T-mobile 4G

Zdravim.
Nainstaloval jsem si fedoru6 a potreboval by jsem pod ni rozchodit modem od t-mobilu pro tarif 4g.
Na cd je k tomu i ovladac pri linux fedodu 4
v readme pise
Building the kernel modules

Follow the below instructions:

cd <directory-where-source-code-for-drivers-is>
export KERNELDIR=/usr/src/kernels/<version>
make

This will make both the USB and PC-CARD drivers.

Installing the kernel modules

Follow the below instructions:
NB: You must be root to perform these steps

cd <directory-where-source-code-for-drivers-is>
make install

Vo fedore mam jenom adresar /usr/src ten kernels tam neni tak kdyz dam make tak mi vypise nejake chyby kdyz tam neni ten kernel.
tak nevim si rady jak nainstalovat ten ovladac.V linuxu jsem zacatecnik predtim jsem pouzival mandrivu 2006.
Dekuju moc za pomoc.
Tom

jenom upřesnění - je to externí modem? Karta? jak je připojený - ethernetem, USB…

Vzhledem k tomu nastaveni promenne KERNELDIR predpokladam, ze budete potrebovat stahnout zdrojove kody jadra. Postup je uveden zde (http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:fc6jadro) v kapitole “Zdrojove kody jadra”.

Vzhledem k tomu, ze chcete nainstalovat prave ovladac k modemu, to asi o neco slozitejsi… Predpokladam, ze momentalne nemate pristup Internet, a tim padem nemate zaktualizanou FC. Nicmene Vase instalacni DVD by melo obsahovat soubor kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i686.rpm (predpokladam, ze mate architekturu i686 - Pentium II a vyse, Athlon a Duron). Tento balicek by podle meho mel obsahovat zdrojove kody. Instalaci provedte

su
(heslo superuzivatele)
rpm -ivh /cesta_k_balicku/kernel-2.6.18-1.2798.fc6.i686.rpm

Po te zkuste pokracovat podle navodu uvedeneho na CD k modemu

Jeste bych poznamenal, ze po kazde aktualizaci jadra bude nejspis nutne provest “reinstalaci” techto ovladacu.

Macky

Omlouvam se za chybu ve vyse uvedenem prispevku. Zdrojove kody jadra naleznete na adresere

http://download.fedora.redhat.com/pub/fedora/linux/core/6/source/SRPMS/kernel-2.6.18-1.2798.fc6.src.rpm.

Zbytek zustava stejny.

Macky

jedna se o externi usb modem

Myslím že není třeba nic komlipovat, mělo by stačit zavést modul cdc-acm, modem se pak ukáže jako /dev/ttyACMněco. V Kpp se dá pak snadno najít, případně udělat z toho /dev/tty/ACM symlink na /dev/modem

Jediný trik který tam je že modem je potřena napoprvé připojit přes win:
Z článku na Lupě http://www.lupa.cz/clanky/internet-4g-recenze-psana-takrka-na-balkonu/

“Ovšem jak napoví například stránka výrobce modemu, společnosti IP Wireless, jde to. Princip je ten, že modem musí obsahovat potřebné nastavení, se kterým inicializuje spojení, to jest především samotné nastavení modemu (incializační řetězec) a telefonní číslo, na které se volá. Toto nastavení se podle zmíněné stránky uloží do flash paměti modemu při prvním úspěšném spojení přes USB z Windows.”

zkusil jsem ho nainstalovat pod mandrivou a podarilo se mi ho rozchodit.
ale nastal problem.modem se krasne pripoji ale kdyz dam prohlizec tak stahne par bajtu a pak nejde klavesnice a mrzne linux nebo spis ma malou odezvu.Kdyz jsem vsak dal ping na www.seznam.cz tak to slapalo krasne az pokud jsem znovu nezapnul prohlizec nebo skype a zas to zmrzne.
Nevim si rady.Tom

Není problém v prohlížeči? Dělají to všechny?

jo delaj to vsechny.
Zkousel jsem i skype a zmrzne to jenom ping ne

Co přesně znamená to “nainstaloval”. Na Mandrivě i ve Fedoře stačí:

1. zavést modul cdc-acm (pokud není už v jádře)
  2. po připojení do usb portu se modem dá najít v /dev/
  3. pak to funguje jako jakýkoliv jiný usb modem

Když “linux tuhne” tak bych se podíval co to způsobuje, dá se použít třeba příkaz “top”.

Ja jsem ten modem instaloval pomoci ovladacu pro linux na cd od t-mobile.
Ping bezi v pohode stahlo mi i 500kb ale v momente kdyz zapnu prihlizec tak se to sekne data neposila ani neprima ve vypisu top neukazuje nic co by spomalovalo system ale prestane mi fungovat klavesnice.Myslel jsem ze zblne usb radic jelikoz mam i klavesnici pripojenou pres usb ale nereaguje ani klavesnice pres ps2.Mys jse v pohode.Kdyz dam vypnout linux tak zavre KDE a pak zmrzne a nic nedela.
Tak uz fakt nevim co s tim.Zkusim jeste prehodit modem na jine usb ale myslim ze tym to nebude.
Tom

Jeste jsem nalezl clanek na www.linuxsoft.cz (http://www.linuxsoft.cz/article.php?id_article=1048). Mozna bych se zkusil jeste primo obratit na technickou podporu T-mobile. Konec koncu jim platite, tak by mohli vyvinout nejakou aktivitu…

Macky