Sdílení dat z Win po síti

Ahoj, přešel jsem z Ubu na Fedoru 17_64 bit.
V Ubu se mi před 3 lety “nějak” povedlo v grafickém rozhraní síťových připojení jednoduše nastavit automatické připojení sdílené partition z netbooku s OS Win XP. Postup si nepamatuju, jen jsem to po celou dobu používal. Nebylo nutné instalovat Sambu, přístup k datům byl automaticky v Nautilu, nemusel jsem nic zaheslovávat (= vlastní domácí síť). Jde mi jen o jednosměrné sdílení dat z netbooku, abych s nimi mohl pracovat též na PC s Fedorou.
Musí se ve Fedoře postupovat složitě podle příručky - install Samby, vytvoření adresáře pro mount sdíleného disku, konfigurace hesla, editace fstab pro automatické připojení? Nejde to vše provést přes grafické rozhraní jako v Ubu? Díky.

Koukni na příručku…
Pro instalace Samby (včetně grafického klikátka)
http://wiki.fedora.cz/doku.php?id=navody:prirucka:sdileni_adresaru
Tyhle 3 příkazy by měli stačit:
yum -y install samba
yum -y install samba-client
yum -y install system-config-samba
Teda nevím zda jsem tě pochopil dobře.

Sambu jsem nainstaloval, jak píšeš. Není ale náhodou Samba pro opačnou komunikaci, tj. zpřístupnění linuxového počítače ve Win? V jejím grafickém klientu jsem nenašel volby pro připojení sdíleného disku z Win.
V Ubu se pro můj účel Samba nemusela doinstalovávat (nebo tam je součástní instalace OS??) a pokud se pamatuju, k namountování windowsího disku jsem nemusel ručně vytvářet přípojný adresář ani editovat fstab. Šlo to zařídit jednoduše v grafickém správci síťových připojení (ne v klientu Samby).
Ve Fedoře vše tedy musím provést ručně?

Řekl bych že ten “grafický správce síťových připojení” zmizel s přechodem na Gnome 3. Podobného cíle ale dosáhneš, když si zadáš v nautilu do adresy smb:///<sdílená složka> a uložíš si to do záložek. Myslím, že minimálně balíček samba-client je pro to, aby to fungovalo, potřeba, ale ten odkaz do příručky od Dandima vede skutečně na nastavení samba serveru, tedy pokud chceš něco sdílet z fedory do win.

Mel by stacit samba-client. Pripojovani z windows je v podstate jen vzdalene pripojeni souboroveho systemu cifs. Problemy jsem ovsem vzdy mel s autentizaci a GROUPami. Pokud to mas jako public share nebo jak se to jmenuje, tak to by melo fungovat jen pres ty nautilus zalozky.

To sgf, Covex:

… když si zadáš v nautilu do adresy smb:///<sdílená složka> a uložíš si to do záložek…

Thanks so much boys, fachá a je to tam furt :slight_smile: Jako heslo jsem zkusmo zadal heslo usera. Dokonce už vidím netbook i v položce “Síť”.
Včera to nejelo, neboť jsem dával místo smb:// dvě zpětná lomítka a název počítače.
To smb:// spouští samba clienta?

Rekl bych ze jde v podstate jen o pripojeni souboroveho systemu cifs, neco jako:
mount //server/sdilena_polozka /kamn/na/mountovat -t cifs -o user=uzivatel,pass=heslo,noperms
Zda bezi neco od samby
ps ax | grep samba nebo smb

Prosím ještě o jedno vysvětlení: Dnes se netbook ze záložek Nautilu nepřipojil, protože router přiřazuje IP adresy dynamicky a ta dnešní byla jiná než včera. Nevím, jestli si tu minulou pamatuje Nautilus, nebo jestli se ukládá v nějakém souboru.
Každopádně Ubu si netbook vždy našlo, tak nevím, jak zjišťovalo jeho aktuální IP. Má to nějaké obdobné “automatické” řešení, nebo je nutné IP zadat v routeru napevno (pokud vůbec router umí pracovat s pevnými IP)?
Omlouvám se, leč mé hlubší povědomí o sítích limituje k nule.

Zdravím, tak jediný problém byl v zablokování samba-clienta firewallem.
Rekapitulace:

• nasdílet požadovaný adresář ve Widows
  • ve Fedoře nainstalovat samba-client
  • povolit samba-client ve firewallu Fedory
    That’s all :slight_smile: