startx

Zdravim, …mozna bude ma otazka uplne amaterska, ale kdyz me nabootuje Fedora v init 3 (chci to tak ) a kdyz potom potrebuji rozjet napisu startx, a spusti se mi graf.prostredi, problem je v tom, ze se mi vzdycky spusti GNOME, ale ja pouzivam KDE a mam ji nastavenou jako vychozi sesion, nevite co zmenit, popripade jak zmenit a v cem, aby se mi po napsani startx rozjely KDEcka a ne GNOME ?

Diky za kazde nakopnuti spravnym smerem.

A kdyz napises init 5 , tak nabehne co? Mela by myslim nabehnout prihlasovaci nabidka.

Mohlo by to byt nastaveno v “/etc/sysconfig/desktop” a uvnitr radka DESKTOP=“KDE”

V /etc/sysconfig/desktop se to da zmenit predvolene prostredi globalne pro cely system. Pokud to chcete zmenit jen ve svem profilu, pak si vytvorte v home soubor .XClients a do nej napiste “exec startkde”. Od teto chvile vam ale zrejme vzdy bude startovat KDE i z init 5.

Da se to udelat i prikazem switchdesk “KDE, GNOME”

hmm, no v "etc/sysconfig/desktop nemam vubec nic. ten soubor je uplne prazdny ma 0bajtu …tak nevim jestli to tak ma byt.

Zkus tam napsat klidne napsat to DESKTOP=“KDE” a uvidis… nic moc tim nemuzes skazit.

hmm, tak tedka jsem tomu dal uplne nafrak. Tak me napadlo, ze kdyz teda nechce spustit KDE a spousti porad GNOME, tak mu GNOME odinstaluju a tak nebude mit na vyber…ovsem zadrhel nastal, kdyz jsem chtel najet do systemu jako normalne do init5, tak se to vzdycky pri nacitani kouslo a vytuhlo.
Tak jsem zkusil preinstalovat (jako aktualizovat zavadec…nevim co me to napadlo, kdyz to s tim nema nic spolecneho, ale udelal jsem to ), a tedka me nenajede vubec nic :frowning: , hotova katastrofa. najede GRUB, z nezjistnych duvodu mi da k dispozici jen stare instalacni jadro nejaka myslim 2122 a kdyz mu dam zpustit, tak napise, ze nenasel disk z ktereho to ma zkouset.

Zkusil jsem dat zachranne CD, a zkusil jsem pres yum aktualizovat ( jsem si myslel ze by si mohl dat vazby dohromady…tonouci se stebla chyta)…takze YUM dokonce fakt aktualizoval, dokonce i nove kernel, ovsem vysledkem zustava to, ze tedka mam na vyber jadra dve, ale chyba stale stejna, nenalezl disk, ze ktereho to ma spustit.

takze TOTAL PANIC. Co s tim , ae netusim, …ach boze nechce se me to zase vsechno preinstalovavat, a hlavne ty aktualizace, …kdyby delala aspon rozdilovky, ale zase cele znova, …HELP, anglicani HELP !

V prvni rade si nasyp na hlavu radnou davku popela… ja se nestacim divit.

Co znamena “aktualizoval zavadec”? Co si presne provedl? Pokud je instalace na disku kompletni, tak by melo stacit upravit parametry grubu v /etc/grub.conf - zrejme je spatne nastavena partition se ktere ma grub startovat system. Cos mu ale provedl a co tam ma byt nevim. Muzes to zjistit z toho zachranneho CD.
Nastartujes a prikazem “mount” se podivas co je pripojeno do /mnt/sysimage. To same napises do parametru “root=” na radku kernel v grub.conf.
Kdyz uz tam budes, tak si v /etc/inittab zmeni default runlevel z 5 na 3
id:5:initdefault:
az nastartujes do konzole, tak tam to gnome zase pekne doinstaluj - bud podle toho co si odinstaloval - najdes v /var/log/yum.log - nebo pres yum groupinstall “GNOME Desktop Environment” a zmeni si zase initdefault na 5.

Otazkou ovsem je co si pri svem “odstranovani gnome” (mimochodem zcela zbytecnem) skutecne odstranil. Rozhodne sis nevyrobil jednoduchy problem.

:slight_smile: tak popelem jsem zasypany…to jsem delal uz vcera, …kajicne doznavam.

Zkusim to teda nejak udelat…jsem loula, no…ale zase je to o poznani vic, kazdy nese i sva pozitiva…jsem zvedavy jaky pozitiva ponese tenhle :open_mouth:

V kazdem pripade moc dekuji, ze se je aspon ceho chytit.