)

Zjistil jsem, že v instalačních adresářích Team Fortress 2 jsou “ttf” fonty. Tak jsem je na zkoušku vykopíroval do systémového adresáře s fontama (/usr/share/fonts/…). A hle - v LibreOffice byly krásně vidět. Po bližším prozkoumání jsem zjistil, že nemají české znaky pro ě,č,ř,ů (+některé taky ž,š).

Odskok na Win - zde jsem zjistil, že TF2 sice české znaky v úvodním menu zobrazují, ale zjevně jsou z jiného fontu.

ZÁVĚR: Při instalaci TF2 si Valve dodá pár svých fontů, které ale neumějí české ě,č,ř,ů,ž,š. Na win se ale tyto české znaky zobrazí, byť jiným fontem, takže je text stále dobře čitelný. Na Linuxu (resp. u mě na Fedoře 20) se místo českých znaků zobrazí mezera.

V tuto chvíli nevím, co s tím - jestli to lze opravit/donastavit v OS nebo jestli na to musí šáhnout někdo ve Steamu.
Jdu jim zkusit poslat další dopis. Doufám, že si jej někdo přečte…

Netřeba jim o tom psát, ví se o tom už delší dobu https://github.com/ValveSoftware/Source-1-Games/issues?labels=Font&page=1&state=open

A kdyz tam nakopirujes ttf font ktery ty cesky znaky ma a prijmenujes ho… no mozna ne no.:slight_smile:

vain: To jsem potřeboval vědět. Dík. A vypadá to, že na to Valve nějak nespěchá. Ty diskuse jsou založené před rokem a stále mají status “otevřené”. Aspoň že vím, že není chyba u mě. Že na to Valve kašle mě mrzí, protože to kazí dojem z jinak pěkné hry.