Ahoj, potřebuju pomoci s připojením k internetu po místní síti přes počítač s Windows XP. Na WXP jsem nastavil, aby připojení k internetu mohli sdílet ostatní, ale vůbec nevím, co mám nastavit v linuxu na notebooku…
Kdo mi poradí?
Mám F5 a ADSL od Tiscali přes USB modem, Jestli jsou potřeba další informace, dodám
Může to být jednoduché, ale taky velký problém (pokud WinXP nebudou v dobré náladě). Rozumím tomu dobře, že v PC jsou 2 síťovky (1 je do netu a druhá do dalšího PC)?
Pokud jsem to správně pochopil, tak by to mělo v IDEÁLNÍM případě fungovat takto:
WinXP:
eth0: dhcp do netu, sdílení internetu
eth1: nejlépe přes “Průvodce instalací sítě” nastavit jako rozhraní, přes něž se připojují ostatní počítače.
Linux:
eth0: dhcp
WinXP se obvikle tváří, že zastanou funkci dhcp serveru a stanici by měly přidělit veškeré potřebné informace. A díky “Průvodci instalací sítě” by měly vědět, že mají provádět překlad adres.
Pokud toto nepůjde, je potřeba upravit takto:
WinXP:
eth0: bez změny
eth1: pevná IP 192.168.0.1, zadat DNS server poskytovatele, bránu nechat nevyplněnou (použije default gateway, tj. brána pro eth0)
Linux:
eth0: pevná IP 192.168.0.2, DNS zkusit zadat od poskytovatele (stejné jako má WinXP eth0), brána (gateway) 192.168.0.1
Bohužel nelze zaručit, že WinXP pochopí, že má překládat adresy (NAT).
Při změnách konfigurace restartujte WinXP a dále síťové služby linuxu. Dávejte pozor, ať vám připojení neblokuje firewall (v linuxu jej zcela vypněte a na WinXP firewall si dejte pozor a v případě pochybností také vypněte).
Z vlastní zkušenosti bohužel vím, že je někdy složité spojit i dvě WinXP stanice, takže přeji příjemnou zábavu. Když je serverem linux a stanicí WinXP, je práce mnohem jednosušší. Pokud bude WinXP server stávkovat, nic užitečného vám nepoví a nevypíše žádný log, takže to možná bude pracné.
Snad jsem se nikde neseknul, kdyžtak mě někdo opravte
Jakub Kocourek
Bohužel nelze zaručit, že WinXP pochopí, že má překládat adresy (NAT).
Nepochopi - WinXP <=> WinXP <=> NET funguje bez problemu, ale Linux <=> WinXP <=> NET nefungovalo. Resil jsem to prez proxyserver (Proxy+ http://www.proxyplus.net/download.php?lang=cz) - na konfiguraci celkem snadny a nenarocny.
jinak je skutecne jednodussi udelat linux server a na nej napojit jakekoli ostatni PC
Na WinXP serverech nejvíc nenávidim, že sami nic nenastaví, z průvodce nic nepoznáte a pořádný log to nemá. Navíc je příjemnější hrabat se v adresáři /etc, než v registrech
Jakub Kocourek
jakubkocourek: vaši verzi 1 jsem zkoušel, ta nefunguje(akorát to není druhá síťovka ale usb modem), o víkendu zkusím tu druhou snad to rozjedu nebo zkusím použít proxy
potřebuju Linux <=> WinXP <=> NET protože chci být s notebookem s linuxem mobilní - ethernetový kabel mám delší, než od adsl modemu :-))
Linux <=> WinXP <=> NET mi bez problemu funguje. Proste na Woknech sem dal premosteni pripojeni a zrusil sem Kerio Firewall, kterej bohuzel v zakladni verzi nepodporuje presmerovani paketu. Zitra se mrknu na svoje nastaveni, ale nemam s tim problemy.