Selhala aktualizace fedory z 33 na 34

Ahoj, selhala mi aktualizace Fedory z 33 na 34, kvuli bouřce vypadl internet. Na doporuceni jsem to vypla ale ted naběhne jen bila obrazovka s hláškou:jejda něco se pokazilo. System se nepodařilo obnovit.
Mohl byste mi někdo poradit prosím co s tím?

Pokud už je aktualizace rozjetá, tak výpadek Internetu by neměl být problém. Všechny potřebné balíčky už by měly být stažené. Každopádně tvrdý restart už problém pro probíhající aktualizaci systému je.

Doporučuji nabootovat do rescue modu. Je to jedna z voleb v zavaděči. Pokud se ta nabídka během bootu nezobrazuje, jde vyvolat mačkáním klávesy Esc.

V rescue modu potom vyzkoušet, jestli bude fungovat DNF. Pokud ano, tak je prakticky vyhráno a měl by pomoct příkaz sudo dnf distrosync. Pokud ne, je to to pořád řešitelné, ale poněkud komplikovanější. Muselo by se zjistit, které balíčky jsou rozbité, ty ručně stáhnout a pomocí nástroje rpm přeinstalovat.

Na rescue mode mi to naoise toto:

A pak mě to hodí zpět na výber. Dostanu se akorát do biosu.

Hmm… tak to vypadá i na poškozený GRUB, který je potřeba obnovit z live systému podle nějakého návodu (např. tento).
Samozřejmě stojí za zvážení, jestli není rychlejší ten systém přeinstalovat (zvlášť pokud má člověk oddělený /home). Není špatné si tím procesem obnovy systému projít, příště už si člověk poradí rychleji, ale může to být zdlouhavé s nejistým výsledkem.

Priznam se, ze tohle je zapeklite, ale priklanim se k tomu, co pise Jiri. Muj postup by byl asi nasledujici:

1. Nastartovat LiveUSB
  2. Pripojit nekam disk s poskozenym systemem a systemove oddily (/boot /efi /dev /sys)
  3. Pripojit se do poskozeneho systemu pomoci chroot
  4. Reinstalovat grub

(kdysi jsem se snazil neco opravovat podle tohohle navodu: https://thomas-leister.de/en/repair-fedora-efi-bootloader/)

Alternativa je boot-repair, coz je gui jako LiveCD. Akorat vubec nevim, jak moc je to dneska funkcni, pred X lety jsem to uspesne pouzil :slight_smile:

K dostani: https://sourceforge.net/p/boot-repair-cd/home/Home/

Prima. Děkuji moc. Tak já to zkusím a kdyžtak se znovu uzvu :slight_smile:

Oprava grubu, mozna chybejici kernel… to nebude jen tak. Vypinat PC kvuli bource behem aktualizace neni nejlepsi napad. Ja bych z LiveUSB teda spis zazalohoval /home a /etc a preinstaloval. Pro vetsinu uzivatelu je oprava systemu s nedokoncenymi aktualizacemi neresitelna situace.

1 Like

Měla jsem komplet zálohu. Data v pc zůstali i po reinstalaci. Díky za rady :slight_smile: