Používám externí monitor připojený k NTB a potřeboval bych poradit s následující věcí.
Na přihlašovací obrazovce (login obrazovce) se vždy tabulka s inputboxy zobrazuje defaultně na obrazovce NTB a na obrazovce externího displeje je pouze pozadí.
Chtěl jsem se zeptat, zda li někdy řešil něco podobného, aby přihlašovací obrazovka byla na všech monitorech stejná, respektive byla obrazovka “rozklonována” na všechny monitory ? Chci docílit toho, aby po zapnutí počítače jsem nemusel pokaždé otevírat víko NTB abych viděl kam píšu. Po přihlášení už mám nastavené normálně vypnutí monitoru NTB a pracuji pouze s externím monitorem. Jedná se mi pouze o přihlašovací obrazovku. Používám Fedoru 16 + Gnome 3.2 , doposavad jsem používal Ubuntu kde to právě bylo řešeno rozklonováním přihlašovací obrazovky nebo Fedoru 15 + G3 kde se řihlašovací okno vždy přeplo tam , kde byl aktivní kurzor.
Předem se omlouvám za neodborný popis problému, ale jsem v tomto nováček. Budu rád za každou radu a nakopnutí správným směrem a Vážím si každého, kdo bude věnovat svůj čas na odpověď
Já se bojím, že to není bug, ale feature. Nicméně use case se zavřeným víkem je hodně častý a asi by bylo dobré to v bugzille vznést. Zítra se na to mrknu. Dočasným řešením může být použití jiného DM, např. KDM nebo XDM.
Mám slabou grafiku, že mi to neutáhne 2 displeje pro GnomeShell v akceleraci.
Štve mne, že při bootu musím mít vytažený kabel z dokyny, aby mi najelo plnohodnotné prostředí.
Přitom BIOS se mi při zavřeném víku ukáže na externím displeji správně, ukáže se mi správně i v GnomeShell, ale GDM(F15-zatím) to nechce pochopit a nevypíná lcd notebooku.
Tak se nejedná o chybu v GDM, ale v gnome-settings-daemon. Měl by detekovat, že víko je zavřené a ten monitor vůbec nezapínat, což nedělá. Na opravě se pracuje. Zatím asi pomůže použití jiného DM.
to creep73: Můžeš zkusit, ale myslím si, že je problém v gnome-settings-daemon a to se změnou DM asi neobejde
Bylo to skutečně opraveno? Já mám tento problém stále. Přitom to ze začátku v F16 fungovalo. Pokazilo se to až těsně před uvolněním F17…
Obvykle NB vůbec neotvírám, jen ho připojím do dokovací stanice a pustím power. Teď k tomu musím ještě nepatrně nadzvednout a zaklapnout víko NB a ejhle - login je na druhem monitoru. Většinou se ale loguji naslepo.
Na bugzille se tom asi už nikdo nevěnuje.
Má cenu to opět rozvířit?
JJ
Je to opraveno ve Fedoře 18, kde je nové GDM. Nemyslím si, že to vývojáři GNOME opraví. Oni opravují v upstreamu ve třech pravidelných opravných balících. Něco dodatečně se opravuje jenom, když to je opravdu velký průser (bezpečnostní riziko, ztráta dat,…).
Tak musím potvrdit, že při bootu se zavřeným displejem ve F18 (GS 3.6.2), se ukáže logovací okno na externím monitoru.
Jenomže to není tak úplně to pravé ořechové. Mám málo grafické paměti a tak se automaticky přepíná do fallbacku. Vy to asi nepoznáte, ale i tak si myslím, že to není stoprocentní.
Zůstanu tedy u bootu a zalogování se na displeji notebooku a pak připojím externí displej.
V F18 už je k dispozici i LightDM, i to může být řešením, ale nezkoušel jsem to, tak nevím, jak dobře to funguje s GNOME. Protože GDM je nyní s GNOME docela provázané, používá se už i pro lockscreen.
Tak problem s logovacim oknem na externim monitoru pretrtvava i v F18 GS 3.6.2 (GDM). Alespon u mne.
Obrazovka se roztahne pres oba monitory, ale logovaci okno je na zavrenem NB.
Po zalogovani se veskera cinnost spravne prevede na externi monitor …
Stale se loguji naslepo.
Stejne se to zachova i pri odhlaseni … logovaci okno je opet na zaklaplem NB
Tak snad to vydriz i po releasu, ale do Fedory 20 o tom dost pochybuju, pac Gnome chteji predela na Wayland, tzn., ze tyto “nepotrebne” vlastnosti budou zase nekolik verzi rozkopane…
Tak jsem se rozhodl natocit F19 na pracovni notebook. A… take jsem byl mile prekvapen: prihlasovaci okno je na externim displeji.
Zda se, ze to funguje. Tak, ted to nepokazit …
Po delší době se zase objevil problém s logovacím oknem na externím monitoru. Přihlašuji se naslepo. (viz výše) Po přechodu na wayland to kupodivu fungovalo, až nějaká z posledních aktualizací to rozbila. Nechce se mi věřit, že se GDM před vypuštěním na tohle netestuje. Jsem v této věci osamocen, nebo se o tom všeobecně ví? JJ (F25, Gnome 3.22.2, DELL Latitude 6520)