Zdravím diskusi. Rád bych se zeptal, zda-li by šel vyřešit následující problém, který se týká frekvence procesoru po probuzení ze spánku mého notebooku (Dell inspiron N7110). Suspend na první pohled funguje dobře, problém je pouze ten, že po probuzení (ve většině případů) přestane fungovat automatické přepínání frekvence procesoru (Intel Core i7) a jede pouze na nejvyšší frekvenci, což způsobuje vyšší zahřívaní procesoru apod… Používám KDE, ale stejně se to chová i v Gnome3. Na jádru 3.9.9 to ještě za určitých podmínek fungovalo - když jsem notebook uspával přes klávesovou zkratku (Fn + Esc), ale nefungovalo to při zaklapnutí víka notebooku. Nevím, jestli se používají různé způsoby uspání. Zkoušel jsem i tento příkaz: echo -n mem > /sys/power/state - uspání/probrání funguje, změna frekvence už ne. Nainstaloval jsem kernel-tools a zkoušel si hrát s cpupower - bohužel bez výsledku - vůbec to na to nemělo na frekvenci procesoru vliv a to ani před uspáním. Na novém jádru 3.10.x frekvence po probuzení funguje hůř a téměř pokaždé (ať použiji klávesovou zkratku, zavření víka, příkaz) frekvence procesoru jede na maximum. Mám instalovanou a aktualizovanou F19. Existuje nějaké řešení? Ještě dodám, že u hibernace vše funguje jak má - jen je problém ten, že asi při jednom z cca 5. pokusů se notebook neuspí a podle zuřivého otáčení ventilátoru nejspíše něco procesor velmi vytíží. Log z pm neukazuje na žádnou chybu, které bych se mohl chytnout. Děkuji za případné komentáře.
Ahoj,
mám stejný problém. Konkrétně na Core i5 SB.
Vyskytuje se to náhodně (většinou ano).
Je to bug kernelu.
Připsal jsem se na CC list tohoto bugu:
https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=859597
Průběžně jej sleduji. Dneska by měl vyjít nový kernel (tak tajně doufám )
Ale chápu že je to nepřijemné (po probuzení restartovat).
Díky za odpověď i odkaz na bugzillu. Jsem rád, že nejsem jediný. Je to docela otrava :). Zatím se snažím zůstat na 3.9.9 jádru, kde, jak jsem psal, to za určitých podmínek ještě funguje. Budu tajně doufat s Tebou :).
mel jsem podobny problem se suspendem v f19 od zacatku od verze jadra nekde 3.9.neco. Pri probuzeni ze suspendu zustane cerna obrazovka nic nereaguje a pomuze jen natvrdo vypnout a zapnout ntb. Dobra zprava je ze s nejnovejsim jadrem 3.10.5 (vyslo ted nekdy) to uz zase normalne funguje jak ma. Zkuste update jadra na 3.10.5.
Jinak ohledne automaticke zmeny frekvence cpu, zarizuje to tzv. scaling_governor, mozne hodnoty jsou mimojine powersave (setri co nejvice bat, obvykle nastavi cpu na nejnizsi frekvenci), ondemand (na vyzadani automaticky zvysuje frekvenci az na max), performance (co nejvice vykon) a dalsi. Ve vychozim stavu to byva nastaveno na ondemand.
mozne volby jsou v souboru /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_available_governors
mozne varianty frekvenci ktere podporuje cpu a jadro jsou tamtez v souboru scaling_available_frequencies
aktualni frekvence jadra je v souboru cpuinfo_cur_freq
max frekvence v cpuinfo_max_freq
min frekvence v cpuinfo_min_freq
frekvenci primo zmenit nejde ale jde zmenit zmineny governor ktery nasledne zajisti zmenu frekvence cpu.
Governor lze zmenit zapisem hodnoty do souboru scaling_governor napr. pro trvale minimalni frekvenci
echo "powersave" > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/scaling_governor
Moc děkuji za reakci a vysvětlení. Na předešlých verzích jádra jsem se s tím pokoušel laborovat - ale nezdálo se mi, že by to frekvenci procesoru nějak ovlivňovalo. Nicméně, teď jsem zkoušel jádro 3.10.5 - nechci to zakřiknout, ale zdá se že frekvence opět funguje :). Dandim, zdá se, že naše doufání se vyplatilo… ťuk, ťuk… Děkuji moc ještě jednou za Vaše reakce a ochotu.
Taky jsem to nechtěl zakřiknout, ale zatím to vypadá že jádro 3.10.5 fakt pomohlo