jak moje přezdívka napovídá jsem osel :D. Dlouholetý uživatel windows se rozhodl nainstalovat na zkoušku linux. Po přečtení pár info stránek jsem se rozhodl pro balíček fedora. Udělal jsem si hezký oddíl na disku a … abych to zkrátil po druhém rosekání instalace linuxu jsem se rozhold to přeinstalovat ještě jednou. Pod vlivem silného pocitu co jsem to za profíka, že instaluji linux a se zažitým zvykem instalace z win pomocí next - next - souhlasim - next jsem se hezky upsal dábloj a po chvilce točení čekací myši jsem si uvědomil že to to nebylo úplně v pořádku. Zaklikl jsem první možnost instalace využít všechno místo => vzalo si to všechny disky a ryhlej formát.
Až se milí čtenáři přestaneš smát nad pro mě smutnou událostí prosím Tě o radu jestli a jak je možné získat data zpět (Jsem pod linuxem naprostá lama tak bych prosil trochu polopatě). Původní formát byl NTFS nyní je ext4.
Dotaz zasadni dulezitosti - v jake fazi si instalaci prerusil? BTW: Vychozi nastaveni instalace rozhodne neni vyuzit vsechno misto. At to bude ovsem jakakoli faze, stale bude zachrana dat VELMI pracna. Jsou v zasade dve moznosti podle toho jak daleko si dosel - zrekonstruovat puvodni oddil a prepsana data - u ntfs celkem obtizne. Druha moznost je prohledavat cely disk a najit na nem zachovale sktruktury a soubory, ktere pak mozna pujdou obnovit, ale nikdy se jim uz neda 100% verit - muzes zkusit neco jako program GetDataBack for NTFS se kterym se da neco zachranit. Mozna se da dnes uz najit neco lepsiho ale pocitej spis s horsim scenarem, at muzes byt mile prekvapen. Kazdopadne si pred jakoukoli zachranou udelej 1:1 kopii nabouraneho disku, jinak se to po prvnim pokusu muze taky zhorsit tak, ze uz s tim nepujde udelat nic.
… nu věřil jsem že to bude ok => instalace doběhla do konce. BTW: zalohovat disk 1:1 mě mohlo napadnout včera než jsem tam něco sputil a tedka už nenaběhne ani systém :-(. Nu počítám s nehorším, že z toho nevydoluji nic, ale aspoň fotky by potěšili.
Na zničené karty nečitelné ve foťáku jsem používal http://www.cgsecurity.org/wiki/PhotoRec .
Kamarádovi to vytáhlo cca 50% fotek přičemž předchozí návštěva specializovaného IT guru zařízení mu dala 0%. Komici…
Bohužel teď to bude komplikované tou změnou filesystému, myslím, že ti to asi nepomůže.
Pokud si system doinstaloval, pocitej s tim, ze prvnich par GB na disku je nenavratne pryc. Fotky v JPG se daji vetsinou obnovovat velice dobre, protoze maji jasnou hlavicku JPEG, ze ktere se da vycist tusim i delka. Pokud byly fotky zapsany nefragmentovane (NTFS ma background defragmentaci), tak je slusna sance jich dost zachranit automatikym nastrojem. Myslim ze to umi i testdisk z vyse zmineneho CD.