Suspend a Sleep

Dobry den,

pred casem jsem zacal prechazet z widly na Fedoru a vsimnul jsem si, ze nefunguje suspend ani sleep. Pocitac pri suspendu zacne “usinat” ale cely proces se zasekne. Obrazovka zcerna ale podsvicena tlacitka stale sviti a vypada jako kdyby PC stale neco delal. Z tohoto stavu pomuze jen natvrdo ho vypnout a zapnout. Jinym spusobem se me PC neporadilo ozivit. Prakticky totez dela i u Sleepu.
Predpokladam, ze budete chtet nejakej vypis s logu, ale jelikoz jsu (opravdovej) zacatecnik s Linuxem, tak bych odcenil nejakou napovedu kterej log potrebujete. Tady v napovede jsem nasel neco o logu Message. Bude stacit?

Jinak moje sestava je:

Intel® Core™2 Duo CPU P8400 @ 2.26GHz ×2
Gallium 0.4 on NV96
pamet 2,9 GiB

Fedora 16 64bitová

Predem dik za rady

Bohuzel problematika usinani (suspend/stand by) a hibernace (hibernate) neni vubec jednoducha. Existuji podle me dva nejvetsi vlivy zda suspend a hibernace funguji bez problemu - 1. BIOS (a acpi) a 2. graficka karta. S BIOSem se neda vetsinou nic moc delat, nez aktualizovat co ma nejnovejsi vyrobce, u grafickych karet je problem s tim ze vetsina ovladacu vznika reverse engineeringem a suspend je to posledni cim se nekdo zabyva a je VELMI specifike podle HW. Ja mam napr. celkem kliku a vsechny stolni pocitace umi bez problemu suspend i hibernaci, jako na potvoru notebook ma chipset/grafiku gma500 a tam suspend taky zatuhava (driv neslo nic, ale to je jiny pribeh).

/var/log/messages muze ale nemusi stacit aby se neco zjistilo. Nejzajimavejsi je v tomto smeru /var/log/pm-suspend.

PS: Nevim co je mysleno sleepem.

Myslím si, že to dělá nouveau driver, alespoň u mého PC ano. Snad časem developeři dovedou tento driver k dokonalosti. Mně na PC funguje nouveau perfektně vyjma uspávání a vypnutí obrazovky.

Diky za reakce,

chapu to tedy dobre, ze pokud je to grafickou kartou, tak me neni pomoci? Jestli to tak je, tak je to fakt dost blby…

Hned jak budu met chvilku, tak zkusim sem hodit ten log toho suspendu(jak jsem psal, jsu zacatecnik a nejakej cas me to asi vezme to vydolovat)

P.S. Sleepem jsem myslel hibernaci. Omlouvam se za moji mystifikaci

Pokud mas kartu od nvidie, zkus nainstalovat proprietarni ovladac nvidia misto nouveau (viz prirucku). Treba to s nim bude fungovat.

Tak jsem zkousel prehodit na ten proprietarni ovladac a moc me to neslo. Teda jisty uspech so dostavil. Uz me fedora nenabootuje… Tak jak ji dam dohromady, tak se ozvu jestli to pomohlo.
Je to pro me trochu vetsi problem nez jsem cekal, ten prechod z windows na linux, snad se to ale brzo podda :slight_smile:

Ve Fedoře už je kernel 3.3. Je možné, že jsou tam změny, na které nVidia ještě nezareagovala. Přechod na Linux je z pohledu hardwaru v poslední době už docela bezproblémový, jedinou palčivou oblastí jsou právě ty grafické karty. Proto mám jen počítače s grafikami od Intelu. Ty mají open source ovladače a jsou většinou bez problémů.

Tak stahnul jsem nejaktualnejsi verzy ovladacu, ale je dost mozny, ze to bylo pro jiny jadro, to jsem bohuzel nekontroloval (vim, jsu blb). Zkusim to jeste jednou a vic si davat pozor… Jinak predpokladam, ze kdyby nebyla aktualni verze ovladacu pro moje jadro, tak asi nema vyznam instalovat nejaky starsi jadro, ze?

Jeste bych se zeptal, jestli neni jednodussi si ovladace stahnout primo od nvidie a nasledne si je prelozit? teda za predpokladu, ze to zvladnu

Aha a odkud si ten ovladac stahoval? Nepsal jsem abys to udela podle prirucky?

