Jak nastavit vyšší refrech a rozlišení, když mám starý CRT monitor, který systém nerozpoznal.
Nevým jaké frekvence monitor umí, ale 100Hz a 4:3 vyšší rozlišení cosi x1024 atd… určitě umí
Asi se bude muset editovat nějáký cfg u x.org že?
horizontální i vertikální kmitočet musí být v mezích, které monitor zvládne. Určitě se to dá najít v dokumentaci pro daný typ někde na netu, v linuxu samotném je dost obsáhlá databáze běžnějších typů monitorů. Pokud se nastaví hodnoty mimo rozsah, monitor se nechytne a taky muže odejít. 100 Hz je docela dost, to uměly jen lepší monitory. Standard byl 75, AFAIK. 768x1024 bylo takové maximální rozlišení u běžných monitorů. Nastavuje se to v /etc/X11/xorg.conf, dokumentace je na netu plno.
85Hz, 75 je poměrně málo.
Nehodnotil jsem jestli je to moc nebo málo. Jen jsem psal, že to byl VGA standard. (Na Wiki píšou 70Hz). Každopádně to uměly všechny “multisync” crt monitory, které jsem potkal. Zvýšit se to dá vždy…
Třeba na těch 85.
Jo, to standard jsem nějak minul, to asi jo, ale v zájmu zdraví a zachování zraku, bych se snažil držet těch 85
Neni problem nastavit jakoukoli frekveci. Problem je v tom, ze posledni verze Xorg zmenili trochu zpusob jakym se nastaveni provadi. Xorg totiz v pripade monitoru bez EDID, coz je spousta starych monitoru, pouzije fallback s pouze VESA mody. V zasade je potreba si vygenerovat potrebnou modeline a tu pak pridas s PreferredMode do sekce monitor:
gtf 1400 1050 75
xorg.conf:
Section "Monitor"
Identified "VGA-0"
Modeline "1400x1050_75.00".. atd co ti prechozi prikaz vygeneroval
Option "PreferredMode" "1400x1050_75.00"
EndSection
díky covexi.
Vyzkouším to, ale v debianu (LMDE) snad se to tam nastavuje stejně
Zalezi na verzi Xorg, ale melo by to byt stejne i v debianu.