Díky za odpověď. Pokud mohu z jiného soudku … Čeká mě instalace našeho e-mailového školního serveru, cca 1400 aktivních uživatelů, poměrně naročná každoroční obměna uživatelů (cca 400 odchází, cca 400 nových přichází) a s tím spojené importy. Rád bych měl možnost členit uživatele do skupin, skupinám nastavovat parametry schránek. Soukromně jsem si rozjel poštovní server na POSTFIXu, DOVECOTu, s kontrolou spamu a antivirem, POP3, IMAP, SMTP včetně SSL šifrování koupeným certifikátem na RASPBERRY. Má Red Hat nějakou distribuci - serverovou pro tento účel, která je dimenzována na tento počet uživatelů. V současnosti běžíme na starém UBUNTU a na MS EXCHANGE nechci přecházet zejména kvůli velké ceně, předběžně, i když jsme škola, něco kolem 500 tisíc.
Jelikož to je samostatné téma, vytvořil jsem nové vlákno.
Red Hat jako produkt nabízí jediný operační systém Red Hat Enterprise Linux. Lze jej získat jako placený s podporou za akademické ceny, ale lze jej provozovat také v komunitní verzi v podobě CentOS. Tyto varianty jsou vzhledem k délce podpory vhodnější na takové nasazení než Fedora. Všechny tři varianty jsou na úrovni operačního systému dostatečně škálovatelné na takové nasazení.
Tady spíš záleží na tom, jaké konkrétní řešení poštovního serveru zvolíte. Člověk může zvolit nějaké komerční hotové řešení jako třeba Kolab nebo IceWarp nebo si ho složit z open-source nástrojů, jste to udělal vy na Raspberry. Doporučuji seriál článků o stavbě poštovního serveru na CentOSu, který loni vycházel na Root.cz
Produkcny skolsky server urcite nechcete prevadzkovat na Raspberry.
Raspberry jsem použil doma, s 5-ti e-mailovými schránkami to zvládá v pohodě. Měl jsem tím na mysli jen to, že jsem to celé pomocí návodů z netu dokázal rozchodit a dělá to přesně to co má. Jádrem dotazu bylo, zda má Red Hat pro mě co nabídnout - hotové řešení. Za tip CENTOS děkuji předchozímu přispěvateli, se zájmem prostuduji. V IT se považuji za stále se učícího začátečníka, ale školní poštovní server bych na Raspberry opravdu nestavěl …
Postovni server lze slozit z jakekoli distribuce. Existuji ale specializovane predpripravene distribuce na neco takoveho zamerene. Osobne s tim mam ale spatne zkusenosti, nebot podpora vsech tech “navic” udelatek je vetsinou neuplna a docasna, coz praci ve vysledku ztezuje. Nad RHEL/CentOS je takovy univezalnejsi treba ClearOS.