Asi jsem se spatne vyjadril. Stahnul jsem to podle pokynu v prirucce z repozitare RPMFusion (pouzil jsem ke stazeni program yumex). Teda myslel jsem, ze toto jsi mel na mysli

Tak jsem vcera vecer uspesne zmenil ovladac sve nvidie 9600GT a problem se suspendem se castecne zlepsil. Ted kdyz zapnu suspend, tak pc zacne neco delat, zcerna obrazovka a hned se ale pc vrati do normalniho chodu. Mam pocit, ze jsem tu na foru uz nejaky podobny problem cetl, tak skusim pohledat nejakou radu :slight_smile:

yumex este funguje… to sou veci. Nicmene v tom pripade si postupoval spravne, rozhodne neprekladej ovladace od nvidie sam. Co se tyce toho suspendu, zkusit ho muzes primo z prikazove radky pomoci “pm-suspend”. Pak se podivej do /var/log/pm-suspend.log kde bude videt prubeh uspavani a pripadne do /var/log/messages kde treba bude duvod proc to nedopadlo jak melo. Obcas je na vine napr. wake on (USB, LAN) atd.

covex napsal(a):

yumex este funguje… to sou veci. Nicmene v tom
pripade si postupoval spravne, rozhodne
neprekladej ovladace od nvidie sam. Co se tyce
toho suspendu, zkusit ho muzes primo z prikazove
radky pomoci “pm-suspend”. Pak se podivej do
/var/log/pm-suspend.log kde bude videt prubeh
uspavani a pripadne do /var/log/messages kde treba
bude duvod proc to nedopadlo jak melo. Obcas je na
vine napr. wake on (USB, LAN) atd.

Druhej pokus instalace ovladacu jsem provedl z terminalu a nutno rict, ze to bylo mnohem lepsi nez z toho yumexu :slight_smile:

Vecer, jak dojedu dom, tak to hnedka vyzkousim a dal bych sem ten log (neocekamvam, ze tomu budu zcela rozumnet). Zatim diky za rady a pomoc

Tak jsem se dival do toho suspend logu a nejsu z toho vubec chytrej (coz jsem tak trochu ocekaval). Proto bych prosil o zhlednuti od nejakeho odbornika

http://files.uloziste.com/c762ab0944590cf8/

Pokud to nebude stacit, tak bys sem jeste hodil ten messages

Jinak jeste jsem zkousel i hibernate a ten funguje bezproblemu(predtim nefungoval taky a skolaboval stejne jako suspend)

Myslim ze to zase takova zahada neni:

/usr/lib64/pm-utils/sleep.d/99video suspend suspend: success.
Pá kvě  4 15:04:09 CEST 2012: performing suspend
/usr/lib64/pm-utils/pm-functions: řádek 302: echo: chyba zápisu: Chyba vstupu/výstupu
Pá kvě  4 15:04:11 CEST 2012: Awake.
Pá kvě  4 15:04:11 CEST 2012: Running hooks for resume

Na radku 302 dane funkce je

echo -n "mem" >/sys/power/state;

Tzn. bud se to z nejakeho duvodu nepustilo s dostatecnymi pravy, nebo nemas pristup k /sys/power/state, nebo tento virtualni soubor vubec neexistuje (coz asi nebude ten pripad, protoze rikaz se hibernace funguje, nebo, coz je nejpravdepodobnejsi, jadro doslo k zaveru ze v dane konfiguraci neumi suspend (mem).

Co ti vypise

cat /sys/power/state

Vypise to jen

mem disk

Tak to je spravne - mem je suspend a disk je hibernace. Pokud provedes stejny prikaz
echo -n “mem” >/sys/power/state
rucne, dostanes nejspis tejnou chybu.

Nepises o jake PC se jedna - zda to je notebook a jaky. Nicmene na vine obcas byvaji USB.

Pak je potreba /etc/pm/config.d/default pridat neco jako
SUSPEND_MODULES=“xhci”

Ovsem zda je to zrovn xhci nevim. Chce to vyhledat pro tvuj konkretni typ, zda se neco najde.

Diky za odpoved.

Ano, mam notebook HP Pavilion
Procesor Intel® Core™2 Duo CPU P8400 @ 2.26GHz ×2 s grafikou NVidia 9600GT.

Kde bych pripadne vyhledal ten parametr pro muj typ pc?

Jinak jsem se dival do te slozky config.d a neni v ni zadnej soubor? Mam tam ten soubor defaut vytvorit?

Pavilion je cela skupina notebooku, presny typ by nebyl?

Dejte výpis dmesg po selhání suspend. Většinou je z něj patrné proč kernel (či který ovladač) odmítnul suspend.