SSH klient

Dobrý den,

nevíte někdo o slušném SSH klientu? Aby si uměl pamatovat adresář serverů, případně přihlašovací jména?
Putty má problém s kódováním znaků a hotssh nefunguje, viz:

[rna@asrock ~]$ hotssh
Traceback (most recent call last):
  File "/usr/bin/hotssh", line 70, in <module>
    from hotssh.sshwindow import SshApp
  File "/usr/lib/python2.7/site-packages/hotssh/sshwindow.py", line 41, in <module>
    from hotssh.hotvte.vteterm import VteTerminalWidget
  File "/usr/lib/python2.7/site-packages/hotssh/hotvte/vteterm.py", line 22, in <module>
    import vte
ImportError: No module named vte

Na Windowsech používám http://www.mremoteng.org , je to super, ale jinde mám Linux, většinou Fedoru.

V putty se dalo kódování nastavit.
Pro opravu funkčnosti hotssh doinstaluj vte

sudo yum -y install vte

U Putty jsem měl na mysli problém s kurzorovými klávesami, backspace, delete, home, end… aj. To se mi nikdy nepodařilo nastavit do plné funkčnosti, ani na Linuxu, ani na Woknows.

Nainstaloval jsem VTE, avšak nějak se stále nedaří:

[root@asrock rna]# hotssh                                                                                                                                                                     
Traceback (most recent call last):                                                                                                                                                            
  File "/usr/bin/hotssh", line 73, in <module>                                                                                                                                                
    VteMain().main(SshApp)                                                                                                                                                                    
  File "/usr/lib/python2.7/site-packages/hotssh/hotvte/vtewindow.py", line 564, in main                                                                                                       
    remote.single_instance()                                                                                                                                                                  
  File "/usr/lib/python2.7/site-packages/hotssh/hotvte/vtewindow.py", line 491, in single_instance                                                                                            
    proxy = dbus.SessionBus().get_object('org.freedesktop.DBus', '/org/freedesktop/DBus')
  File "/usr/lib64/python2.7/site-packages/dbus/_dbus.py", line 211, in __new__
    mainloop=mainloop)
  File "/usr/lib64/python2.7/site-packages/dbus/_dbus.py", line 100, in __new__
    bus = BusConnection.__new__(subclass, bus_type, mainloop=mainloop)
  File "/usr/lib64/python2.7/site-packages/dbus/bus.py", line 122, in __new__
    bus = cls._new_for_bus(address_or_type, mainloop=mainloop)
dbus.exceptions.DBusException: org.freedesktop.DBus.Error.NoReply: Did not receive a reply. Possible causes include: the remote application did not send a reply, the message bus security policy blocked the reply, the reply timeout expired, or the network connection was broken.
[root@asrock rna]# 

V Putty nefunguje copy a paste, nebo jsem nepřišel na to, jak.
Remmina zase neumožňuje nastavení velikosti fontu, prostě všude je něco.

Pouzivam aliasy. Proste si do .bashrc napisu

alias jmeno=‘ssh -p port nekdo@ip’

daji se doplnit samozrejme i dalsi parametry a je to prenositelne. :slight_smile:

Také řešení. A zdá se, že asi nejlepší.
Já jsem si dělal na plochu (do widgetu KDE ) ikony - zástupce s týmž obsahem jako ty aliasy.
Ale pořád nechápu, proč Putty neumožní copy paste, to je docela vopruz.
Dík za spolupráci.

Putty umožňuje klasické copy/paste přes označení textu a prostřední tlačítko, jak je v Linuxu docela zvykem…

Uf… Aha… Tak prostřední tlačítko. Ono to vážně funguje.
No, já už půl věčnosti používám v tomto případě pravé tlačítko - zvyk z BSD. A na linuxovém terminálu to i tak funguje.
Inu člověk se stále něco nového učí.

Ale mám stále problém s Putty, klávesy Delete, PgDown, PgUp…

Delete funguje jako backspace, dá se nahradit pomocí Ctrl-D, ale vůbec se mi nelíbí, že u Putty si musím pamatovat Ctrl-D, zatímco všude jinde mi prst automaticky letí na delete. 8-(

Nepomůže těm čudlíkům změna typu terminálu v nastavení putty? Viz tutaj: http://superuser.com/questions/94436/how-to-configure-putty-so-that-home-end-pgup-pgdn-work-properly-in-bash

Nepomůže. Některé volby to úplně rozhasí, Nejlépe funguje “Linux” a “VT100”.
No nic, budu pátrat dále.

Aj používaš klasické OpenSSH, tak si môžeš vyrobiť súbor ~/.ssh/config a ten mať plný položiek zhruba takého typu:

Host foo
Hostname foo.example.com
User rna
Port 2222
Compression yes
DynamicForward 1080
IdentityFile ~/.ssh/rnakey

A potom stačí napísať
ssh foo
a ono ťa to prihlási s uvedeným kľúčom a menom na uvedený server a port a ešte aj nastaví dynamické forwardovanie (socks proxy) na localhoste na 1080. Tých položiek sa tam dá nastaviť dosť (man ssh_config) a mala by fungovať aj hviezdička ako wildcard.
U seba mám ešte:
Host *
IdentitiesOnly yes
VisualHostKey yes
LogLevel DEBUG
Protocol 2

Hlavne to IdentitiesOnly pomáha, keď máš hodne kľúčov, pretože bude server zvyčajne odpája po niekoľkých pokusoch so zlým kľúčom (a správny kľúč môže byť aý ďaleko v poradí).